Robotter er en del af løsningen på mangel på faglærte

Hvis danske arbejdspladser skal undgå at gå i stå på grund af medarbejdermangel, er det nu, der skal investeres i robotteknologi og robotkompetencer. Det konstaterer eksperter fra organisationer, uddannelser og industrien.

Alene inden for jern og metal vil der være 27.000 færre faglærte i 2030. Foto: OnRobot..

Der tegner sig en alarmerende situation for det danske arbejdsmarked i en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. En fremskrivning af ubalancer på arbejdsmarkedet viser, at Danmark kommer til at mangle 99.000 faglærte allerede i 2030. Analysen konkluderer, at ubalancen blandt andet vil medføre flaskehalsproblemer og skade både erhvervslivets muligheder og samfundets vækst.

”Set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv har Danmark ikke råd til at gå glip af ordrer, omsætning og eksport som følge af, at der mangler kvalificeret arbejdskraft. Vi skal genoprette landets økonomi og indhente det tabte og betale af på den ophobede gæld ved at producere mere kosteffektivt med intelligent anvendelse af nye teknologier og løsninger”, siger Enrico Krog Iversen, CEO i OnRobot. 

Stimulerer unges robot-interesse

Den danske robotvirksomhed OnRobot i Odense har taget initiativ til en række nye tiltag, der skal stimulere automationsgraden på danske arbejdspladser. Her har de blandt andet forsøgt at gøre det mere attraktivt at blive faglært ved at tilbyde uddannelsespakker med robotudstyr til blandt andre erhvervsskolerne rundt omkring Danmark.

En af de skoler, der gør brug af robotpakkerne fra OnRobot er Processkolen i Kalundborg. Uddannelseschef Leif Dam Pedersen ser pakkerne som en måde at stimulere unges interesse for skolen.

”At vi kan vise, at der også er robotteknologi i vores uddannelser, øger folkeskoleelevernes interesse for viften af erhvervsfaglige uddannelser, vi kan tilbyde. Især overraskes eleverne over, hvor hurtigt og nemt det er at programmere og udføre komplekse opgaver, siger Leif Dam Pedersen.

Fagbevægelsens robotfrontløber

I Dansk Robot Netværk, som repræsenterer 200 danske medlemmer heraf virksomheder, uddannelser og organisationer, der ønsker at fremme automatisering i Danmark, arrangerer man blandt andet virksomhedsbesøg, hvor beslutningstagere også blandt de mindre automatiserede SMV’er kan lære af andres virksomheders robot-erfaringer, før de selv kaster sig ud i det.

Alene inden for jern og metal vil der være 27.000 færre faglærte i 2030, og også her er automationsmulighederne iøjnefaldende. Hos Dansk Metal ønsker man også at øge automatiseringsgraden på danske arbejdsplads for at sikre dansk konkurrenceevne, produktion i Danmark og sunde jobs. Derfor har organisationen udarbejdet en decideret robotstrategi.

Strategien konkluderer, at der er ”behov for robotter i dansk erhvervsliv”. Formand for Dansk Metal, Claus Jensen, skriver blandt andet i sit forord til strategien:

”Mange af de kolleger, som Dansk Metals medlemmer konkurrerer med ude i verden, benytter i stigende grad robotter og andre automatiske løsninger. Det er med til at øge konkurrencen, da de udenlandske kolleger med hjælp fra robotter kan producere produkter af høj kvalitet – hurtigere og til en langt lavere pris end i Danmark”.

Derfor havde Dansk Metal sat sig et mål for implementering af robotter i Danmark. Målet var at få 5000 flere robotter i Danmark i 2020. Men det er langt fra nået, siger Claus Jensen, som forklarer, at de danske virksomheder investerer alt for lidt i automations- og robotløsninger, til at målet er blevet en realitet. Han konkluderer, at de manglende investeringer er en udfordring for Danmarks konkurrenceevne, og siger, at det kræver handling, hvis vi i Danmark skal forblive konkurrencedygtige og dermed sikre det løn- og velfærdsniveau, vi har i dag.

-CH

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus