Sådan skaber du værdi med IoT i byggeriet

Det er stadig de færreste installatører, der benytter sig af IoT eller tingenes internet, men der er et stort potentiale for dem, som tør satse på ny de nye teknologier. Det gælder ikke mindst energistyring. Hos virksomheden make:net har man valgt at gå hele vejen.

”IoT er på agendaen alle steder. Vi er ikke så mange, der kan levere løsningerne og markedet er stadig så nyt, at mange bygherrer ikke ved, hvad der er muligt med IoT. Derfor er der også en oplysningsopgave, som skal løftes”, fortæller Martin Nielsen Nørskov. Foto: make:net/evenIoT..

IoT er et begreb, der dækker over alle de små sensorer og dimser, der indsamler informationer om vores omgivelser. Når enhederne arbejder sammen om for eksempel energistyring i en ejendom eller digitalisering af en byggeplads, kan de levere værdifuld information. Disse informationer kan være med til at effektivisere og levere indsigter samt besparelser. Det ses eksempelvis i private hjem og i industrivirksomheder. Byggeriet er nu også ved at komme med, og det skaber nye muligheder for installatører.

IoT og Build 4.0

Hos evenIoT kan man ikke sige IoT uden samtidig at sige Build 4.0. Det dækker over en række teknologier og begreber typisk hentet fra industrien, som benytter digitalisering til at effektivisere processer og opgaver.

I Build 4.0 er IoT en teknologi ud af flere som ofte indgår i et nært samspil, herunder:

Big Data: Indsamling, opbevaring, analyse, processering og fortolkning af store datamængder og komplekse datasæt.
Digital tvilling: En digital model af en fysisk bygning, som følger bygningen gennem hele dens levetid ved hjælp af IoT-sensorer.
BIM/VDC: En digital model af eksempelvis et byggeri, der visualiseres i flere dimensioner. Bruges til design, konstruktion og styring.
Data pool: En digital platform, hvor data kan samles og være tilgængelig for flere samarbejdspartnere.
Droner: Pilotløse luftfartøjer, der kan indsamle data i form af billeder og video. Droner bruges på byggepladser til overvågning og opmåling.
Robotter: Robotter, der arbejder helt uafhængigt af mennesker - eller co-botter, der er designet til at interagere med mennesker og fungere som hjælpeværktøj.
VR/AR: En digital verden/et ekstra lag af virkeligheden, man kan opleve ved hjælp af en brille eller et kamera.
3D-print: En printer, der kan lave tredimensionelle genstande baseret på tegninger.
3D-scan: En teknologi, der kan skabe en digital 3D model med præcise mål i en punktsky af et rum eller en fysisk genstand.
AI/Deep learning: Computerbaseret kunstig intelligens, der kan simulere kognitive funktioner.

Hos el-installationsvirksomheden make:net har man valgt at oprette et særligt brand, evenIoT, hvis eneste opgave er at arbejde med IoT. Det blev gjort for at signalere, at IoT er et prioriteret forretningsområde.

Et nyt og lovende marked
Martin Nielsen Nørskov er direktør i make:nets evenIoT, der leverer IoT-løsninger til byggeriet, kontorer, boligselskaber og ejendomsadministrationer. Han siger:

”IoT er på agendaen alle steder. Vi er ikke så mange, der kan levere løsningerne, og markedet er stadig så nyt, at mange bygherrer ikke ved, hvad der er muligt med IoT. Derfor er der også en oplysningsopgave, som skal løftes. Vi skal være med til at skabe efterspørgslen gennem de gode eksempler, vi kan fremvise, for kunderne har ofte ikke viden nok om IoT til at definere, hvad de vil have”.

Udviklingen går i retning af at tilbyde samlede løsninger. Det handler ikke om at sælge og opsætte flere enkeltstående enheder, men om at kunne præsentere et komplet setup. Og her er et stort potentiale. Digitalisering af byggebranchen har ikke udviklet sig i flere år, og det samme gælder produktiviteten. Det viser analyser fra McKinsey & Company og undersøgelsen Byggeriets digitale barometer fra 2020.

Hvad er IoT?

IoT, Internet of Things, er en samlet betegnelse for at brug af små, forbundne sensorer og enheder. Typisk er de enkelte enheder simple. Det kan være en bevægelsessensor eller en energimåler, som hver især løser en enkelt opgave. Når mange IoT-enheder arbejder sammen og leverer data til samme system åbnes op for helt nye muligheder. Inden for byggeriet er det særligt besparelser på energi samt komfortoptimering af indeklima m.v.

Vi skal lære om IoT af industrien
”Vi kan her lære meget af industrien, som via IoT effektiviserer og digitaliserer med stor hast - og indhenter store gevinster”, siger Martin Nielsen Nørskov.

Han henviser til, at byggeriets brug af IoT ikke blot har potentiale til at hjælpe os med mere energibesparende og komfortable bygninger. IoT kan også være et væsentligt element i at løse nogle samfundsmæssige problemer. I dag står byggeriet for 40 procent af samfundets ressourceforbrug, 40 procent af energiforbruget og 35 procent af affaldsproduktionen. Blot mindre effektiviseringer af byggeriet vil have meget stor betydning i det samlede energi/CO2-regnskab og vil dermed være et vigtigt bidrag til at leve op til eksempelvis EU’s klima- og energimål 2030.

”Med øget brug af IoT i byggeriet kan du optimere arbejdet og produktiviteten på byggepladsen. Du kan måle og kontrollere forbruget på faktorer som el, lys, vand og varme og reducere energiforbruget. Du kan også spotte, når ventilationssystemer, varmeanlæg eller lignende ikke fungerer optimalt og derfor sluger for meget energi. IoT er et vigtigt værktøj i arbejdet på byggepladsen, men også når bygningen tages i brug, fordi du får et datadrevet beslutningsgrundlag, som sætter dig i stand til at planlægge byggeprojektets faser præcist, og ikke mindst den efterfølgende drift af den færdige bygning. Dermed kan man optimere arbejdsgangene og ressourcerne på byggepladsen”, siger Martin Nielsen Nørskov.

LÆS OGSÅ: IoT-data skal sikre et bedre og mere økonomisk indeklima

Finansiering er en væsentlig faktor
Det er en udfordring, at udgifterne til elektriske installation som regel figurerer som en anlægsudgift i byggeregnskabet – og det er med til at lægge en dæmper på byggeriets brug af IoT. Dermed bliver byggeriet dyrere at opføre, og det kan være en stopklods. IoT burde retteligt ses som en besparelse på driftsbudgettet, da det ofte er på længere sigt, at IoT giver den største gevinst.

”Der er ingen tvivl om, at IoT totalt set kan levere store besparelser. For at høste frugterne på længere sigt skal installatører og rådgivere være parate til at kunne retfærdiggøre den initiale udgift over for bygherrer”, siger Martin Nielsen Nørskov.

”IoT er på agendaen alle steder. Vi er ikke så mange, der kan levere løsningerne, og markedet er stadig så nyt, at mange bygherrer ikke ved, hvad der er muligt med IoT.

Martin Nielsen Nørskov

Uddannelse er vejen frem
Den hastige udvikling inden for IoT betyder også, at der skal investeres tid og penge for at holde sig opdateret.

”Vores elektrikere har taget mange kurser for at følge med. Der er ikke meget viden at hente i Danmark, så vi henter en stor del af vores viden hos vores internationale leverandører,” fortæller Martin Nielsen Nørskov.

Han råder andre installationsvirksomheder til at fokusere på uddannelse - og gerne et nicheområde - hvis de vil ind på markedet for IoT:

”Det kræver nogle overvejelser. inden man kan komme i gang, og man skal være villig til at investere. Man skal afsætte de nødvendige ressourcer for at holde sig opdateret og gå i dybden med sin specialisering. Der er mange onlinekurser, hvor man kan få en basal forståelse for visse dele af IoT. I praksis bliver opgaverne dog hurtigt komplekse, og man skal opsætte en netværksserver eller en gateway – den slags kræver specialviden. Den viden får man kun, hvis man har medarbejdere, som er dedikeret til området, og hvis man har et langsigtet perspektiv”, lyder det fra Martin Nielsen Nørskov.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

22.03.2024ABB A/S

Sponseret

Mød ABB på EL & TEKNIK '24

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

20.02.2024Installator.dk

Gigantisk fagmesse for lys og bygnings-service teknologi åbner i Frankfurt

14.02.2024RIB Software

Sponseret

Se vores nye webinarer for 2024 her!

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København