Projektforslag skal genberegnes for at undgå fejlinvesteringer

Mangel på arbejdskraft, stigende materialepriser, inflation og lønstigninger er blot nogle af de ændrede forudsætninger, der kan få økonomien for mange allerede godkendte projektforslag i kommunernes varmeplaner til at vakle.

Som led i prioriteringen af fremtidige varmeløsninger i Danmark skal der gennemføres en genberegning - en ”gennemlysning” - af alle de fjernvarmeprojektforslag og de alternative forslag til udrulning af individuelle varmepumpeløsninger, som aktuelt indgår i de kommunale varmeplaner. Foto: 123rf.com..

Som led i prioriteringen af fremtidige varmeløsninger i Danmark skal der gennemføres en genberegning - en ”gennemlysning” - af alle de fjernvarmeprojektforslag og de alternative forslag til udrulning af individuelle varmepumpeløsninger, som aktuelt indgår i de kommunale varmeplaner.
Det foreslår Varmepumpeindustrien, som også fastslår, at den grønne omstilling kan gå hurtigere, end det vi oplever i disse måneder. Genberegningen skal ske på en objektiv og neutral måde, der ikke favoriserer en særlig varmeløsning.

Mange projektforslag i kommunernes varmeforsyningsplaner bygger på økonomiske og faktuelle forudsætninger, som har ændret sig / vil ændre sig meget hastigt i forhold til, da forslagene blev dimensioneret, beregnet og besluttet. Ofte har det været marginale økonomiske forskelle, der har medført politiske beslutninger, som skal revideres.
Tilsammen udgør den kommunale varmeplanlægning så store og langtrækkende investeringer, at enhver tvivl om eventuel fejlinvesteringer bør afprøves.
Det er vigtigt, at politikere, myndigheder og andre har et helt aktuelt og klart overblik over de samfundsøkonomiske, brugerøkonomiske og klimaøkonomiske konsekvenser af varmeplanlægningen. Nogle steder opleves allerede, at for eksempel besluttede fjernvarmeprojekter sættes i bero, ligesom der i nogle projekter er fejl eller misforståelser (på grund af manglende indblik i de faglige forudsætninger, som gælder for den foreslåede varmeforsyningsløsning).

I løbet af efteråret 2023 er det stillet i udsigt, at alle kommuner får afsluttet deres varmeplaner. I mange kommunale varmeplaner er 2028 sat som sidste frist for udrulning af fjernvarmeprojekter.
Det er vigtigt, at den enkelte borger får klar besked om, hvad der sker, så man er i stand til på et rimeligt sikkert privatøkonomisk grundlag at træffe sine (kvalificerede) beslutninger. Den aktuelle situation skaber stor usikkerhed og manglende gennemsigtighed for de berørte borgere.

Læs også: Stort fald i salg af varmepumper

Staten og kommunerne skal foretage en overordnet prioritering og koordinering af fjernvarmenettet – med inddragelse af Klimarådets anbefalinger. Prioriteringen skal ske ud fra, hvor hurtigt fjernvarmeprojekterne kan etableres, og efter hvilke projekter, der har en klar samfundsmæssig gevinst. De samfundsmæssigt mest rentable fjernvarmeprojekter vil være dem, hvor a) bygningerne ligger tilstrækkeligt tæt, b) overskudsvarme eller andre gode varmekilder er til rådighed, og c) eksisterende fjernvarmeområder relativt hurtigt kan udvides.

Et formål med etableringen af NEKST – Den Nationale Energikrisestab - var også at forkorte etableringstiden.
- PiB

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny transientbeskyttelse til APL applikationer

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025