Støj fra varmepumpen generer naboen

Den stigende udbredelse af varmepumper har medført en række sager, hvor både ejere og deres naboer klager over støjgener fra pumperne. Derfor er Energistyrelsen på vej med en ny vejledning, der skal hjælpe installatørerne med at give den rigtige rådgivning om varmepumpe-støj.

Støj fra varmepumper er blevet et udbredt problem. Derfor lancerer Energistyrelsen i april en ny vejledning, der skal klæde installatørerne på til at give kompetent rådgivning på området..

De seneste år er der for alvor kommet fart i salget af varmepumper til de danske husejere. Desværre er en hyppig bivirkning ved de miljørigtige pumper, at de støjer så meget, at det ofte generer både varmepumpeejerne og deres naboer.

Den problemstilling har Energistyrelsen taget fat på, og i midten af april offentliggør Styrelsen en vejledning om støj fra luft/vand varmepumper. Den skal blandt andet gøre det let for installatørerne at give kunderne kompetent rådgivning om støjniveauet inden en varmepumpe installeres.

”Det er et ret stort problem, at mange varmepumper i dag er placeret sådan, at de giver støjgener. Igennem arbejdet med vejledningen har vi set en del eksempler på, at folk har placeret en varmepumpe, hvor de selv synes, den står mest hensigtsmæssigt, men samtidig glemmer, at det er lige op ad naboens soveværelse eller terrasse. Det har resulteret i flere klagesager, hvor kommunerne er blevet involveret,” fortæller chefrådgiver Jørgen Heiden fra rådgivningsvirksomheden Grontmij, der har udarbejdet vejledningen for Energistyrelsen.

Om vejledningen

I april lancerer Energistyrelsen vejledningen om støj fra varmepumper. Vejledningen, som får karakter at et let forståeligt værktøj, kommer blandet andet til at indeholde.

  • Hvor man finder støjdata
  • Hvordan man skal bruge støjdataene
  • Gode opstillingsråd
  • Hvilke krav lovgivningen indeholder
  • Case stories

Kilde: Grontmij

Vigtig rådgivning om placering
Han mener derfor, at den nye vejledning er meget vigtig for markedet. Den hjælper nemlig installatørerne med at bruge varmepumpe-leverandørenes egne data til nemt at udregne, hvor meget en varmepumpe-model støjer. Vejledningen giver også konkret hjælp til, hvor på et hus det er mest hensigtsmæssigt, at placere en varmepumpe – og i hvilke tilfælde det er nødvendig at sætte en støjdæmpende sidevæg op.

Målet er ifølge Jørgen Heiden, at installatørerne skal blive i stand til at rådgive kunden præcist om pumpens placering, så antallet af sager om støjgener falder.

”Installatørerne skal være klædt på til at sige: ’Jeg vil gerne installere din varmepumpe, men du får problemer med din nabo, hvis du stiller den her, i stedet vil jeg foreslå, at vi flytter den om på den anden side af huset’”, pointerer Jørgen Heiden.

Han understreger dog, at det i sidste ende er forbrugernes eget ansvar, hvor de vil placere en varmepumpe, da en installation ikke kræver nogen form for ansøgning til bygningsmyndigheder eller miljømyndigheder.
Beregnings-værktøjet ventes at blive offentliggjort af Energistyrelsen i midten af april.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup