03.01.2020  |  EL  |  Energi

Case: Solar Polaris opfører Færøernes første store solcelleanlæg

Indhold fra partner Hvad er dette?

Fokus på grøn omstilling er ikke kun et tema i Danmark. På Færøerne er det også højaktuelt.

Solar Polaris har netop færdiggjort det første store solcelleanlæg på Færøerne. Anlægget er monteret og installeret på en gammel fodboldbane på Færøernes sydligste spids, landsbyen Sumba, og tæller 768 særligt forstærkede REC N Peak 315 Watt paneler med en samlet effekt på knap 250 kWp. Den forventede produktion er på 160.000 kWh pr. år.

Solcelleanlægget er første spadestik i en stor indsats fra forsyningsselskabet SEV, som skal sørge for at bringe solenergi til Færøerne, hvor der især i sommermånederne er stærkt brug for en erstatning for oliebaseret energi. Behovet er særligt stort på Sydøen, hvor anlægget ligger, da denne del af Færøerne er afskåret fra det centrale elnet.

SEV ser solenergi som en vigtig komponent i øgruppens omstilling til vedvarende energi, hvor det, sammen med vand- og vindkraft, skal drive udviklingen. Det fortæller elingeniør hos SEV, Eirikur Norðberg, som er spændt på anlæggets fremtidige ydelse. "Opstillingen af anlægget gik virkelig godt, især de vanskelige vejrforhold taget i betragtning. Nu er vi meget spændte på at se hvordan el-produktionen bliver og ikke mindst hvordan anlægget vil holde til de færøske vejrforhold – særligt den kommende vinter".

Hos Solar Polaris hersker der ligeledes stor tilfredshed. "Vi er utrolig stolte af at have fået mulighed for at være med til at introducere solenergi på Færøerne", siger adm. direktør Karsten Hillmann. For Solar Polaris er det kulminationen på to års arbejde med SEV. En af grundene til det lange tilløb har været de udfordrende forhold, der hersker på Færøerne, udtaler han. "Heroppe blæser det to en halv gange så meget som ved de fleste andre kystnære områder i Europa, hvilket giver udfordringer i forbindelse med anlæggets design og selve opsætningen af anlægget". Designudfordringen er det lykkedes at løse i form af lavere hældning på panelerne, en øst/vest-orientering og et fleksibelt montagesystem fra tyske Zimmermann. Konstruktionen består af en særlig kombination af standardkomponenter, hvilket holder prisen nede og gør det tilpasningsklart i forhold til forskellige terræntyper.

Næste skridt bliver monitoreringen af anlæggets ydelse med henblik på at vurdere potentialet for solenergi på Færøerne, som med sit barske og omskiftelige klima karakteriseret af kraftig vind, diffust lys og tåge ikke ligefrem er prototypen på et solcellevenligt sted. Hvordan anlægget rent faktisk klarer sig, står mere klart i sommeren 2020, hvor de første data skal analyseres og de næste anlæg forhåbentlig planlægges.

FAKTA
Solar Polaris er blandt de største solcellevirksomheder i Skandinavien og har et særligt fokus på løsninger, der kræver udvikling af skræddersyede løsninger til bærende konstruktioner og parkeringsanlæg. Bag Solar Polaris står Solar-koncernen, der har 100 års erfaring inden for energisektoren.

Den grønne omstilling kan have mange former. Solar Polaris lancerede i 2019 denne ”Kinderæg-løsning":
https://www.solar.dk/nyheder/lars-chr.-lilleholt-godt-perspektiv-med-solceller-over-parkerede-biler/?utm_source=installatoer&utm_medium=sundryvesolceller&utm_campaign=artikelsolceller

Se også videoen om solcelleparkeringsanlægget:

https://www.youtube.com/watch?v=e-dIW1K9f1w?utm_source=installatoer&utm_medium=sundryvesolceller&utm_campaign=artikelsolcellervideo

Mere fra Solar Danmark A/S

Solar Danmark A/S

www.solar.dk

Solar Danmark er din sourcing- og servicevirksomhed inden for el, vvs, industri og klima/energi.Hver time arbejder vi for, at det er din virksomhed, der vinder i et konkurrencepræget marked. Vinder ordrer. Kundernes gunst. Og omsætning.Uanset din udfordring, er vi til for dig: Når der ikke må være plads til fejl i løbet af en travl arbejdsdag. Men også når rutinerne skal tænkes om.Når dine kunder…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere