Sikringsteknologi giver friere adgang til biblioteker
Bibliotekernes brug af adgangskontrol er et eksempel på en succesfuld udrulning af sikringsteknologi. I løbet af de senere år er biblioteker over hele landet kommet med på bølgen. Det har ifølge EL:CON ledt til store besparelser, og kun få ulemper.
At lade borgere få fri adgang til offentlige bygninger uden for den bemandede åbningstid var for nogle år siden en sci-fi utopi. I dag er det virkelighed landet over på de mange selvbetjeningsbiblioteker, hvor avanceret adgangskontrol giver borgerne adgang til services helt uden behovet for offentligt ansatte.
Per Bloch, der er sikringschef med ansvar for porteføljen af sikringsprodukter hos installationsvirksomheden EL:CON, siger:
”Vi har et rigtig godt samarbejde med mange kommuner. Bibliotekerne har været truet af lukninger og besparelser, men med adgangskontrol kan man bruge teknologierne til at skabe værdi for både borgerne og kommunerne”.
Brugerne tager godt imod selvbetjening
EL:CON har siden 2011 opsat adgangssystemer på biblioteker. Første opgave var Ejby Bibliotek ved Middelfart. Løsningen bestod af elementer, der skal håndtere opgaverne med at åbne døre, videoovervåge og sørge for sikker nedlukning:
- Videoovervågning
- Kontrolmodul, som styrer tyverialarm, lys og lyd
- Televarsling, så brugerne får en meddelelse, inden biblioteket lukker
- Samtidig afsendes signal via kontrolmodulet til nedlukning af computere, slukning af lys og igangsætning af tyverialarm
Det blev en stor succes. Allerede få måneder efter at løsningen var blevet implementeret, kunne det konstateres, at biblioteket havde 45,6 procent flere besøgende end den samme måned året før. Det blev startskuddet for EL:CON til en række installationer af adgangskontrol på biblioteker. Allerede et par år efter havde stort set alle kommuner i landet bemandingsfrie biblioteker.
Ny måde at bruge kendt teknologi på
”Når vi får en opgave på et bibliotek, så er det ikke en pakkeløsning, de får. Vi tager nogle kendte komponenter, som vi også bruger i andre sammenhænge og sætter dem sammen, så de løser opgaven. Det er som regel de samme sikringsprodukter, som vi bruger, når virksomheder skal have adgangskontrol og videoovervågning. På bibliotekerne er opgaven bare omvendt, fordi det handler om at give adgang, fremfor at holde folk ude”, siger Per Bloch.
Løsningerne baserer sig grundlæggende på adgangskontrol med det danske sygesikringskort, som alle borgere har. Hver gang en borger bruger sit kort, bliver data logget, og dermed kan eventuel misbrug forfølges.
Om EL:CON
EL:CON er en landsdækkende elektrikervirksomhed med flere end 700 medarbejdere. Hovedkontoret ligger i Aarhus, og virksomheden har afdelinger i hele landet. Virksomhedens størrelse og landsdækkende net af lokale afdelinger betyder, at kunderne i segmenterne B-B-, B-G- og B-C-markedet kan trække på tekniske specialister og ressourcer inden for blandt andet elinstallation, bygningsautomatik, energioptimering, løsninger til vedvarende energi, sikring, indeklima, automation, termografering, forsyningsanlæg, vejbelysning og trafiksignaler. EL:CON er ejet af energikoncernen NRGi.
Kombination af sikkerhed og tillid fungerer
Men der har ifølge EL:CON ikke været meget misbrug. Nogle steder har man set, at der sluppet andre med ind end dem, der åbnede døren med sygesikringskortet.
”Der har været nogle få eksempler på hærværk og hjemløse, der har overnattet på selvbetjeningsbiblioteker, men det har været i den absolutte småtingsafdeling. Kombinationen af sikkerhed og tillid fungerer generelt rigtig godt”, mener Per Bloch.
Den hurtige udbredelse af selvbetjeningssystemet skyldes, at det har været nemt at bruge for alle parter, relativt billigt at implementere og med store effektiviseringsgevinster. Borgerne skal ikke tilmelde sig, men kan med deres sygesikringskort i princippet lukke sig ind på alle biblioteker i landet. Dertil kommer, at det er nemt for kommunerne at administrere systemerne. Hvis der er ombygning, så lukkes adgangen bare, eller man kan variere den ubemandede åbningstid efter årstid eller andet.
Danmarks Biblioteksforening anslår, at tre fjerdedele af bibliotekerne i Danmark i dag har adgangskontrol i den ubemandede åbningstid.
”Teknologien er en stor succes, og man kunne godt forestille sig, at den kan benyttes i andre sammenhænge i det offentlige, vi har dog ikke hørt om andre tilfælde endnu”, siger Per Bloch.