15.10.2020  |  EL  |  Branchen

Regelforvirring kan koste små virksomheder livet

Lang sagsbehandling af byggetilladelser og uklarhed om byggesagsbehandlingen har alvorlige konsekvenser for mange virksomheder i byggebranchen. Det påpeger TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Mange især små virksomheder i byggebranchen er kommet i alvorlig klemme efter, at man fra årsskiftet indførte et nyt bygningsreglement, som blandt andet betyder, at en vurdering af de tekniske løsninger på brand- og konstruktionsområderne ikke længere er en kommunal opgave. I stedet skal private certificerede brandrådgivere og statikere stå for vurderingen.

Formålet med indførelsen af certificeringsordningen var at få en hurtigere og mere ensartet proces på vejen mod byggetilladelse landet over samtidig med, at sikkerhedsniveauet på brand- og konstruktionsområdet skulle opretholdes.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fakta om det nye bygningsreglement

Reglementet, der trådte i kraft ved årsskiftet, betyder, at vurdering af brand- og konstruktions-mæssige løsninger ikke længere skal udføres af kommunerne.
Nu varetages opgaverne af private certificerede brandrådgivere og statikere.
Ordningen blev indfaset frem til den 1. juni.
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vurderede, at der på det tidspunkt ville være brug for to gange 250 brandrådgivere og statikere. De tal har man langt fra nået endnu.

”Problemet er bare, at virksomhederne oplever, at der er stor forvirring og uenighed om, hvordan reglerne skal fortolkes. Derfor er det også svært at få et klart svar på, hvad det vil koste at få gennemført kontrollerne, så man kan komme i gang med byggerierne”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.200 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han påpeger, at det skaber en ærgerlig situation for virksomheder, der allerede har fået ordrerne i hus, men som på grund af kommunernes regelforvirring ikke kan komme i gang med opgaverne. Det har nogle steder betydet, at virksomhederne har opsagt medarbejdere. Og trækker processen tilstrækkeligt ud, risikerer virksomhederne ligefrem at skulle lukke helt.

Mangel på certificerede rådgivere i kommunen

Simon O. Rasmussen udtaler, at virksomhederne ofte oplever, at der fortsat er forskel på kommunernes og rådgivernes fortolkninger af reglerne for udstedelse af byggetilladelser. Samtidig er der mangel på de certificerede rådgivere, som skal udføre den krævede vurdering.

Derfor er der behov for at få ensartet kommunernes byggesagsprocesser og regelforståelse, så de berørte virksomheder kan komme i gang med de projekter, der ligger og venter, mener han.

Altanbranchen hårdt ramt

Altanbranchen er ét af de steder, hvor den øjeblikkelige regelforvirring rammer hårdt. Hos DanskAltan ApS har man eksempelvis ordrer på opsætning af 25-30 altaner, som lige nu ligger stille på grund af ugennemsigtige godkendelsesprocedurer.

”Det er dybt frustrerende, når man knokler dag ud og dag ind for at holde gang i forretningen, og man så må se de kunder, man allerede har skaffet, forsvinde igen, fordi vi ikke har mulighed for at få en pris og tidshorisont for de påkrævede tilladelser”, siger Kenneth Baand Larsen, der er indehaver af virksomheden i Asaa.

Hvis ikke, der snart kommer skred i tingene, forventer han, at han må sige farvel til nogen af virksomhedens ansatte.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere