17.10.2018  |  VVS  |  Branchen

Indspark: Se de digitale muligheder frem for begrænsninger

Der venter masser af spændende og tidsbesparende løsninger rundt om hjørnet. Hvis vi er åbne for at tage dem ind.

I flere brancherapporter kan man læse, at installatøren anno 2018 er ret digital i sin arbejdsgang, især når det kommer til at bestille varer og registrere timer. Det er bare ikke altid, det føles sådan i vores analoge verden af vand, vandhaner, rør og fittings. De digitale muligheder rammer ikke kun alle de andre – vi har også et ansvar for at hoppe med på det digitale hurtigtog. Selvom vi er nået langt, så venter der masser af spændende og tidsbesparende løsninger rundt om hjørnet. Hvis vi er åbne for at tage dem ind!

Læs også: 2018's digitale virklighed udfordre værdikæden

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”… man kan ikke længere stå på sidelinjen og hævde, at VVS-verdenen er for analog til at hoppe med på den digitale omstilling”.

Ole Sander

Allerede nu kan vi udnytte digitaliseringen til at effektivisere vores arbejdsgange i branchen. Det mest oplagte digitale skridt ville jo være at kunne fjernstyre produktet. Men det giver ikke megen mening at sidde i sofaen og tænde for vandhanen i køkkenet eller at tage mobilen med i brusebad for at skrue op og ned for det varme vand. På det punkt forbliver vi i vores branche nok analoge. Til gengæld ville det være smart at kunne overvåge forbrug og anvendelse, så man f.eks. kan optimere sin service, rengøring og vedligeholdelse. De nye teknologier giver både os selv mulighed for at optimere arbejdsprocesserne, men også for at tilbyde kunderne nye muligheder, der giver dem større sikkerhed, komfort og også en mere effektiv brug og energibesparelse.

Data er guld
Vi er blevet vant til, at internettet er integreret i alle mulige dimser og værktøjer i vores private sfære. Hvem havde troet, at det at slå græs ikke længere var noget, vi skulle skændes med familien om. Nu er den manuelle proces udskiftet med en robot, som ikke alene slår græsset automatisk, men som også kan styres via vores iPhone, så vi fra hængekøjen på Mallorca kan holde øje med, om græsset bliver slået derhjemme.

Vi kan styre alt fra stikkontakter, ventilation, ovenlysvinduer, og nu kan du med en sender i armaturet også styre og samle viden om bruser og vandhane. Så er det muligt at måle forbruget over tid – ikke kun på hovedhanen, men på de enkelte tapsteder. Og hvad kan du så bruge det til? Når vi skal servicere en hel bygnings armaturer, vil det jo være yderst brugbar viden at vide præcis hvilke armaturer, der trænger mest, hvilke sensorer der snart løber tør for batteri – eller om nogle slet ikke bliver brugt, og vi derfor helt kan spare vedligeholdelsen. Det er da vildt smart, at det allerede kan lade sig gøre.

Læs også: Hvad koster din viden?

Mange af VVS’erens processer er stadig analoge og kræver flere ressourcer end nødvendigt med den teknologi, vi i dag har til rådighed. Som noget nyt kommer der også snart digitale værktøjer til at finde de rigtige reservedele – og en dag mulighed for med få klik at bestille reservedelen eller hurtigt at se, hvor den er på lager.

Det kan være svært at forestille sig præcis, hvordan den digitale udvikling kommer til at disrupte vores verden, men jeg er sikker på, at den vil bidrage til mere effektivitet. Den digitale verden er kommet for at blive – man kan ikke længere stå på sidelinjen og hævde, at VVS-verdenen er for analog til at hoppe med på den digitale omstilling. Vi er allerede i fuldt sving!

Mere fra Ole

Ole Sander

Administrerende direktør i FM Mattsson Mora Group Danmark

  • FM Mattsson Mora Group
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere