28.03.2012

Indspark: Fagfolk skriver: Solceller er en del af bygningen

Rundt om i Europa er photovoltaics (PV) ved at blive et populært byggemateriale blandt arkitekter, der vil skabe højteknologisk byggeri med lavt energibehov. Herhjemme skubber BR10 kraftigt bag på udviklingen, idet Bygningsklasse 2020 lettere kan nås med et væsentligt bidrag fra vedvarende energikilder.

PV, eller på dansk: solceller, er et relativt nyt bygningselement med mange anvendelsesmuligheder og fremtidigt potentiale, som bør få det til at krible i arkitekter med lyst til at eksperimentere og skabe arkitektur, der signalerer energivenlighed.

I dag har udviklingen for længst gjort det muligt at give solcellerne næsten en hvilken som helst farve, så de kan indgå naturligt sammen med mere traditionelle facade- og tagmaterialer af mursten og tegl.

Men desværre ser vi i dag i stor stil – især på enfamiliehuse – at solceller bliver kastet op på tagene, som skete det med en skovl, uden nogen form for integration. Det ser ud til at blive en pendant til firsernes solvarmeanlæg, som ikke ligefrem forskønnede de ramte bygninger. Sådan behøver det nu ikke være, for der er flere eksempler på, at solceller kan integreres succesfuldt i arkitekturen.

Mont Cenis Centret
Mont-Cenis Centret i den tyske by Herne er et af de mere bemærkelsesværdige eksempler på solcellebyggeri i Europa. Her er solcellerne integreret i facade og tag på en stor glashal, som rummer en gruppe fritliggende bygninger, der nyder godt af middelhavsklimaet i hallen. Solcelleanlægget udgør cirka halvdelen af bygningens samlede glasareal på 20.640 m². Anlægget giver en el-produktion, der er dobbelt så stor som centrets behov.

Solcellernes integration i arkitekturen er overordentlig bemærkelsesværdig. De er samlet i grupper med varierende tæthed og kommer derved til at minde om skyformationer – både gennem deres direkte fremtoning og ved det vekslende lys, de skaber i rummet. I glasfacaden ligner solcellerne spejlinger af skyer, og sammen med spejlingen af de ægte skyer skaber det en næsten billedkunstnerisk virkning. Solcellerne er dog ikke alene opsat for deres æstetisk og energimæssige betydning. De fungerer også som solafskærmning af de store glasflader og har dermed væsentlig betydning for indeklimaet i glashallen.

Fakta om Kim Wittchen

  • Seniorforsker Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet.
  • Uddannet civilingeniør (B) fra DTU, 1986.
  • Forskningsområder: Lavenergibyggeri og energieffektivisering af eksisterende byggeri.
     

Panta Rei i Holland
Et andet godt eksempel er rækkehusbebyggelsen Panta Rhei, der blot er en lille del af et større boligområde i Holland, hvor mere end 500 huse er forsynet med solceller. Panta Rhei-husene er værd at nævne, fordi integrationen af solceller er ganske vellykket i den forstand, at solcellerne på hustagene praktisk taget er usynlige. Solcellerne er placeret på det ensidigt hældende tag samt på to portaler, som forbinder de to husrækker. På portalerne lægger man i højere grad mærke til solcellerne, da solcellepanelerne her lader en del af lyset skinne igennem og danne skyggemønstre på de hvide husmure.


Lærkelunden i Albertslund
Også i Danmark findes der gode eksempler på brug af solceller i arkitekturen, og her er indskolingshuset Lærkelængen i Albertslund særligt værd at fremhæve. Ude fra ser man tydeligt solcellerne, der er integreret i termoruderne på to ovale ovenlyskupler på taget af bygningen, og inde fra opleves solcellerne som et dekorativt indslag på grund af de skyggemønstre, de kaster på gulve og vægge. Lærkelængens samlede areal med solceller er af pædagogiske grunde valgt, så det kan dække el-forbruget i et typisk enfamiliehus. Derfor har det været nødvendigt at supplere med en række solcellepaneler på taget af et nærliggende skur.

Fremstillingsprisen for solceller har været faldende gennem en længere årrække, men der vil gå en del år endnu, før solstrøm bliver konkurrencedygtig med andre energikilder uden de favorable afregningsordninger, som vi kender i dag, hvor loven om nettoafregning og muligheden for tilskud til etablering af anlægget bidrager til rentabiliteten.
I mange tilfælde kan bygningsintegrerede solcelleanlæg tillige erstatte anden facade- eller tagbelægning, og da prisniveauet på solceller allerede i dag ligger på samme niveau som nogle af de dyrere facadebeklædninger som fx natursten, behøver det ikke at være en dårlig forretning at bygge med solceller.

Dertil kommer, at BR10 lægger op til en udbredt integration af vedvarende energikilder i bygninger, idet Bygningsklasse 2020 lettere kan nås med et væsentligt bidrag fra vedvarende energikilder. Om otte år skal alle nye bygninger have en meget høj energimæssig ydeevne, og deres ubetydelige eller meget lille energiforbrug skal i væsentlig grad dækkes af vedvarende energikilder, herunder energi produceret på stedet eller i nærheden af bygningen. Så der er næppe tvivl om, at også i Danmark bliver PV et af fremtidens helt store byggematerialer.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere