17.03.2014

Indspark: Skifter regeringen politik som vinden blæser?

Der er brug for ro, retning og konsistens i energipolitikken. Det mener energi-konsulent i DS Håndværk & Industri Carsten Essler Helmer, som kritiserer den nye klima- og energiminister for at komme med uklare meldinger om den fremtidige strategi på området.

Først og fremmest vil jeg ønske vores nye klima- og energiminister tillykke med det nye job. Området er helt centralt for både samfundet og for vores medlemsvirksomheder, og vi glæder os naturligvis til at få et lige så godt samarbejde med Rasmus Helveg Petersen, som vi har haft med hans forgænger.

Regeringen har fra starten haft et mål om mere vindstrøm og et fossilfrit samfund i 2050. De konkrete målsætninger på vejen dertil er ret klare – allerede i 2020 skal 50 procent af vores elforbrug dækkes af vindkraft, og i 2035 skal hele el- og varmeforsyningen dækkes af vedvarende energi.

Læs også: Ekstra installatør-uddannelse med effekt?

Så lang så godt. 

Hidtil har regeringen opereret med meget præcise handlingsplaner for, hvordan vi skulle nå målene. En ganske stor del af vindstrømmen kommer fra havvindmøllerne, og staten planlagde med energiforliget fra 2012 yderligere to havmøllerparker – det var dér, der for alvor skulle turbo på udviklingen. Og det har været godt for både de producerende virksomheder i branchen og for installatørerne, som – uanset om de var enige i strategien eller ej – har haft tydelige anvisninger i forhold til politisk prioritering og dermed støtteordninger.

Klare udmeldinger savnes 
Men nu vakler regeringen åbenbart, for meldingerne er gradvist over de sidste par måneder siden ministerskiftet blevet mere og mere uklare.

Det Miljøøkonomiske Råd fremlagde for nyligt en række konkrete anbefalinger for regeringen, og de kan betyde et større opgør med den danske energipolitik. Rådet mener, at det er skadeligt, når Danmark går foran med mere ambitiøse klimamål end de øvrige EU-lande. Derfor foreslår rådet, at Danmark stopper sin udbredelse af grøn energi. Og ministeren er tydeligvis enig, for nu er meldingen, at prisen for strøm fra vindmølleparken ved Anholt er så høj, at der ikke bliver bygget nye parker, før prisen er kommet væsentlig ned.

Læs også: Vindenergien samles på HI-messen

Selvfølgelig skal der være sund fornuft og økonomisk belæg for at opføre vindmølleparker. Det er klart, at vi ikke bare skal udvikle ud i det blå. De enkelte scenarier skal selvfølgeligt være gennemtænkte og gennemarbejdede også økonomisk, men det var de vel også før??? Som installatør og virksomhed er det godt nok svært at forholde sig til, hvad der er strategien og hvilke områder, der reelt satses på, når udmeldingerne fra regeringen/ministeriet skifter på denne måde. Hvad der var godt under den ene minister i går er åbenbart ikke godt, når den anden minister kigger på det i dag. Det til trods for, at det er samme parti og samme regering…

Kære Rasmus Helveg Petersen, virksomhederne skal kende deres udviklingsmuligheder på den lange bane. Vi har ikke brug for endnu en solcellesag, hvor det ikke et til at finde ud af, hvad dagsordenen er. Vi har brug for ro, retning og konsistens – ikke flagrende politisk positionering dikteret af skiftende eksterne rådgivere.

Tags: Politik

Mere fra Carsten

Carsten Essler Helmer

Branchekonsulent for energi hos Arbejdsgiverne

  • Arbejdsgiverne
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere