Prisstigninger og leveringsvanskeligheder af byggematerialer gør mesters liv usikkert

Entreprenører og håndværksmestre kan knapt følge med ordretilgangen. Men mange er siden årsskiftet blevet udfordret af ekstraordinære store prisstigninger og leveringsvanskeligheder fra leverandører. For hvem skal egentlig betale prisstigningerne?

Håndværkeren har derfor ikke ret til at regulere sine priser, hvis prisen på materialerne stiger efter aftalens indgåelse. Det er derfor håndværkeren, der må bære omkostningen for de højere materialepriser”, lyder det fra SMV danmark. Arkivfoto..

Bygge- og anlægsbranchen har oplevet markante prisstigninger og leveringsvanskeligheder på visse materialer blandt andet på grund af coronapandemien og det overvældende vintervejr i Texas, USA. Tekniq Arbejdsgiverne skriver i en pressemeddelelse: ”Stigende råvarepriser presser virksomhederne og kan få allerede udsatte virksomheder til at dreje nøglen om de kommende måneder. Flere virksomheder indenfor installations- og metalbrancherne er da også gået konkurs i årets første fire måneder i forhold til sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik”.

Det vækker selvfølgelig økonomiske bekymringer blandt håndværksmestre og entreprenører. Kan prisstigningen sendes videre til kunden, eller er det håndværkeren, der må bære omkostningen?

Kend din aftale

SMV danmark skriver i en pressemeddelelse, at det afgørende i denne situation er, hvad der står i aftalen. Har man ret til at regulere sine priser, eller er de faste i hele perioden?

” Stigende råvarepriser presser virksomhederne og kan få allerede udsatte virksomheder til at dreje nøglen om de kommende måneder.

Maria Schougaard Berntsen

”Udgangspunktet er, at den tilbudte pris er fast, og det kræver derfor en særlig aftale om noget andet, før håndværkeren har ret til at regulere sine priser og dermed sende regningen for prisstigningen videre til kunden”, oplyser SMV danmark.

”Bygger du for en forbruger, og har man ikke aftalt noget særligt, eller er der aftalt AB Forbruger, er udgangspunktet det ovenfor beskrevne, at prisen er fast i hele kontraktperioden. Håndværkeren har derfor ikke ret til at regulere sine priser, hvis prisen på materialerne stiger efter aftalens indgåelse. Det er derfor håndværkeren, der må bære omkostningen for de højere materialepriser”, lyder det fra SMV danmark.

Har man indgået en entrepriseaftale med AB 92, er udgangspunktet ligeledes, at prisen er fast i kontraktperioden, og der ikke er adgang til at regulere priserne.

”Men har man i forbindelse med aftalens indgåelse taget Håndværksrådets/SMVdanmarks standardforbehold til AB 92, er der i standardforbeholdets punkt 9 aftalt, at Bygge- og Boligstyrelsens pris- og tidscirkulære gælder. Efter disse regler er prisen fast de første 12 måneder efter tilbudsdagen, hvorefter prisen indeksreguleres. Oplever man ekstraordinære prisstigninger inden for de første 12 måneder, indeholder pris- og tidscirkulæret en såkaldt ”katastrofeklausul”, hvorefter man har ret til at indeksregulere sine priser. Der er dog skrappe krav til, at man har ret til en sådan indeksregulering”, oplyser SMV danmark.

Leveringsvanskeligheder
Udover prisstigninger oplever mange entreprenører leveringsvanskeligheder på visse materialer. Det gælder for eksempel stål. Problemet er, at det som udgangspunkt ikke giver entreprenøren ret til ekstra tid, at de materialer, som entreprenøren skal levere til arbejdets færdiggørelse er forsinkede. Svigtende materialeleverancer er en ”entreprenørrisiko”, forlyder det fra DI Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

”Entreprenøren vil dog efter omstændighederne have krav på tidsfristforlængelse, hvis entreprenøren kan dokumentere, at svigtende leverancer konkret kan begrundes i for eksempel en force majeure-situation eller usædvanligt vejrlig”, skriver DI Dansk Byggeri.

DI Dansk Byggeri nævner coronapandemien og det strenge vintervejr i Texas som eksempler.

”Det er umiddelbart DI Dansk Byggeris vurdering, at denne særlige materialeknaphedssituation i de konkrete tilfælde kan betragtes som force majeure, og således at forsinkelse som følge heraf kan give entreprenøren ret til tidsfristforlængelse”.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup