SF og Dansk Byggeri vil afsætte 200 mio. til at forbedre skolernes indeklima

Den er gal med indeklimaet på hver femte skole, og det er under al kritik, mener SF og Dansk Byggeri, der går sammen om et forslag til at rette op på forholdene.

En undersøgelse fra Realdania viser, at ni ud af ti klasseværelser i løbet af dagen indeholder CO2-mængder, der er større end de tilladte grænseværdier. Arkivfoto. .

SF og Dansk Byggeri vil have oprettet en lånepulje for kommunerne med penge, der skal reserveres til at forbedre indeklimaet i folkeskolerne. Kommunerne skal kunne bruge pengene til for eksempel at forhindre, at temperaturen i klasselokalerne er er for høj eller lav, eller at eleverne sidder i støjfyldte lokaler med dårlig luft, akustik eller dårligt lys.  

En undersøgelse fra Realdania viser, at ni ud af ti klasseværelser i løbet af dagen indeholder CO2-mængder, der er større end de tilladte grænseværdier. Det er uacceptabelt, mener Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen.

”Det kan ikke være meningen, at elever og lærere risikerer at blive syge af at opholde sig på skolerne. Mange af folkeskolerne er over 40 år gamle og er ikke blevet vedligeholdt, som de burde. Vi ved fra utallige projekter, hvordan renoveringer både ind- og udvendig på bygningerne kan skabe bedre indeklima og gøre en markant forskel”, siger han.

God samfundsøkonomi i indeklima-pulje
SF og Dansk Byggeri foreslår, at kommunerne tilsammen får lov til at låne 200 millioner kroner ekstra om året, som målrettet skal bruges til at forbedre indeklimaet i folkeskolerne, og som ikke skal være en del af kommunernes anlægsloft. Det skal forhindre, at kommunerne i deres anlægsbudgetter er tvunget til at vælge mellem hullede cykelstier og iltfattige matematiktimer.

Flere undersøgelser fra DTU viser, at der er god samfundsøkonomi i at skabe et bedre miljø for læring på landets folkeskoler. Men DTU er kommet frem til, at ventilationen i mere end halvdelen af klasselokalerne er utilstrækkelig. 

Professor i indeklima på DTU Geo Clausen finder det bekymrende.

”De forureninger, som vi selv og byggematerialer afgiver, skal fjernes ved ventilation. Når det ikke sker, får det en påvirkning på mennesker. Vi bliver trætte, får hovedpine, og det betyder også noget for, hvor god vores indlæring er”, siger professoren til Ritzau.

Også SF er bekymret.

”Politikere snakker meget ofte om indholdet i folkeskolen, men vi må bare ikke overse vigtigheden i skolerne som den fysiske ramme, der skal være i orden for at kunne lave godt indhold. Bygningerne skal også følge med”, siger SF’s partileder Pia Olsen Dyhr.

 Og det kan have store konsekvenser for eleverne at opholde sig i de usunde lokaler.

”Både DTU og utallige andre undersøgelser slår fast, at luftforurening i klasseværelserne og på gangene i de danske folkeskoler har alvorlige konsekvenser ikke bare for børnenes sundhed, men også for deres indlæring. Skal man sige det lidt højtideligt, er en investering i et ordentligt indeklima i skolerne en investering i Danmarks fremtid”, siger Lars Storr-Hansen.

- JKK

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

26.11.2024Genvex

Sponseret

Få et årligt serviceeftersyn af dit ventilationsanlæg

26.11.2024Geovent

Sponseret

Har du set vores nye GeoHood MEHS?

19.11.2024Elma Instruments A/S

Sponseret

Effektivisering af ventilationsanlæg

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle