30.03.2012

Støj fra varmepumpen generer naboen

Den stigende udbredelse af varmepumper har medført en række sager, hvor både ejere og deres naboer klager over støjgener fra pumperne. Derfor er Energistyrelsen på vej med en ny vejledning, der skal hjælpe installatørerne med at give den rigtige rådgivning om varmepumpe-støj.

De seneste år er der for alvor kommet fart i salget af varmepumper til de danske husejere. Desværre er en hyppig bivirkning ved de miljørigtige pumper, at de støjer så meget, at det ofte generer både varmepumpeejerne og deres naboer.

Den problemstilling har Energistyrelsen taget fat på, og i midten af april offentliggør Styrelsen en vejledning om støj fra luft/vand varmepumper. Den skal blandt andet gøre det let for installatørerne at give kunderne kompetent rådgivning om støjniveauet inden en varmepumpe installeres.

”Det er et ret stort problem, at mange varmepumper i dag er placeret sådan, at de giver støjgener. Igennem arbejdet med vejledningen har vi set en del eksempler på, at folk har placeret en varmepumpe, hvor de selv synes, den står mest hensigtsmæssigt, men samtidig glemmer, at det er lige op ad naboens soveværelse eller terrasse. Det har resulteret i flere klagesager, hvor kommunerne er blevet involveret,” fortæller chefrådgiver Jørgen Heiden fra rådgivningsvirksomheden Grontmij, der har udarbejdet vejledningen for Energistyrelsen.

Om vejledningen

I april lancerer Energistyrelsen vejledningen om støj fra varmepumper. Vejledningen, som får karakter at et let forståeligt værktøj, kommer blandet andet til at indeholde.

  • Hvor man finder støjdata
  • Hvordan man skal bruge støjdataene
  • Gode opstillingsråd
  • Hvilke krav lovgivningen indeholder
  • Case stories

Kilde: Grontmij

Vigtig rådgivning om placering
Han mener derfor, at den nye vejledning er meget vigtig for markedet. Den hjælper nemlig installatørerne med at bruge varmepumpe-leverandørenes egne data til nemt at udregne, hvor meget en varmepumpe-model støjer. Vejledningen giver også konkret hjælp til, hvor på et hus det er mest hensigtsmæssigt, at placere en varmepumpe – og i hvilke tilfælde det er nødvendig at sætte en støjdæmpende sidevæg op.

Målet er ifølge Jørgen Heiden, at installatørerne skal blive i stand til at rådgive kunden præcist om pumpens placering, så antallet af sager om støjgener falder.

”Installatørerne skal være klædt på til at sige: ’Jeg vil gerne installere din varmepumpe, men du får problemer med din nabo, hvis du stiller den her, i stedet vil jeg foreslå, at vi flytter den om på den anden side af huset’”, pointerer Jørgen Heiden.

Han understreger dog, at det i sidste ende er forbrugernes eget ansvar, hvor de vil placere en varmepumpe, da en installation ikke kræver nogen form for ansøgning til bygningsmyndigheder eller miljømyndigheder.
Beregnings-værktøjet ventes at blive offentliggjort af Energistyrelsen i midten af april.

Mere fra Lasse

Lasse Andersen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere