03.06.2020  |  EL  |  Branchen

Risiko for klamphuggeri ved opsætning af ladestandere til elbiler

Forkert eller manglende vejledning fra forhandlere får Dansk El-Forbund til at frygte sikkerhedsmæssige konsekvenser på et voksende gør-det-selv-marked for ladestandere. Også brancheorganisationer og installatører advarer.

Et voksende marked for ladestandere til elbiler får Dansk El-Forbund (DEF) til at frygte ’klamphuggeri’, som kan få alvorlige sikkerhedsmæssige konsekvenser, skriver fagbladet Elektrikeren. Baggrunden er eksempler på manglende eller misvisende rådgivning fra forhandlere af elbil-ladestandere til private kunder.

På spørgsmålet til Thansens kundesupport om man som privatperson selv må montere en elbil-ladestander, lyder svaret i chatboksen på forhandlerens hjemmeside: ”Hej, det skulle jeg ikke se skulle være noget problem. Vi er en gør-det-selv-virksomhed, så det er op til den enkelte, hvad man synes”.

Efter samme spørgsmål via chatboksen på Evbiler.dk, som tilbyder ladeprodukter til elbiler, lyder svaret: ’Ladeboksen kommer med et rødt CEE stik, så hvis du har sådan et sat op, så kan du blot sætte ladeboksen i stikket’.

Læs også: Danskerne er næsten klar til elbiler

Ladestandere er ikke et gør-det-selv projekt
Svarene bekymrer teknisk konsulent i DEF, Martin Mortensen. Han mener, at det af forhandlernes hjemmesider som minimum bør fremgå, at der findes visse krav og regler, og at det anbefales, at man kontakter en autoriseret el-installatør:

”Der er visse særregler, der skal følges. Og opsætningen kræver både grundlæggende el-teknisk viden og kendskab til reglerne”, siger han og fortsætter:

”Hvis jeg som privatperson har et CEE stik siddende i carporten, så vil jeg jo – som Evbiler.dk anbefaler – sætte laderen til der og tro, at alt er i orden. Men det er det ikke, og jeg er bange for, at vi kommer til at se brande på den konto i fremtiden, ligesom kunderne risikerer at få problemer med forsikringsselskabet, hvis huset brænder ned, fordi man har leget gør-det-selv-håndværker”.

Hos branche- og arbejdsgiverorganisationen, Tekniq Arbejdsgiverne, understreger underdirektør Simon O. Rasmussen, at et ladestik kun er lovligt og sikkert installeret, hvis det er opsat og installeret af en autoriseret el-virksomhed.

”Der stilles krav om autorisation til sådanne installationer, fordi der er stor risiko for elulykker og elbrande, når elektriske forbindelser til et ladestik ikke er planlagt og udført af autoriserede el-fagfolk. Derfor forventer vi af forhandlere af ladestik, at der i den tilhørende produkt- og installationsmanual gøres opmærksom på, at vægladeren skal installeres af en autoriseret el-installatør, og at elinstallationen skal overholde installationsbekendtgørelsen. Kunderne skal naturligvis vejledes korrekt om gældende autorisationskrav”.

- HCL

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere