Støj fra varmepumpen generer naboen

Den stigende udbredelse af varmepumper har medført en række sager, hvor både ejere og deres naboer klager over støjgener fra pumperne. Derfor er Energistyrelsen på vej med en ny vejledning, der skal hjælpe installatørerne med at give den rigtige rådgivning om varmepumpe-støj.

Støj fra varmepumper er blevet et udbredt problem. Derfor lancerer Energistyrelsen i april en ny vejledning, der skal klæde installatørerne på til at give kompetent rådgivning på området..

De seneste år er der for alvor kommet fart i salget af varmepumper til de danske husejere. Desværre er en hyppig bivirkning ved de miljørigtige pumper, at de støjer så meget, at det ofte generer både varmepumpeejerne og deres naboer.

Den problemstilling har Energistyrelsen taget fat på, og i midten af april offentliggør Styrelsen en vejledning om støj fra luft/vand varmepumper. Den skal blandt andet gøre det let for installatørerne at give kunderne kompetent rådgivning om støjniveauet inden en varmepumpe installeres.

”Det er et ret stort problem, at mange varmepumper i dag er placeret sådan, at de giver støjgener. Igennem arbejdet med vejledningen har vi set en del eksempler på, at folk har placeret en varmepumpe, hvor de selv synes, den står mest hensigtsmæssigt, men samtidig glemmer, at det er lige op ad naboens soveværelse eller terrasse. Det har resulteret i flere klagesager, hvor kommunerne er blevet involveret,” fortæller chefrådgiver Jørgen Heiden fra rådgivningsvirksomheden Grontmij, der har udarbejdet vejledningen for Energistyrelsen.

Om vejledningen

I april lancerer Energistyrelsen vejledningen om støj fra varmepumper. Vejledningen, som får karakter at et let forståeligt værktøj, kommer blandet andet til at indeholde.

  • Hvor man finder støjdata
  • Hvordan man skal bruge støjdataene
  • Gode opstillingsråd
  • Hvilke krav lovgivningen indeholder
  • Case stories

Kilde: Grontmij

Vigtig rådgivning om placering
Han mener derfor, at den nye vejledning er meget vigtig for markedet. Den hjælper nemlig installatørerne med at bruge varmepumpe-leverandørenes egne data til nemt at udregne, hvor meget en varmepumpe-model støjer. Vejledningen giver også konkret hjælp til, hvor på et hus det er mest hensigtsmæssigt, at placere en varmepumpe – og i hvilke tilfælde det er nødvendig at sætte en støjdæmpende sidevæg op.

Målet er ifølge Jørgen Heiden, at installatørerne skal blive i stand til at rådgive kunden præcist om pumpens placering, så antallet af sager om støjgener falder.

”Installatørerne skal være klædt på til at sige: ’Jeg vil gerne installere din varmepumpe, men du får problemer med din nabo, hvis du stiller den her, i stedet vil jeg foreslå, at vi flytter den om på den anden side af huset’”, pointerer Jørgen Heiden.

Han understreger dog, at det i sidste ende er forbrugernes eget ansvar, hvor de vil placere en varmepumpe, da en installation ikke kræver nogen form for ansøgning til bygningsmyndigheder eller miljømyndigheder.
Beregnings-værktøjet ventes at blive offentliggjort af Energistyrelsen i midten af april.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

27.06.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO.dk udvider med Danmarks største udvalg af arbejdstøj

27.06.2025Inspectly ApS

Sponseret

Venter I med asbest-opgaverne?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup