Sol og vind skal firedobles på kun 8 år

De seneste 40 år har vi i Danmark indpasset 7 GW vind og sol i elsystemet. På blot 8 år skal vi firedoble det tal. En kæmpe opgave, som presser elsystemet.

Energinet og de lokale elnetselskaber har travlt med at fremtidssikre henholdsvis eltransmissionsnettet og distributionsnettet. Foto: Arkivfoto.

Folketinget har sat voldsom fart på udbygningen af grøn energi – både for at få mere klimavenlig el, gas og varme og for at sikre uafhængighed af energi fra Rusland. 

Det kræver et stærkt fokus på fire primære dilemmaer:

  1. Elnettet skal vendes på hovedet. Den grønne strøm vil blive lavet på havet eller i egne af landet, hvor elforbruget er lille og ikke kan opsluge produktionen. Her blev elnettet oprindeligt bygget til at forsyne få borgere og ikke transportere store mængder strøm væk.
  2. Det tager ofte længere tid at lave nye højspændingsforbindelser, der kan transportere strømmen rundt i landet, end det tager på en bar mark at opstille fx en solcellepark, der kan producere det samme som store kraftværker.
  3. Langt det meste af vores strøm vil om få år komme fra vind og sol, og der vil være stor spredning mellem produktion og forbrug – både over geografi og tid. Vores elforbrug skal blive mere fleksibelt - der skal konstant kunne skrues op og ned for at vi kan opretholde balancen i elsystemet.
  4. Forsyningssikkerheden skal sikres på helt nye måder. Vindmøller og solceller er opbygget på helt andre måder end traditionelle kraftværker. De har ikke samme stabiliserende effekt overfor fx kortslutninger og fejl. Der skal tænkes helt nyt, for at små fejl ikke bliver til store strømafbrud.

LÆS OGSÅ: Uponor fremmer den grønne omstilling i Danmark

Hvad gør Energinet for at udbygge elnettet?

Energinet og de lokale elnetselskaber har travlt med at fremtidssikre henholdsvis eltransmissionsnettet (elnettets motorveje) og distributionsnettet (elnettets landeveje og byveje). Herunder er nogle af de ting, Energinet gør for at Danmark kan nå sine meget ambitiøse mål om meget mere vind og sol.

  • Investerer 30 milliarder kroner i udbygning af el- og gastransmissionsnettene over de næste fem år. 25 milliarder kroner går til fremtidssikring af eltransmissionsnettet, 5 milliarder kroner går til gastransmissionsnettet.
  • Opgaver for 10 milliarder kroner udliciteres til eksterne leverandører, som rundt om i landet skal levere ”nøglefærdige” højspændingsstationer, elforbindelser mv. Energinet standardiserer og effektiviserer udbygning af eltransmissionsnettet, blandt andet fordi en stor del af elnettet netop i disse år når sin levetid og skal udskiftes for fortsat at være sikkert og stabilt.
  • Har en langsigtet udviklingsplan med over 300 el- og gasprojekter, som skal fremtidssikre Danmark.
  • Vi opdaterer løbende et Kapacitetskort med informationer om mere end 1000 knudepunkter i elnettet, så opstillere af eksempelvis nye solcelleparker og vindmøller kan se, hvor elnettet allerede nu har plads til nye anlæg, så den grønne omstilling kan ske hurtigt og effektivt, og det eksisterende elnet udnyttes mest muligt.
  • Fremtidssikrer og moderniserer tariffer, tilslutningsbetalinger mv., så de passer til et grønt energisystem med store mængder ny, fluktuerende energi. Forbrugere og producenters betaling for at Energinet driver og udvikler elnettet skal også i fremtiden være fair og omkostningsægte. Forbrugere og producenter skal have nye incitamenter til at placere elanlæg således, at det minimerer udbygninger af det kollektive elnet. Det skal også sikres, at tarifferne ikke står i vejen for at bruge strøm, når der er rigeligt af den.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmepumper - VE-installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

25.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning