Sikkerhedsstyrelsen til solcelleejere: jeres anlæg kan give livstruende stød

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer ejere af solcelleanlæg til at tjekke hvilken type fejlstrømsafbryder, der er opsat ved deres solcelleinstallation. Der kan nemlig være fare for livstruende elektrisk stød, hvis fejlstrømsafbryderen ikke fungerer, og solcelleinverteren fejler.

Alle ejere af solcelleanlæg bør hurtigst muligt gennemgå deres installation for at sikre, at anlægget har en korrekt type fejlstrømsafbryder monteret. Sådan lyder meldingen i dag fra Sikkerhedsstyrelsen.

En test af ti invetere sammenholdt med en gennemgang af produkternes installationsvejledninger, har nemlig afdækket, at der kan være en sikkerhedsrisiko, hvis solcelleinstallationer har en ukorrekt type fejlstrømsafbryder monteret.

Læs også: Solcellemarkedet lever stadig

Testen, som er udført af et akkrediteret laboratorium på vegne af Sikkerhedsstyrelsen, viste, at langt de fleste testede invertere kræver en fejlstrømsafbryder af type B, men den oplysning mangler i mange de af undersøgte installationsvejledninger.

Tilsyn på knapt 500 solcelleanlæg har vist, at langt hovedparten af anlæggene er installeret med en fejlstrømsafbryder af type A. Når man sammenholder resultaterne fra tilsyn med testresultater og gennemgang af installationsvejledningerne, er det altså styrelsens samlede vurdering, at mange solcelleanlæg kan være forsynet med en ukorrekt type fejlstrømsafbryder, der ikke yder beskyttelse.

Risiko for stød og brand
”Et solcelleanlæg er et lille, privat elværk, der er forbundet til elnettet. Fejl ved installationen kan både give livsfarlige elektriske stød og være årsag til brand. Derfor er det meget vigtigt, at installationen er korrekt udført, og at der er en fejlstrømsafbryder, som træder til, hvis der opstår en fejl, siger pressechef Dorthe G. Rasmussen fra Sikkerhedsstyrelsen.

En fejlstrømsafbryder af type A er den almindelige type i private boliger. Den er også tilstrækkelig ved nogle typer af solcelleinvertere, men er der risiko for en fejlstrøm over 6 mA jævnstrøm fra solcelleanlægget, kræver både sikkerhed og lovgivning en type B. Det skal fremgå af fabrikantens installationsvejledning, hvilken type fejlstrømsafbryder anlægget kræver, mens den autoriserede elinstallatør skal sikre, at en installation er udført korrekt efter stærkstrømsbekendtgørelsen.

Styrelsen har i forbindelse med sin sagsbehandling udstedt fem påbud til importører/producenter om at korrigere deres vejledninger, så de indeholder oplysning om korrekt valg af fejlstrømafbryder.

-LA

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024GN Belysning A/S

Sponseret

Elegant loftarmatur

20.12.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer hurtigere udbygning af elnettet

19.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SIDSTE CHANCE: Deltag i dag] Glædelig jul & åbningstider

19.12.2024Installator.dk

Dyb krise i Better Energy sender selskabet i rekonstruktion

19.12.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Fleksibel 20W DC/DC konverter til Tog og Industri

18.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[VIND DEN!] Hvad kan den fede Milwaukee MP3-radio fra Jetting egentlig?

18.12.2024Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

18.12.2024Installator.dk

Brugte elbilbatterier får nyt liv på Rønne Havn

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle