Skæv støtteordning får industridirektør til at tøve med solcelleinvestering

Ålsrode Smede & Maskinfabrik har tænkt energibesparelse ind i hvert led af produktionen. Næste skridt er solceller på taget. Men direktør Brian Basse undrer sig over, at mens landbruget får masser af støtte til solceller, må industrien selv punge ud.

”Jeg vil ikke erklære mig som modstander af landbrugets ordning; men når man ser på, at en landmand kan få et generøst beløb per hektar for at sætte solceller op, undrer det mig, at der ikke er en støtteordning til noget så oplagt som at sætte solceller på taget af industribygninger”, siger Brian Basse. Foto: Ålsrode Smede & Maskinfabrik..

Energibesparelse har længe været både en mærkesag og et investeringsområde for Ålsrode Smede & Maskinfabrik. For direktør Brian Basse går interessen i klima hånd i hånd med evnen til at drive en sund forretning. Næste naturlige skridt i virksomhedens grønne rejse er at installere solceller på taget af virksomhedens bygninger, men et kig på de forskellige politiske tiltag, der er sat i søen for at fremme investering i grøn strøm har fået industridirektøren til at stoppe op.

”Vi er generelt meget investeringsvillige, når det kommer til klima, men med solceller har det været svært ikke at skele til de meget generøse støtteordninger, der for eksempel er lavet til landmænd”, siger Brian Basse.

Han forklarer, at hans virksomhed bestemt ikke har noget imod, at landmænd kan tjene penge på at lægge jord til solceller, men at meget tyder på, at det både økonomisk og miljømæssigt vil have endnu flere fordele at installere solceller på tagene af industribygninger. Det særlige ved industrien er, at den dels ofte har nogle meget store bygninger, som egner sig godt til solceller og dels bruger strømmen på stedet og i de timer, hvor solen skinner mest.

Producer strøm tæt på forbruget
”Der er mange ting, der taler for at fremme brugen af solceller i industrivirksomheder med politiske midler. Der er god logik i, at strømmen produceres tæt på, hvor den bruges. Vi er mange, som har store tagarealer, som både kan udnyttes til at skabe energi uden at tage plads fra andre ting, og hvor energibehovet samtidig ligger lige nedenunder”, siger Brian Basse.

Læs også: Seks tips til at spare penge på elregningen

At udnyttelse af industriens tagarealer giver mening, er ikke en idé, Brian Basse står alene med. Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, har for nylig udtalt til TV2, at netop industribygninger er et oplagt sted at etablere solceller, og at man bør overveje at fremme det politisk. Ud over den oplagte fordel i, at ligge anlægget tæt på det sted, hvor strømme forbruges, peger han på, at det biodiversitetsmæssigt er uheldigt at fylde marker med solceller i stedet for beplantning.

Fakta om maskinfabrikkens grønne tiltag

Ålsrode Smede & Maskinfabrik har gennemgået produktionen til mindste detalje for at blive så grønne som muligt.
• 99 procent af virksomhedens belysning kommer fra LED.
• 90 procent af varmen fra udsugningen skydes tilbage i bygningen via Genvej.
• Alle maskiner slukker automatisk ved tomgang for at spare strøm.
• Varmen slukkes automatisk, når porte til bygninger lukkes op.
• Varmen lukker uden for normal arbejdstid og i weekender.
• Varmen i møderum skrues ned, når de ikke bruges og skrues automatisk op, når de er i brug.
• Alle ældre motorer på anlæg er skiftet til strømbesparende modeller.
• Fabrikken opvarmes med fjernvarme.

For Brian Basse kan investeringen i solceller blive afgjort af, hvad der sker politisk på området.

”Vi vil gerne investere i grøn strøm for miljøets skyld, men når strømpriserne svinger så meget, som de gør i øjeblikket kan investeringen også være usikker. Derfor vil det være en kæmpe motivation med en politisk håndsrækning. Jeg vil ikke erklære mig som modstander af landbrugets ordning; men når man ser på, at en landmand kan få et generøst beløb per hektar for at sætte solceller op, undrer det mig, at der ikke er en støtteordning til noget så oplagt som at sætte solceller på taget af industribygninger”, siger Brian Basse.

Plads til 4000 m2 solceller på taget
Ålsrode Smede & Maskinfabrik har 9000 kvadratmeter tag, hvilket svarer til godt og vel en hektar. Med optimale forhold anslår Brian Basse, at de kan opsætte 4000 kvadratmeter solceller.
”Lige nu er vi ved at regne på, hvor stor en andel af vores strømforbrug, det vil kunne dække. Men regnestykket bør række videre end til vores fabriks behov. Det handler også om klima, biodiversitet og om, hvad vi vil bruge danske arealer til. Solceller på tagene på industribygninger forstyrrer ikke udsigten, de skygger ikke for beplantning - og miljøgevinsten, ja den giver næsten sig selv”, siger Brian Basse.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Jobmarked

Se alle

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Bliv faglærer på el-afdelingen i Holbæk

Gør en forskel - vær med til at uddanne fremtidens elektrikere. Da vi har mange ansøgere til vores elektrikeruddannelse på Nordvestsjællands Erhvervs-og Gymnasieuddannelser- NEG, er der fuld fart på. Derfor søger vi nu en ny kollega til vores team af faglærere.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

21.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

Faglærere til grundforløb på elektrikeruddannelsen i Odense

Er du en dygtig og erfaren elektriker, er du stolt af dit fag, kan du lære fra dig, og vil du være med til at forme fremtidens elektrikere? Har du samtidig et positivt menneskesyn, og er du klar til at gøre undervisning til din primære profession? Så har vi verdens bedste job til dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

19.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

To lærere til hovedforløb på VVS-energiuddannelsen, Syddansk Erhvervsskole (Genopslag)

Er du en dygtig og erfaren VVS-håndværker, der har lyst til en helt ny rejse med dit fag? Og kan du give din begejstring videre til elever, der så småt er begyndt at lære faget at kende?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

20.04.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle