Robotter er en del af løsningen på mangel på faglærte

Hvis danske arbejdspladser skal undgå at gå i stå på grund af medarbejdermangel, er det nu, der skal investeres i robotteknologi og robotkompetencer. Det konstaterer eksperter fra organisationer, uddannelser og industrien.

Alene inden for jern og metal vil der være 27.000 færre faglærte i 2030. Foto: OnRobot..

Der tegner sig en alarmerende situation for det danske arbejdsmarked i en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. En fremskrivning af ubalancer på arbejdsmarkedet viser, at Danmark kommer til at mangle 99.000 faglærte allerede i 2030. Analysen konkluderer, at ubalancen blandt andet vil medføre flaskehalsproblemer og skade både erhvervslivets muligheder og samfundets vækst.

”Set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv har Danmark ikke råd til at gå glip af ordrer, omsætning og eksport som følge af, at der mangler kvalificeret arbejdskraft. Vi skal genoprette landets økonomi og indhente det tabte og betale af på den ophobede gæld ved at producere mere kosteffektivt med intelligent anvendelse af nye teknologier og løsninger”, siger Enrico Krog Iversen, CEO i OnRobot. 

Stimulerer unges robot-interesse

Den danske robotvirksomhed OnRobot i Odense har taget initiativ til en række nye tiltag, der skal stimulere automationsgraden på danske arbejdspladser. Her har de blandt andet forsøgt at gøre det mere attraktivt at blive faglært ved at tilbyde uddannelsespakker med robotudstyr til blandt andre erhvervsskolerne rundt omkring Danmark.

En af de skoler, der gør brug af robotpakkerne fra OnRobot er Processkolen i Kalundborg. Uddannelseschef Leif Dam Pedersen ser pakkerne som en måde at stimulere unges interesse for skolen.

”At vi kan vise, at der også er robotteknologi i vores uddannelser, øger folkeskoleelevernes interesse for viften af erhvervsfaglige uddannelser, vi kan tilbyde. Især overraskes eleverne over, hvor hurtigt og nemt det er at programmere og udføre komplekse opgaver, siger Leif Dam Pedersen.

Fagbevægelsens robotfrontløber

I Dansk Robot Netværk, som repræsenterer 200 danske medlemmer heraf virksomheder, uddannelser og organisationer, der ønsker at fremme automatisering i Danmark, arrangerer man blandt andet virksomhedsbesøg, hvor beslutningstagere også blandt de mindre automatiserede SMV’er kan lære af andres virksomheders robot-erfaringer, før de selv kaster sig ud i det.

Alene inden for jern og metal vil der være 27.000 færre faglærte i 2030, og også her er automationsmulighederne iøjnefaldende. Hos Dansk Metal ønsker man også at øge automatiseringsgraden på danske arbejdsplads for at sikre dansk konkurrenceevne, produktion i Danmark og sunde jobs. Derfor har organisationen udarbejdet en decideret robotstrategi.

Strategien konkluderer, at der er ”behov for robotter i dansk erhvervsliv”. Formand for Dansk Metal, Claus Jensen, skriver blandt andet i sit forord til strategien:

”Mange af de kolleger, som Dansk Metals medlemmer konkurrerer med ude i verden, benytter i stigende grad robotter og andre automatiske løsninger. Det er med til at øge konkurrencen, da de udenlandske kolleger med hjælp fra robotter kan producere produkter af høj kvalitet – hurtigere og til en langt lavere pris end i Danmark”.

Derfor havde Dansk Metal sat sig et mål for implementering af robotter i Danmark. Målet var at få 5000 flere robotter i Danmark i 2020. Men det er langt fra nået, siger Claus Jensen, som forklarer, at de danske virksomheder investerer alt for lidt i automations- og robotløsninger, til at målet er blevet en realitet. Han konkluderer, at de manglende investeringer er en udfordring for Danmarks konkurrenceevne, og siger, at det kræver handling, hvis vi i Danmark skal forblive konkurrencedygtige og dermed sikre det løn- og velfærdsniveau, vi har i dag.

-CH

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup