Sol og vind skal konkurrere
Vindmølle- og solcelle-projekter får nu for første gang i Danmark mulighed for at byde ind i et teknologineutralt udbud, hvor der konkurreres om at levere mest mulig grøn strøm for pengene.
Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet igangsætter den 27. september det første teknologineutrale udbud med vind og sol nogensinde i Danmark. Der åbnes således op for, at vindmølle- og solcelleprojekter skal konkurrere om adgang til støttemidler for sammenlagt 842 millioner kroner svarende til cirka 140 MW (1). Det forventes at dække over 100.000 husstandes årlige strømforbrug.
Budrunden er åben fra den 27. september til den 26. november, og det endelige resultat forventes præsenteret primo december.
”For første gang nogensinde skal teknologierne konkurrere om at levere mest mulig grøn strøm for pengene til gavn for hele samfundet, og jeg har stor tiltro til vind- og solbranchen kan levere nogle flotte bud”, siger energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V).
Om budrunden
- Udbudsmaterialet til indeværende udbud er samlet på en udbudsportal, som der er adgang til via Energistyrelsens hjemmeside hér.
- Der kan indleveres bud i denne udbudsrunde i perioden fra 27. september til den 26. november 2018.
- Afgørelsen på det teknologineutrale udbud forventes offentliggjort primo december 2018.
- I 2019 åbnes for endnu en teknologineutral budrunde for vind og sol.
- Fra 2020 til og med 2024 udvides de teknologineutrale udbud i både omfang og størrelse, jævnfør energiaftalen af 29. juni 2018.
Mod en mere markedsbaseret støtte
Den hidtidige støtteordning for vindmøller udløb den 21. februar 2018, mens den åbne støtteordning til solceller er afskaffet. Derfor besluttede regeringen og Dansk Folkeparti sidste år blandt andet at indføre årlige teknologineutrale udbud med vind og sol i 2018 og 2019 for sammenlagt 842 millioner kroner.
Det teknologineutrale udbud med vind og sol i 2018 markerer ifølge ministeren det første vigtige skridt væk fra tidligere tiders støtteordninger og mod en mere markedsbaseret tilgang til støtten til vedvarende energi.
”Målet er, at vedvarende energi skal kunne klare sig på markedsvilkår. Der er vi ikke helt endnu. Jeg håber dog, at dette teknologineutrale udbud bliver en god generalprøve, som kan give et praj om, hvor langt vi er fra målet, inden vi søsætter de endnu større udbud, som et enigt folketing har besluttet med energiaftalen”, siger Lars Chr. Lilleholt.
Dette teknologineutrale udbud med vind og sol er det første af i alt to sådanne udbud, som blev besluttet af regeringen og Dansk Folkeparti. Der afholdes således et lignende omend lidt større udbud i 2019.
Derudover er de næste vigtige skridt i retningen med en støttefri fremtid for vedvarende energi allerede taget med energiaftalen af den 29. juni 2018, hvor et enigt folketing blandt andet besluttede at afsætte sammenlagt 4,2 milliarder kroner til udbygningen med vedvarende energi i perioden fra 2020 til 2024.
(1) Opgjort i landvindækvivalenter
- JKK