13.06.2022  |  VVS  |  Branchen

Sådan vækster du fra lille installatør til stor entreprenør

Øens VVS er på 10 år vokset kraftigt og beskæftiger i dag cirka 70 medarbejdere. Direktøren fortæller her om de 10 års udvikling – og deler også sine medarbejderes 10 bud på, hvordan opstartsvirksomheder får succes.

Øens VVS blev stiftet for præcis 10 år siden – i maj 2012 - og kan nu fejre jubilæum. Selvom firmaet startede som en lille vvs-forretning, fik firmaet hurtigt succes og voksede sig større.
I 2015 blev Øens omlagt til udelukkende entreprisevirksomhed og kan i dag bryste sig af at være Amagers største vvs-forretning og en de mest betydningsfulde vvs-entreprisevirksomheder indenfor renoveringer i den københavnske boligmasse. I dag beskæftiger Øens VVS cirka 70 medarbejdere – heraf arbejder 14 med projektledelse og administration, og resten er udførende montører på projekterne.

Men hvordan startede det hele?
Tilbage i 2012 sad Lars C. Nielsen som souschef i L&H Rørbyg’s serviceafdeling (i dag Kemp og Lauritzen).

”På en leverandørtur mødte jeg John Strømberg Theisen, som havde en lille vvs-service forretning. Han og jeg kom godt ud af det med hinanden, og jeg trak på John i et par forskellige situationer, hvor han sendte nogle folk ud og hjælpe, når vi havde for travlt i L&H Rørbyg. En dag blev vi enige om at mødes og snakke fremtid sammen, og efter et par møder besluttede vi at stifte Øens VVS Teknik A/S. Den blev stiftet 1. maj 2012”, fortæller Lars C. Nielsen og tilføjer:

”John ville ikke være en del af driften, fordi han havde gang i flere andre startups af virksomheder, så det var mig selv og en bogholder, der stod for at drive virksomheden. Johns tidligere vvs-forretning lukkede han ned, men jeg overtog fire svende og to lærlinge. Jeg kan med stolthed berette om, at fire af de gode drenge stadig er i butikken, og de har været med hele vejen. Nemlig Bent Andersen, Jimmi K. Nielsen, Martin B. Nielsen og Mikkel Crusell, og de har været med til både at udvikle virksomheden og forme kulturen”.

Hvordan har Øens VVS udviklet sig?
Tilbage i den spæde start var det nuværende Øens VVS blot en lille vvs-forretning, som hovedsageligt beskæftigede sig med serviceopgaver og mindre entrepriselignende sager. Men virksomheden fik hurtigt succes og den lille forretning fik vokseværk. Da Lars C. Nielsen er født og opvokset på Bornholm, syntes han, det kunne være sjovt at starte en bornholmsk vvs-afdeling op, så det gjorde han. Den var beliggende i Svaneke.

”I 2013 fik jeg Rolf Olsen (vores tilbudschef) med ombord. Han og jeg kender hinanden helt tilbage fra installatørstudiet i Slagelse, og senere arbejde vi sammen i L&H Rørbyg. Rolf blev ansat til hovedsageligt at regne tilbud, som han også gør i dag, men han hjalp også med projektledelse, når det krævedes”, fortæller han og supplerer:

”I 2014 besluttede vi at gå ind i forsikringsbranchen og tilbyde vores service der. Det lykkedes, og vi fik ansat en servicekoordinator, to serviceledere samt en projektleder (Jesper Jensen), og det hele gik ret stærkt. I takt med at vi fik mere og mere at se til, og hele tiden byggede forretningspaletten bredere, fik vi faktisk opbygget en ret kompliceret forretning, som nu talte en serviceafdeling, en forsikringsafdeling, en projektafdeling og en Bornholmsk afdeling”.

Alt dette gjorde virksomheden ifølge Lars C. Nielsen uden den rette erfaring – og uden at være funderet organisatorisk og økonomisk godt nok.

10 bud på vækst


Hvad er egentlig nøglen til at vækste en virksomhed fra en lille forretning – til en stor entreprisevirksomhed? Ifølge Øens VVS’s medarbejdere kommer de 10 bud her:

1. Vi lader os ikke styre af udefrakommende ting (krig, pandemi), men ser nye muligheder.
2. Vi har fokuseret vores forretning på renovering af boliger i Storkøbenhavn, så markedet ikke er i tvivl om, hvilken slags vvs-forretning vi er.
3. Vi har høje ambitioner om at blive blandt de bedste indenfor vores felt, og dermed sætter vi standarden højt.4. Vi har et godt ry i branchen, både hos nuværende og tidligere medarbejdere, men også hos kunder og samarbejdspartnere.
5. Vi er innovative og tør prøve nye ting af (noget går godt, andet mindre godt).

Medarbejderne fremhæver disse som nøgler til en god arbejdsplads:

6. Familie-præget kultur uden høje hierarkier – og dermed har den enkelte medarbejder stor mulighed for at præge virksomheden og føle sig hjemme
7. Frihed under ansvar – ”jeg oplever stor personlig frihed, jeg kan næsten komme og gå, som jeg vil, bare jeg har styr på mine ting”.
8. Forståelse og empati for medarbejdernes privatliv. Der er plads til at trække sig tilbage i svære tider.
9. Høj indsats for medarbejderes trivsel - såsom sundhedssikring, tandforsikring, gratis hepatitis vaccine.
10. Selvbestemmelse – udførende montører bestemmer selv, hvilket arbejdstøj, de vil bruge, og de kan købe alt, hvad de skal bruge uden loft.

”Da John ikke deltog i den egentlige drift, drev jeg i nogle år forretningen alene. Jeg besluttede sammen med den daværende bestyrelse at ansætte en administrerende direktør, som kunne hjælpe med at skabe det nødvendige overblik”, fortæller han og tilføjer:

”I slutningen af 2015 var vi så heldige at få fat i Mogens Nygaard, som valgte at takke ja til at tage posten som administrerende direktør, og trådte samtidig ind i ejerkredsen sammen med Rolf Olsen. En af Mogens’ første opgaver var at gennemskue, hvor vi var stærkest. Hvor tjente virksomheden penge, og hvor lavede vi mindre gode eller dårlige forretninger?”.

Mogens Nygaard havde sonderede og analyserede virksomheden i en måneds tid, og derefter var han ikke i tvivl om, i hvilken retning virksomheden skulle gå, og hvordan den igen skulle vende forretningen til en stærk og lønsom virksomhed. Ledelsen besluttede at udvikle Øens VVS til en fokuseret entreprisevirksomhed.

Så i 2016 begyndte en slags turnaround. Det betød en større oprydning i virksomheden, hvor virksomheden solgte serviceafdelingen og den bornholmske afdeling fra, og stille og roligt lukkede forsikringsafdelingen ned. Herefter begyndte Øens VVS kun at fokusere på entreprisemarkedet.

”Siden da har vi hele tiden forsøgt at dygtiggøre os og tilpasse os det marked, vi opererer i - og vi er blevet til en super god og succesfuld forretning. Vi står aldrig stille, vi er hele tiden i vækst. Hvad end det gælder markedsandele, omsætning, kvalitet, organisering - og altid med ordet RESPEKT som rettesnor. RESPEKT er ikke bare et ord, vi siger, men et princip, vi lever efter”, fortæller Lars C. Nielsen.

I sommeren 2019 skiftede virksomheden ud i ejerkredsen, hvor Mads Søndergaard - fra nedrivningsvirksomheden Søndergaard A/S - købte John´s aktier og blev ny hovedaktionær.

Hvad har været det mest udfordrende?
”For mig var de første to til tre år de hårdeste. Der arbejdede jeg nærmest i døgndrift. Jeg mødte på job klokken 6 om morgenen og arbejdede til klokken 17, så jeg kunne være hjemme og spise aftensmad med familien og putte børn. Klokken 20 til midnat var jeg igen på arbejde – og nogle gange nåede jeg slet ikke hjem om natten, men arbejdede, indtil folk mødte ind igen næste morgen og resten af den dag”, fortæller han og tilføjer:

”Det var naturligvis hårdt fysisk – men når arbejdet er ens drøm og passion, som man bare vil have til at lykkes, er det ikke på samme måde stressende”.
Han peger på, at andre perioder er udfordrende på anden vis. Corona-pandemien og krigen i Ukraine gør det ikke lettere at drive en forretning.

”Vi står overfor et meget usikkert og uroligt marked, hvor vi skal tænke i nye baner og opsætte nye paradigmer for, hvordan hele vvs-branchen bør tilgå markedet for ikke at påtage sig kæmpe store risici. Men i krisetider opstår også nye muligheder, og det er dem, vi skal fokusere på, og ikke lade os styre af omstændighederne. Vi skal lære at leve indefra og ud, ikke omvendt. Det er netop her, de fleste begår fejl”.

I Øens VVS har ledelse og medarbejderne den holdning, at forretningen ikke skal leve efter, hvad omstændighederne dikterer. ”Vi skal tage en beslutning om, hvor vi vil hen, og så sætte sejlet efter det og være vedholdende”.

Hvad er du mest stolt af?
”Jeg er mest stolt af de fantastiske mennesker, der er med på holdet og som gør, at Øens VVS er nået hertil, hvor vi er i dag. Succes kommer og skabes af de mennesker, der er i virksomheden. Jeg elsker at skabe noget sammen med alle vores ansatte og sammen med vores super kompetente bestyrelse”, fortæller Lars C. Nielsen.

Han fremhæver, at der selvfølgelig altid er enkeltstående højdepunkter, man kan fokusere på, men han mener, at det er de enkelte skridt, virksomheden tager hver dag, som gør, at virksomheden når disse højdepunkter.

”Derfor forsøger jeg at nyde hvert skridt. Og indrømmet - nogle gange, er de sko, der træder dem, tungere end andre. Men det er vores dedikerede beslutninger og vedholdenhed der gør, at vi når de mål, vi sætter os for, og det er mega fedt at være en del af. Når jeg tænker på, hvad vi har opnået de første 10 år, tør jeg slet ikke tænke på, hvor meget vi kan nå de næste 10 år. Jeg er sikker på, at Øens VVS Entreprise A/S vil forsætte udviklingen, og at det er en forretning med et meget stort potentiale”.

Hvordan ser fremtiden ud?
Øens VVS fokuserer ifølge Lars C. Nielsen lige nu på at sætte nogle endnu skarpere processer op omkring kvalitetssikring og få uddannet medarbejderne til at gøre det endnu bedre for at minimere fejl.

”Vi drømmer om at lave ”Øens Academy”, som sikrer, at når man arbejder hos os, leverer man altid en høj standard med en høj faglighed og med et formål, som alle skal forstå”, fortæller han.

”Vi vil udvikle endnu et forretningsben i form af en serviceafdeling, men vi vil gøre gerne gøre det på en innovativ måde, som er ukendt i branchen. Vi vil gøre det nemmere og fokuseret, hvilket vi også har haft held med i vores nuværende entrepriseforretning. Vi har som så mange andre også fokus på den grønne omstilling og arbejder med det både internt og sammen med vores grossister, hvor vi skal finde ud af at gøre tingene mere grønt i vores forretning”.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere