Risiko for klamphuggeri ved opsætning af ladestandere til elbiler

Forkert eller manglende vejledning fra forhandlere får Dansk El-Forbund til at frygte sikkerhedsmæssige konsekvenser på et voksende gør-det-selv-marked for ladestandere. Også brancheorganisationer og installatører advarer.

Branchen advarer mod private, der får at vide at de selv kan installere ladestandere i hjemmet..

Et voksende marked for ladestandere til elbiler får Dansk El-Forbund (DEF) til at frygte ’klamphuggeri’, som kan få alvorlige sikkerhedsmæssige konsekvenser, skriver fagbladet Elektrikeren. Baggrunden er eksempler på manglende eller misvisende rådgivning fra forhandlere af elbil-ladestandere til private kunder.

På spørgsmålet til Thansens kundesupport om man som privatperson selv må montere en elbil-ladestander, lyder svaret i chatboksen på forhandlerens hjemmeside: ”Hej, det skulle jeg ikke se skulle være noget problem. Vi er en gør-det-selv-virksomhed, så det er op til den enkelte, hvad man synes”.

Efter samme spørgsmål via chatboksen på Evbiler.dk, som tilbyder ladeprodukter til elbiler, lyder svaret: ’Ladeboksen kommer med et rødt CEE stik, så hvis du har sådan et sat op, så kan du blot sætte ladeboksen i stikket’.

Læs også: Danskerne er næsten klar til elbiler

Ladestandere er ikke et gør-det-selv projekt
Svarene bekymrer teknisk konsulent i DEF, Martin Mortensen. Han mener, at det af forhandlernes hjemmesider som minimum bør fremgå, at der findes visse krav og regler, og at det anbefales, at man kontakter en autoriseret el-installatør:

”Der er visse særregler, der skal følges. Og opsætningen kræver både grundlæggende el-teknisk viden og kendskab til reglerne”, siger han og fortsætter:

”Hvis jeg som privatperson har et CEE stik siddende i carporten, så vil jeg jo – som Evbiler.dk anbefaler – sætte laderen til der og tro, at alt er i orden. Men det er det ikke, og jeg er bange for, at vi kommer til at se brande på den konto i fremtiden, ligesom kunderne risikerer at få problemer med forsikringsselskabet, hvis huset brænder ned, fordi man har leget gør-det-selv-håndværker”.

Hos branche- og arbejdsgiverorganisationen, Tekniq Arbejdsgiverne, understreger underdirektør Simon O. Rasmussen, at et ladestik kun er lovligt og sikkert installeret, hvis det er opsat og installeret af en autoriseret el-virksomhed.

”Der stilles krav om autorisation til sådanne installationer, fordi der er stor risiko for elulykker og elbrande, når elektriske forbindelser til et ladestik ikke er planlagt og udført af autoriserede el-fagfolk. Derfor forventer vi af forhandlere af ladestik, at der i den tilhørende produkt- og installationsmanual gøres opmærksom på, at vægladeren skal installeres af en autoriseret el-installatør, og at elinstallationen skal overholde installationsbekendtgørelsen. Kunderne skal naturligvis vejledes korrekt om gældende autorisationskrav”.

- HCL

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding