04.08.2023  |  EL  |  Energi

Skogigant investerer i varmepumper for at reducere CO2

Skogiganten ECCO har energirenoveret deres hovedkontor og lager i Tønder. Fossile brændstoffer er skiftet ud med energi fra varmepumper – som et skridt på vejen mod ambitionen om at opnå energi-neutralitet på koncernens hovedkontor i 2024.

Fire varmepumper sørger for opvarmningen af kontorbygninger, konferencecenter og skolager hos ECCO i Tønder. I 2022 valgte virksomheden at udskifte fossile brændstoffer med varmepumper fra Solars datterselskab ThermoNova, som har medført en væsentlig reduktion af det samlede CO2-udslip. Energirenoveringen omhandler også solceller og solvarme, som tilsammen skal være med til at nå ECCOs målsætning om energi-neutralitet for koncernens hovedkontor i 2024.
”Her er varmepumper et vigtigt skridt på vejen. Vi skiftede til ThermoNova varmepumper, og det har bare kørt helt fantastisk”, siger Kjeld Mortensen, der har været elektriker hos ECCO i 38 år.

Læs også: 226.000 varmepumper står i kø for at blive installeret

Varmepumpernes ydeevne har selvfølgelig været vigtig for ECCOs valg af varmepumpe og leverandør. Men det har også været andre faktorer, der har spillet en rolle for valget af varmepumpe, blandt andet at ThermoNova producerer danske anlæg, og at varmepumperne kører på propan – et naturligt kølemiddel, som typisk giver en højere virkningsgrad samt lav GWP. GWP-værdien for et kølemiddel er et udtryk for, hvor stor en skadelig miljøpåvirkning det pågældende kølemiddel har på den globale opvarmning over en periode på 100 år.

Fakta

I alt er der installeret fire varmepumper.
• En 330 KW ved DC skolager, som skal opvarme 22.000 kvadratmeter.
• En 440 KW ved ECCOs konferencecenter, som skal opvarme 6000 kvadratmeter.
• En 110 KW ved ECCOs sportshal, som skal opvarme 3500 kvadratmeter.
• En 45 KW ved en golfbygning, som skal opvarme 700 kvadratmeter.

Nem og ukompliceret installation
Tilbage i november måned skulle varmepumpen på det 22.000 kvadratmeter skolager tilkobles.

”Vi afkoblede tirsdag morgen, og onsdag formiddag kørte det nye anlæg. Det gik overraskende hurtigt, og ingen nåede at mærke en forskel i temperaturen, selvom det var vinter. Tilsvarende gik det til på ECCOs konferencecenter, hvor vi skulle lukke for varmen et døgns tid, men gæsterne mærkede intet, så jeg er rigtig tilfreds med forløbet”, udtaler Kjeld Mortensen.

Udfordringer ved kølemidler

Udfasningen af kølemidler med stor miljøbelastning betyder, at der skal ske ændringer i anvendelsen af kølemidler i både eksisterende og nye køleanlæg.

Verden over er man i gang med at udfase kølemidler med stor miljøbelastning. CFC’er og HCFC’er (freon), som har stor ozonlags- og drivhuseffektiv, anvendes derfor ikke længere i nye anlæg på grund af regulering af området fra myndighedernes side.

Som erstatning for CFC’erne benyttes nu ofte de klorifri HFC-gasser som kølemiddel. De har imidlertid en relativt stor GWP-værdi – det vil sige drivhuseffekt. Ved at regulere området ønsker EU og den danske regering derfor også at erstatte HFC’erne med mere klimavenlig kølemidler.

HFC’erne er meget udbredte på trods af, at der på langt de fleste anvendelsesområder i dag findes mere klimavenlige alternativer med væsentlig lavere klimapåvirkning. Disse nye klimavenlige kølemidler er kendetegnet ved at have enten ingen eller en lav GWP-værdi (Global Warming Potential). Propan er et eksempel på et klimavenligt alternativt kølemiddel.

Kilde: Videncenter for klimavenlige kølemidler.

Læs også: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre

Driftsikkerhed
For ham er det vigtigt med et driftssikkert anlæg, som han har fået med ThermoNova.

”Jeg lægger vægt på, at vores udstyr og anlæg bare virker. Og så betyder det også meget for mig, at jeg kan få hjælp, hvis der skulle opstå problemer – det giver en sikkerhed, at der er en teknisk backup”.

Trods svingende priser ligger tilbagebetalingstiden på anlæggene på mellem 5-8 år.

Om ThermoNova og Solar

ThermoNova udvikler og leverer en ny og anderledes type modulopbygget varmepumpe, der giver mulighed for store og energieffektive varmeløsninger, specielt hos industri, lagre, haller og større kontorbygninger. I marts 2023 overtog Solar 51 procent af aktierne i ThermoNova, hvilket betyder, at salget af varmepumper samt større projekter nu går igennem Solar under klima- og energiafdelingen Solar Industrial Solutions.

Denne artikel er en del af temaet Tema om energiforbedringer august 2023

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere