Sådan når regeringen sit mål om CO2-reduktion

Der er ifølge Tekniq Arbejdsgiverne brug for konkrete initiativer og planer hurtigst muligt, hvis vi skal nå den ønskede CO2-reduktion på 70 procent. Brancheorganisationen præsenterer derfor fire energirigtige anbefalinger.

Der er behov for konkrete initiativer, som for alvor får danskerne til at deltage aktivt i den grønne omstilling, mener Simon O. Rasmussen underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne. .

Regeringen har opstillet et ambitiøst mål om, at CO2-udledningen skal reduceres med 70 procent frem mod 2030. Men en reduktion af denne størrelse kommer ifølge brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne ikke af sig selv, og der er brug for, at især de tre helt store CO2-syndere – transport, bygninger og landbrug – bidrager.

”Der er behov for konkrete initiativer, som for alvor får danskerne til at deltage aktivt i den grønne omstilling. Det kan for eksempel være installation af en varmepumpe fremfor et oliefyr eller at udskifte dieselbilen med en elbil”, siger Simon O. Rasmussen underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.  

Brancheorganisationen præsenterer derfor fire konkrete anbefalinger til, hvor regeringen først bør tage fat på den grønne omstilling:

1. Fart på elbilerne. Elbilerne er en central del af den grønne omstilling, men de vil blive bremset, hvis ikke de nødvendige ladestandere er på plads. Derfor skal kommunerne lave lokale planer for etablering af ladestandere.

2. Gentænk boligjobordningen. Boligjobordningen sigter for bredt, og mange af de opgaver, som er omfattet af ordningen, bidrager ikke til den grønne omstilling. Ordningen bør fokuseres på energi og klima og bør også kunne anvendes til omkostningstunge investeringer som for eksempel ladestandere og varmepumper, hvor arbejdslønnen udgør en relativt begrænset andel. Endelig bør det være muligt at spare ubrugte fradrag op fra år til år.

3. Styrk fleksibiliteten i energiforbruget. Fleksibiliteten i energiforbruget bliver vigtig for at kunne udnytte de store mængder sol- og vindmøllestrøm i fremtidens energinet. Den almindelige forbruger skal gives incitament til at gøre en del af sit energiforbrug fleksibelt ved blandt andet at tilpasse tariffer og afgifter. Samtidig bør det sikres, at eksempelvis varmepumper og ladestandere til elbiler, der er velegnede til at levere fleksibilitet, som standard udstyres med den nødvendige styring.

4. Lad det offentlige og offentligt støttet byggeri gå forrest. Den offentlige sektor og den almene boligsektor er de største ejendomsejere i Danmark. I kraft af deres størrelse kan de derfor fungere som en driver på området for resten af samfundet. Der er et stort potentiale for at gennemføre rentable energibesparelser, og derfor bør der være krav om, at de energirenoverer tre procent af bygningsmassen årligt, så deres bygninger er energimæssigt tidssvarende.

”Vi håber, regeringen vil lytte til vores anbefalinger i forbindelse med en kommende klimaplan. Det er vigtigt, at energieffektiviseringsindsatsen prioriteres til de områder, som kan bidrage med de største CO2-reduktioner i fremtidens energisystem. Det er godt, ikke bare for klimaet, men også for de danske eksportmarkeder, som vil kunne få gavn af danske spidskompetencer inden for opsætning og eksport af energiudstyr”, siger Simon O. Rasmussen.

Regeringen har for nylig nedsat et udvalg for grøn omstilling. Med det vil der komme en mere koordineret og samtænkt klima- og energipolitik, hvor erhvervsministeren og skatteministeren mere kontinuerligt skal forholde sig til området. Hos Tekniq Arbejdsgiverne hilser man da også udvalget velkommen:

”Det er nødvendigt, at energipolitikken både bygger på CO2-reduktioner og på fornuftig økonomi. Her vil energieffektiviseringer spille en stadig større rolle. Den billigste energi er immervæk den, vi ikke bruger”, siger Simon O. Rasmussen.

- JKK

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding