13.10.2021  |  EL  |  Energi

Skyd ikke skylden for energipriserne på den grønne omstilling

Det er først og fremmest ubalancer i det internationale gasmarked, der har ført til voldsomme prisstigninger i efteråret på både gas, kul og el. Det påpeger Dansk Energi.

Det er blevet mærkbart dyrere at være både familie og virksomhed, hvis man kigger på energipriserne. Det skyldes først og fremmest, at gas på kort tid er seksdoblet i pris, som står for 22 procent af Europas elproduktion plus alt det direkte gasforbrug i virksomheder, kraftværker og husholdninger. Det fortalte chefanalytiker Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank, på et webinar om energipriser den 4. oktober.

”Gaspriserne er blandt andet steget, fordi lagrene er presset i bund af en lang og energikrævende vinter og en varm sommer, hvor der var gang i aircondition-anlæggene”, siger hun.
Om det bliver værre, afhænger meget af, om vinteren i Europa, Rusland og Kina bliver meget kold, for så kan efterspørgslen godt stige yderligere, tilføjer Louise Aggerstrøm Hansen.

Dyrere elregning

Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, lægger vægt på, at el stadig er en god forretning trods prisstigningen, der kan løfte den almindelige elregning for en husstand med 3-400 kroner om måneden.

”Så længe prisen på den fossile energi stiger endnu mere, og grøn energi fastholder eller forbedrer sin konkurrencekraft, er det godt”, siger han og tilføjer, at på lang sigt er høje priser på fossil energi godt for den grønne omstilling, for det betyder, at der vil komme meget mere grøn energi af sig selv uden, at vi behøver at støtte den.

Han påpeger dog, at det afgørende nu er, at politikere holder fast og ikke begynder for eksempel at øge antallet af CO2-kvoter i Europa for at afbøde prisstigningerne. Dertil mener han, at de danske politikere burde overveje at fremrykke regeringens forslag om at sænke elafgiften for at hjælpe navnlig de laveste indkomster.

Smart-forbrug

Lars Aagaard at vi kommer til at se mere til svingende priser. Derfor er det vigtigt med nye digitale teknologier, hvor vi kan indrette vores forbrug smart og automatisk skrue op og ned for forbruget.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere