Smarte ladestandere sparer bilister mange penge

Danmark skal udrulle tusindvis af ladestandere til elbiler de kommende år. Men der er ingen fælles standarder for standerne. Dansk Elbil Alliance og DTU lancerer rapport med en række anbefalinger.

En ny rapport fra Dansk Elbil Alliance og DTU viser, at der er store fordele for forbrugerne og elnettet, hvis de mange ladestandere, der sættes op, er smarte. Foto: Dansk Elbil Alliance..

Partierne i Folketinget forhandler om fremtidens bilbeskatning, som skal få langt flere elbiler på vejene. Næste trin bliver en massiv udbygning af ladeinfrastrukturen.

En ny rapport fra Dansk Elbil Alliance og DTU viser, at der er store fordele for forbrugerne og elnettet, hvis de mange ladestandere, der sættes op, er smarte. På den måde kan ladestanderne styres centralt, så elbilsejerne lader på det bedste og billigste tidspunkt, hvilket giver ejerne en økonomisk besparelse, samtidig med at det sparer samfundet for milliarder af kroner på grund af mindre behov for forstærkning og udbygning af elnettet.

”Danmarks klimamål for 2030 kræver et stort CO2-indhug i transporten med langt flere elbiler. Det stiller helt nye krav til måden, vi indretter vores infrastruktur på. Det skal vi i gang med nu, og vi skal lave udrulningen af ladestandere på den smartest mulige måde, så det bliver billigt og bekvemt for danskerne at sætte strøm til deres biler”, siger Lærke Flader, branchechef for Dansk Elbil Alliance. 

Med standarder for ladestandere får forbrugerne også den fordel, at det bliver nemmere at skifte leverandør, og for nye leverandører at komme ind på markedet.

”Det er vigtigt vi får fremtidssikret de mange ladestandere som skal sættes op i Danmark. Smarte ladestandere kan sikre, at elbilers opladning kan flyttes til perioder, hvor det gavner det danske elnet og understøtter anvendelsen af vedvarende energi. Det giver mange muligheder - både nu og i fremtiden”, siger Peter Bach Andersen, seniorforsker ved DTU Elektro.

Krav til ladestandere mangler

I øjeblikket er der ingen krav til eller fælles standarder for ladestandere. Derfor lancerer Dansk Elbil Alliance og DTU med rapporten en række anbefalinger til, hvilke krav der skal stilles til fremtidens ladestandere, så Danmark får et ensartet og professionelt ladenetværk.

Lærke Flader anbefaler, at infrastrukturen gøres smart fra start med en best practice-guide for ladestandere. Hun tilføjer, at kommunerne har brug for anbefalinger fra industrien, så de ved, hvilke krav de skal stille til de ladestandere, der skal udrulles nu, og det gælder også for private.

Hun peger på, at der er brug for en formuleret dansk best practice, som kan anvendes i kommunernes og virksomhedernes udbudsmateriale, når de indkøber ladestandere. Det kan også være krav fra myndighederne for at give økonomiske støtte til ladestandere – økonomisk støtte som for eksempel lavere elafgift, håndværkerfradrag, fradrag for ladestander og støtte til boligforeninger.

-CH

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

14.07.2025Installator.dk

Mobil højspændingsstation smutvej til hurtigere tilslutninger til elnettet

10.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

3200W DC/AC inverter med indbygget UPS-funktion

10.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Installer, indstil og glem det: Ny timerafbryder fra LK FUGA

08.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2200W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

08.07.2025Installator.dk

PowerGo klar med 300 nye ladepunkter

08.07.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport: Elnettet står over for to massive udfordringer

06.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

Så du webinaret med STL og Alcadon?

04.07.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Elegant spejlbelysning med integreret LED

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup