Sikkerhedsstyrelsen til solcelleejere: jeres anlæg kan give livstruende stød

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer ejere af solcelleanlæg til at tjekke hvilken type fejlstrømsafbryder, der er opsat ved deres solcelleinstallation. Der kan nemlig være fare for livstruende elektrisk stød, hvis fejlstrømsafbryderen ikke fungerer, og solcelleinverteren fejler.

Alle ejere af solcelleanlæg bør hurtigst muligt gennemgå deres installation for at sikre, at anlægget har en korrekt type fejlstrømsafbryder monteret. Sådan lyder meldingen i dag fra Sikkerhedsstyrelsen.

En test af ti invetere sammenholdt med en gennemgang af produkternes installationsvejledninger, har nemlig afdækket, at der kan være en sikkerhedsrisiko, hvis solcelleinstallationer har en ukorrekt type fejlstrømsafbryder monteret.

Læs også: Solcellemarkedet lever stadig

Testen, som er udført af et akkrediteret laboratorium på vegne af Sikkerhedsstyrelsen, viste, at langt de fleste testede invertere kræver en fejlstrømsafbryder af type B, men den oplysning mangler i mange de af undersøgte installationsvejledninger.

Tilsyn på knapt 500 solcelleanlæg har vist, at langt hovedparten af anlæggene er installeret med en fejlstrømsafbryder af type A. Når man sammenholder resultaterne fra tilsyn med testresultater og gennemgang af installationsvejledningerne, er det altså styrelsens samlede vurdering, at mange solcelleanlæg kan være forsynet med en ukorrekt type fejlstrømsafbryder, der ikke yder beskyttelse.

Risiko for stød og brand
”Et solcelleanlæg er et lille, privat elværk, der er forbundet til elnettet. Fejl ved installationen kan både give livsfarlige elektriske stød og være årsag til brand. Derfor er det meget vigtigt, at installationen er korrekt udført, og at der er en fejlstrømsafbryder, som træder til, hvis der opstår en fejl, siger pressechef Dorthe G. Rasmussen fra Sikkerhedsstyrelsen.

En fejlstrømsafbryder af type A er den almindelige type i private boliger. Den er også tilstrækkelig ved nogle typer af solcelleinvertere, men er der risiko for en fejlstrøm over 6 mA jævnstrøm fra solcelleanlægget, kræver både sikkerhed og lovgivning en type B. Det skal fremgå af fabrikantens installationsvejledning, hvilken type fejlstrømsafbryder anlægget kræver, mens den autoriserede elinstallatør skal sikre, at en installation er udført korrekt efter stærkstrømsbekendtgørelsen.

Styrelsen har i forbindelse med sin sagsbehandling udstedt fem påbud til importører/producenter om at korrigere deres vejledninger, så de indeholder oplysning om korrekt valg af fejlstrømafbryder.

-LA

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

06.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

Så du webinaret med STL og Alcadon?

04.07.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Elegant spejlbelysning med integreret LED

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS megawatt ladekabler op til 1.000 kW – High Power Charging genopfundet

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS inlets med konfektionerede kabelsæt: den installationsparate løsning til elektriske køretøjer

03.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

1700W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

03.07.2025Installator.dk

Ny el-motorvej fra Aarhus til Aabenraa koster 12,5 mia. kr.

03.07.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Supersygehus sikrer strømforsyning uden klimaskadelig SF6-gas

02.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny Wiser Home med brugervenlighed i højsædet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup