09.04.2019  |  EL  |  Virksomhedsdrift

Robotter breder sig på små danske arbejdspladser

Indhold fra partner Hvad er dette?

Jyden er stærk og sej, men der skal alligevel tre hærdebrede smede til at hamle op med den nye medarbejder hos HF Smede- og Maskinværksted A/S i Skive – en svejserobot fra ABB.

Uanset hvad vi mener om egne evner, så skal vi stå rigtig tidligt op for at kunne følge med vores nye kollega, siger smedemester Jakob Futterup med et smil på læben og fortsætter:

- Faktisk har vi investeret i robotten for netop at undgå at arbejde i døgndrift til en ringe betaling i et konkurrencepræget marked. Eller sagt på en anden måde: Hvis vi skal bevare danske og især mindre arbejdspladser som vores med blot syv medarbejdere, skal vi have mod og mandshjerte til at investere i moderne teknologi. Med robotten er vi konkurrencedygtige i forhold til udenlandske udbydere på både kvalitet og pris, når vi taler om serier af en vis størrelse.

Robot styrker eksporten
HF Smede- og Maskinværksted A/S blev grundlagt i 1981 af Henning Futterup som smedeværksted med opgaver for lokale virksomheder. Allerede efter få år købte Henning Futterup rettighederne til B&V Murstens- og Blokstensklippere, som siden har været en af firmaets grundpiller med et markant salg til det danske marked og en stigende eksportandel i Europa, bl.a. takket være en webshop.

I dag ejes firmaet af næste generation med 38-årige Jakob Futterup i spidsen i tæt samarbejde med sin yngre bror Lars.

- Lars hører til fremtidens smedegeneration, der er nysgerrig på ny teknologi og ganske frygtløst kaster sig ud i CAD, 3D-print og nu også programmering af robotter, fortæller Jakob Futterup. Det er dog ikke nyt for HF Smede- og Maskinværksted at uddelegere arbejde til robotter. Firmaet fik sin første robot allerede i 1996, og siden er udviklingen accelereret voldsomt. Brødrene har da også tilsvarende mere krævende opgaver på bedding til den nye robot:

- Vi producerer et patenteret og designbeskyttet stativ til transport af glas. Stativet kan både stables og foldes sammen, hvilket gør det attraktivt for vinduesfabrikker. Ud over kunder overalt i Europa har vi kunder så langt væk som Indien og Chile. Det er til fremstilling af produkter som disse, at vi har investeret i robotten. Den er tre gange hurtigere end vores mest erfarne smede og oplagt til serieproduktion af de relativt krævende stativer, forklarer Jakob Futterup.

Dobbelt op
Den nye svejserobot er leveret af DanRobotics og består af en ABB-robot, en 12 m lang robotkøreskinne, to ABB-manipulatorer samt ABB’s pistolrenseudstyr.

Svejserobotten betjener to arbejdsstationer: Mens den ene station bliver klargjort, er robotten i funktion på den anden, så tiden udnyttes optimalt.

- Sammen med DanRobotics analyserede vi vores aktuelle behov og prøvede samtidig at tage højde for fremtidige ønsker, så godt som det nu kan lade sig gøre. Valget faldt på en ABB-robot, IRB 4600/20, som har en aktionsrækkevidde på over 3 m. Den er udrustet med en ESAB-strømkilde, da vi kender firmaet godt og har gode erfaringer med deres produkter, fortæller Jakob Futterup og peger på svejsepistolen:

- Robotten har en anden klar fordel. Den kan selv rette ind og finde nulpunktet – bull's eye – hvilket letter justeringen, når emnet er anbragt i fiksturen. Han suppleres af Lars Futterup, som til ære for journalisten demonstrerer, hvordan han kan stå ved siden af robotten og foretage små justeringer i programmeringen. Det sker offline på en tablet og ser legende let ud. I baggrunden arbejder robotten videre – den spilder ikke tiden.

Virtuel robot
Programmeringen foregår primært ved en computer, hvor en CAD-tegning af emnet og fiksturen, der skal fastholde emnet under svejsningen, importeres ind i programmet RobotStudio. Her ser programmøren en virtuel udgave af robotten og kan blandt andet simulere rækkevidde og svejsecyklus, så arbejdstiden (og prisen) kan beregnes.

- Programmeringen er meget intuitiv, og det er en enorm fordel, at man i RobotStudio kan se, om robotten kan nå ud i alle hjørner og udføre opgaven som tænkt. Den skulle jo nødigt støde ind i noget undervejs, smiler Lars Futterup.

ALLE MAND AF HUSE
Selv en lille smedevirksomhed fra Danmark kan bide skeer med de store. Som dengang da Jakob Futterup deltog i den internationale fagmesse Fensterbau Frontale i Nürnberg, og gæsterne på standen troede, at de repræsenterede en kæmpe virksomhed. - De skulle bare vide, at vi stort set udgjorde hele firmaet, griner Jakob Futterup. Messen var i øvrigt en succes og grundlagde den eksport, som HF Smede- og Maskinværksted A/S har udbygget lige siden. 

Mere fra ABB A/S

ABB i Danmark er en del af den globale ABB-gruppe, som har hovedkontor i Schweiz.ABB er førende inden for kraft- og automationsteknologier, der forbedrer ydeevnen inden for forsyning, industri, transport og infrastruktur med mindst mulig påvirkning af miljøet.ABB-koncernen opererer i omkring 100 lande og beskæftiger ca. 140.000 medarbejdere. Med adresser i Esbjerg, Fredericia, Odense, Sk…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere