22.06.2020  |  VENTILATION  |  Intelligente installationer

Sammenhængende ventilation holder luft og bolig sund

Avancerede ventilationssystemer er ved at blive standard i både nybyggeri og ved gennemgribende renoveringsprojekter. Løsningerne giver energieffektiv genvinding af varme, app-baseret styring, effektiv kontrol af luftfugtighed – og mulighed for installation i både vægge, gulv og loft. Men de stiller også krav til dimensionering, projektering og installation.

Reglerne og forventninger til boligernes energiforbrug er blevet gradvist skærpet gennem de seneste mange år. Først som konsekvens af halvfjerdsernes oliekrise, siden grundet stigende bevidsthed om behovet for at skære i boligmassens CO2-udledning.

”Mange ældre boliger betegnes som naturligt ventilerede. Hvilket egentlig blot betyder, at de er utætte og energikrævende at varme op. Energibesparende, moderne boliger har til gengæld ofte betydelige indeklimaproblemer”, konstaterer Niels Peter Skov, kommerciel chefVølund Varmeteknik.

Udfordringerne med dårligt indeklima, fugtophobning og skimmel skyldes overvejendeat luftudskiftningen ganske enkelt bliver utilstrækkelig i de meget tætte og velisolerede bygninger. Men boligejereejendomsselskaber og investorer er dog blevet mere opmærksomme på, at man er nødt til at forebygge og udbedre problemerne

Avanceret ventilation som standard i nybyggeri
”For 10-15 år siden var sammenhængende ventilationssystemer og varmegenvinding ikke specielt udbredt. Det var – som i sin tid aircondition i biler – kostbart ekstraudstyr for de fåMen i dag er det uomgængeligt, og det er en rigtig god ting. Du får både energieffektive boliger, et godt indeklima og slipper for mange af de fugt- og komfortrelaterede udfordringer, der plager boliger uden tilstrækkelig ventilation”, forklarer Niels Peter Skov.

De nyeste systemer er støjsvage og kombinerer genvinding af varme og effektiv ventilation. Samtidig indtænkes kontrol og brug af emhætte, hvorfor der ikke opstår vakuum, når der skal suges damp og stegeos ud af køkkenet. Løsningerne er også app-styrede, så man nemt kan kontrollere temperatur og luftudskiftning – samt får en notifikation, når det eksempelvis er tid til at skifte filtre eller tilkalde service.

Mange boligejere har imidlertid et lidt anstrengt forhold til at spendere eksempelvis 60.000 kroner på et moderne ventilationsanlæg, når der skal bygges nyt eller renoveres.

Fordelagtige energilån gør sund luft mere tilgængelig
For selv om varmegenvindingsløsningerne er blevet særdeles effektive med virkningsgrader på op mod 90 procent, så er tilbagebetalingstiden lang. Samtidig er det et system, man i sagens natur helst ikke skal lægge mærke til, hvorfor værdien kan være svær at øjne i hverdagen.

Her må vi som fagfolk og installatører være gode til at anskueliggøre, hvordan god ventilation giver beboere et langt sundere indeklima og i bund og grund også øget livskvalitet. Samt at du på sigt øger ejendommens levetid og værdi. Endelig findes der jo fordelagtige energilån – det tilbyder både vi selv og andre – så den umiddelbare omkostning minimeres betydeligt”, konstaterer Niels Peter Skov.

Han forventer ikke, at man i de kommende år vil se kvantespring i effektiviteten af varmegenvindingsløsningerne, da de allerede er meget effektive. Til gengæld oplever Niels Peter Skov, at en stadig optimering af entalpivekslerne, der overfører fugt fra udblæsnings- til indblæsningsluften, så luftfugtigheden styres mere optimalt.

”Du kan have markedets bedste ventilationsanlæg siddende i ejendommen. Men det bliver aldrig bedre end installationen”.

Niels Peter Skov, kommerciel chef i Vølund Varmeteknik

Fleksibel installation giver flere muligheder
”Der er også stadig flere løsninger på vej, som benytter rør af plast fremfor spirorør af aluminium, hvilket blandt andet gør det lettere at holde fordelingssystemet indenfor dampspærren. Vi ser også stigende efterspørgsel på fordelingssystemer der kører i gulv og med udblæsning i vægmonterede dyser. På den måde undgår du montering på loft, hvilket jo kan være en stor udfordring i boliger med fladt eller forskudt tag – eller ved loft til kip. Det giver simpelthen nogle nye muligheder”, siger Niels Peter Skov.

Som installatør har man med andre ord flere og bedre kort på hånden i dag, når man skal tale ventilation med boligejere, ejendomsselskaber eller udviklere. I særdeleshed, hvis man er i stand til at fremvise veldokumenterede eksempler og referencer på installationer, man har foretaget af kvalitetsanlæg. Han bemærker dog samtidig, at de stadig mere avancerede og ventilationssystemer stiller krav til installationsarbejdet.

”Du kan have markedets bedste ventilationsanlæg siddende i ejendommen. Men det bliver aldrig bedre end installationen. Derfor gør vi meget ud af at uddanne indenfor dimensionering, projektering og installation – og anbefaler alle i branchen at gøre sig umage for at benytte sig at de muligheder, vi og andre leverandører stiller til rådighed. Det gør det lettere at levere løsninger, kunderne oplever som en virkelig gevinst i hverdagen og som efterlever de energikrav, der stilles. Ligesom du får lettere ved både at skaffe referencer og efterfølgende tage en informativ samtale med de kunder, der kommer til efterfølgende”siger Niels Peter Skov.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere