02.01.2019  |  VENTILATION  |  Indeklima

Skolernes indeklima var dårligt ved hvert fjerde besøg af Arbejdstilsynet

Det halter med indeklimaet på de danske folkeskoler. Både i 2018 og forrige år har 25 procent af besøgene resulteret i, at Arbejdstilsynet har reageret på et dårligt indeklima.

Dårlig ventilation, der ikke overholder loven, høje temperaturer, utætheder og skimmelsvamp. Alt sammen eksempler på, hvad Arbejdstilsynet støder på, når de besøger folkeskolerne for at tjekke arbejdsmiljøet. Og ser man på udviklingen, er det gået det ned ad bakke med indeklimaet de seneste år.

Det viser en optælling, som Dansk Byggeri har lavet af Arbejdstilsynets kontroller af arbejdsmiljøet på skoler over hele landet.

”Vi kan ikke byde hverken elever eller lærere, at de risikerer at blive syge af de kritisable forhold. Og det er bevist, at børn, der er tvunget til at sidde i varme lokaler med mangelfuld udluftning eller i klasseværelser med træk eller svamp i hjørnerne, lærer mindre. Det skal kommunerne tage hånd om”, siger Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen.

Det bliver værre og værre
I 2018 var Arbejdstilsynet på 264 besøg på skoler rundt omkring i landet. Det har ført til 66 reaktioner i form af egentlige påbud, hvor skolen bliver pålagt at rette op på problemet med det samme til vejledning og krav om, at indeklimaet bliver undersøgt nærmere.

Og det går den forkerte vej. I 2015 reagerede Arbejdstilsynet på indeklimaet i 12 procent af besøgene. I 2016 steg det til 21 procent. Forrige år og i 2018 var der problemer med indeklimaet ved 25 procent af besøgene.

Lad kommunerne låne til at forbedre indeklimaet
”Det er beskæmmende at følge udviklingen. Mange af vores folkeskoler er bygget omkring 70’erne, og det er dyrt at spare på renovering og vedligeholdelse. Dansk Byggeri har sammen med SF foreslået, at politikerne etablerer en lånepulje til kommunerne på 200 millioner kroner om året øremærket forbedring af indeklimaet i skolerne. Vi appellerer til, at det bliver en del af finansloven, eller at det kommer med i et kommende regeringsgrundlag”, siger Lars Storr-Hansen.

Ifølge forslaget skal kommunerne kunne låne penge i puljen, uden at de risikerer at støde ind i det kommunale anlægsloft. Det vil betyde, at de ikke vil være tvunget til at eksempelvis at vælge mellem at reparere huller i vejene og installere tidssvarende ventilation i klasselokalerne på den lokale skole.

Der er stor forskel på, hvor mange gange Arbejdstilsynet har reageret på dårligt indeklima under kontrollerne i de enkelte landsdele. Mens besøgene på skoler i Midtjylland og Sjælland i år resulterede i reaktioner på dårligt indeklima ved mere end hver tredje besøg, har 42 kontroller af arbejdsmiljøet på Syddanmarks skoler i år ikke resulteret i en eneste påtale.

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere