02.06.2021  |  EL  |  Branchen

Se hvor fysisk krævende dit job er

Nu er det muligt at se, hvor store de fysiske krav er i dit job sammenlignet med en række andre jobgrupper.

Sund og sikker hele arbejdslivet

  • Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet Sund og sikker hele arbejdslivet, der undersøger alderens betydning af sammenhængen mellem arbejdsmiljø og helbred baseret på cirka 100.000 spørgeskemabesvarelser i Arbejdsmiljø & Helbred koblet til nationale registre.
  • Kernen i forskningsprojektet er de cirka 69.117 raske arbejdstagere (uden tidligere langtidssygefravær) der indgik i Arbejdsmiljø & Helbred mellem 2012 og 2018.
  • De fysiske belastninger er målt ud fra et ergonomisk indeks, som kombinerer 7 ergonomiske faktorer (gående/stående arbejde, vrid i ryggen, arbejde med armene over skulderhøjde, gentagent armarbejde, hugsiddende eller knæliggende arbejde, skub/træk, løft/bæring).
  • Undersøgelsen er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.

I tabellen på ovenstående billede ses de tre jobgrupper i undersøgelsen, som har flest fysiske krav og de tre, som har færrest fysiske krav. Tallene er beregnet ud fra et indeks, som kombiner følgende ergonomiske faktorer: Gående/stående arbejde, vrid i ryggen, arbejde med armene over skulderhøjde, gentagent armarbejde, hugsiddende eller knæliggende arbejde, skub/træk, løft/bæring.

"Der er stor forskel på, hvor fysisk krævende de forskellige jobs er. Mens nogle medarbejdere er næsten helt stillesiddende, er der andre, der bruger kroppen rigtig meget i løbet af arbejdsdagen”, siger professor Lars L. Andersen, NFA. Han mener, at den fysiske belasting har stor betydning for, hvilke indsatser der er behov for i forhold til at fremme et mere sundt og sikkert arbejdsmiljø.

Find din egen jobgruppe på listen

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere