Sammenhængende ventilation holder luft og bolig sund

Avancerede ventilationssystemer er ved at blive standard i både nybyggeri og ved gennemgribende renoveringsprojekter. Løsningerne giver energieffektiv genvinding af varme, app-baseret styring, effektiv kontrol af luftfugtighed – og mulighed for installation i både vægge, gulv og loft. Men de stiller også krav til dimensionering, projektering og installation.

Energibesparende, moderne boliger har ofte betydelige indeklimaproblemer, siger Niels Peter Skov, kommerciel chef i Vølund Varmeteknik. PR-foto..

Reglerne og forventninger til boligernes energiforbrug er blevet gradvist skærpet gennem de seneste mange år. Først som konsekvens af halvfjerdsernes oliekrise, siden grundet stigende bevidsthed om behovet for at skære i boligmassens CO2-udledning.

”Mange ældre boliger betegnes som naturligt ventilerede. Hvilket egentlig blot betyder, at de er utætte og energikrævende at varme op. Energibesparende, moderne boliger har til gengæld ofte betydelige indeklimaproblemer”, konstaterer Niels Peter Skov, kommerciel chefVølund Varmeteknik.

Udfordringerne med dårligt indeklima, fugtophobning og skimmel skyldes overvejendeat luftudskiftningen ganske enkelt bliver utilstrækkelig i de meget tætte og velisolerede bygninger. Men boligejereejendomsselskaber og investorer er dog blevet mere opmærksomme på, at man er nødt til at forebygge og udbedre problemerne

Udfordringerne med dårligt indeklima skyldes overvejende, at luftudskiftningen ganske enkelt bliver utilstrækkelig i meget tætte og velisolerede moderne boliger. Arkivfoto..

Avanceret ventilation som standard i nybyggeri
”For 10-15 år siden var sammenhængende ventilationssystemer og varmegenvinding ikke specielt udbredt. Det var – som i sin tid aircondition i biler – kostbart ekstraudstyr for de fåMen i dag er det uomgængeligt, og det er en rigtig god ting. Du får både energieffektive boliger, et godt indeklima og slipper for mange af de fugt- og komfortrelaterede udfordringer, der plager boliger uden tilstrækkelig ventilation”, forklarer Niels Peter Skov.

De nyeste systemer er støjsvage og kombinerer genvinding af varme og effektiv ventilation. Samtidig indtænkes kontrol og brug af emhætte, hvorfor der ikke opstår vakuum, når der skal suges damp og stegeos ud af køkkenet. Løsningerne er også app-styrede, så man nemt kan kontrollere temperatur og luftudskiftning – samt får en notifikation, når det eksempelvis er tid til at skifte filtre eller tilkalde service.

Mange boligejere har imidlertid et lidt anstrengt forhold til at spendere eksempelvis 60.000 kroner på et moderne ventilationsanlæg, når der skal bygges nyt eller renoveres.

Fordelagtige energilån gør sund luft mere tilgængelig
For selv om varmegenvindingsløsningerne er blevet særdeles effektive med virkningsgrader på op mod 90 procent, så er tilbagebetalingstiden lang. Samtidig er det et system, man i sagens natur helst ikke skal lægge mærke til, hvorfor værdien kan være svær at øjne i hverdagen.

Her må vi som fagfolk og installatører være gode til at anskueliggøre, hvordan god ventilation giver beboere et langt sundere indeklima og i bund og grund også øget livskvalitet. Samt at du på sigt øger ejendommens levetid og værdi. Endelig findes der jo fordelagtige energilån – det tilbyder både vi selv og andre – så den umiddelbare omkostning minimeres betydeligt”, konstaterer Niels Peter Skov.

Han forventer ikke, at man i de kommende år vil se kvantespring i effektiviteten af varmegenvindingsløsningerne, da de allerede er meget effektive. Til gengæld oplever Niels Peter Skov, at en stadig optimering af entalpivekslerne, der overfører fugt fra udblæsnings- til indblæsningsluften, så luftfugtigheden styres mere optimalt.

”Du kan have markedets bedste ventilationsanlæg siddende i ejendommen. Men det bliver aldrig bedre end installationen”.

Niels Peter Skov, kommerciel chef i Vølund Varmeteknik

Fleksibel installation giver flere muligheder
”Der er også stadig flere løsninger på vej, som benytter rør af plast fremfor spirorør af aluminium, hvilket blandt andet gør det lettere at holde fordelingssystemet indenfor dampspærren. Vi ser også stigende efterspørgsel på fordelingssystemer der kører i gulv og med udblæsning i vægmonterede dyser. På den måde undgår du montering på loft, hvilket jo kan være en stor udfordring i boliger med fladt eller forskudt tag – eller ved loft til kip. Det giver simpelthen nogle nye muligheder”, siger Niels Peter Skov.

Som installatør har man med andre ord flere og bedre kort på hånden i dag, når man skal tale ventilation med boligejere, ejendomsselskaber eller udviklere. I særdeleshed, hvis man er i stand til at fremvise veldokumenterede eksempler og referencer på installationer, man har foretaget af kvalitetsanlæg. Han bemærker dog samtidig, at de stadig mere avancerede og ventilationssystemer stiller krav til installationsarbejdet.

”Du kan have markedets bedste ventilationsanlæg siddende i ejendommen. Men det bliver aldrig bedre end installationen. Derfor gør vi meget ud af at uddanne indenfor dimensionering, projektering og installation – og anbefaler alle i branchen at gøre sig umage for at benytte sig at de muligheder, vi og andre leverandører stiller til rådighed. Det gør det lettere at levere løsninger, kunderne oplever som en virkelig gevinst i hverdagen og som efterlever de energikrav, der stilles. Ligesom du får lettere ved både at skaffe referencer og efterfølgende tage en informativ samtale med de kunder, der kommer til efterfølgende”siger Niels Peter Skov.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny Vibrations- og accelerations sensor til AHLBORN dataloggerserie

23.12.20242ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

KNX-tryk i uovertruffen design

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

Udskiftning af IHC med KNX

02.12.2024Installator.dk

Bygningsautomatik – et marked i vækst

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Pålidelig strøm er ikke en selvfølge

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Lademarkedet går ind i ny fase

02.12.2024Installator.dk

Nye krav giver gode muligheder for virksomheder, der installerer bygningsautomatik

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus