Støj fra varmepumper kan blive fortid

Varmepumper bliver en mere og mere populær løsning i private husstande. Men en stor bekymring for boligejere med varmepumper – og deres naboer – er den støj, som varmepumperne genererer, når de er aktive. Med mere støjsvage løsninger kan idyllen i sommerhuset dog forblive intakt.

Hvor man placerer varmepumpen har stor betydning for, hvor meget støj den udsender, og hvor meget eventuelle naboer vil blive generet af støjen. Arkivfoto. .

Varmepumper er en moderne og miljøvenlig varmekilde, men støjen fra pumperne kan være generende. Støjen fra varmepumper kommer hovedsageligt fra ventilatoren og kompressoren på udedelen af varmepumpen. Hvad angår ventilatoren er der er ofte tale om en susen eller en decideret tone, som skyldes luftturbulens omkring ventilatorens vinger. Støjen herfra stiger i takt med, at omdrejningshastigheden øges. Støjen fra kompressoren er typisk en dybere tone i forhold til ventilatoren.

En vigtig faktor for kunder og producenter
Mads Vendelbo har siden 2016 rådgivet fremtidige varmepumpeejere om deres muligheder på siden Findvarmepumpe.dk. Ifølge ham er støj en vigtig faktor, når der skal investeres i en varmepumpe:

”Det betyder rigtig meget, hvor meget varmepumperne støjer. Vi nævner det stort set altid, når vi rådgiver om, hvilken type varmepumpe og producent, man bør vælge”.

”Det betyder rigtig meget, hvor meget varmepumperne støjer. Vi nævner det stort set altid, når vi rådgiver om, hvilken type varmepumpe og producent, man bør vælge”.

Mads Vendelbo, rådgiver hos Findvarmepumpe.dk.

Støj fra varmepumperne er dog noget, som producenterne har stor fokus på, ifølge Mads Vendelbo. Han nævner Panasonic samt danske Vølund og Metro Therm som ledende inden for denne udvikling.

”Varmepumper er blevet brugt meget i industrisammenhæng, hvor støj ikke er noget problem. Men i takt med, at flere private huse får varmepumper, har støjproblematikken fået større betydning. Hvis man har en have eller et sommerhus, vil man gerne kunne sidde ude uden at blive generet af brummen fra en varmepumpe”.

Undersøg markedet og overvej placering
Et par gode råd fra Mads Vendelbo, før man investerer i en varmepumpe, er først og fremmest at undersøge grundigt, hvilken slags varmepumpe man ønsker, og hvor meget den larmer. Generelt støjer luft-til-luft-varmepumper mere indenfor end andre varmepumper. Disse ligger gennemsnitligt mellem omkring 40-60 dB på udedelen. Luft-til-vand-pumper kan støje mere (omkring 70 dB), men mange pumper af denne type har en nedre grænse på omkring 53 dB.

Dernæst bør man placere varmepumpen hensigtsmæssigt i forhold til naboer. Hvor man placerer varmepumpen har stor betydning for, hvor meget støj den udsender, og hvor meget eventuelle naboer vil blive generet af støjen. Et fornuftigt sted vil eksempelvis være tæt på en hæk, som kan skærme for støjen ind til naboen.

Støjen kan mindskes ved, at varmepumpen installeres på en stiv og tung overflade på jorden. Vægge og tage vibrerer mere og giver derfor mere støj. Mange varmepumpeejere vælger derudover en såkaldt varmepumpeskjuler, som dæmper støjen betydeligt.

Erhvervsstyrelsen har tilmed udviklet et program, som beregner, hvor det vil være mest hensigtsmæssigt at placere en varmepumpe. Programmet beregner ud fra det lydeffektniveau, som er angivet af varmepumpens leverandør. Derefter kan man på et kort se støjudbredelsen på adressen. Alle kan benytte beregneren på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Fremtiden er støjfri
For tiden kommer der flere og flere varmepumper på markedet, som ligger under et lydniveau på 60 dB, hvilket er sammenligneligt med lydniveauet på en restaurant eller i et kontorlandskab. Ude i naturen er dette ifølge Mads Vendelbo et acceptabelt støjniveau.

Støjregler

Hver enkelt kommune har forskellige regler for, hvor meget støj, der må komme fra varmepumper. Miljøstyrelsen har dog fastlagt nogle vejledende støjgrænser. De laveste støjgrænser er i sommerhusområder, hvor den ligger på 40 dB om dagen og 35 dB efter kl. 18. I almindelige boligområder ligger grænsen på 45 dB om dagen og mellem 35-40 dB om natten. I etagebygninger er grænsen lidt højere.

Mads Vendelbo spår dog, at man i fremtiden vil kunne sænke støjniveauet yderligere. Den danske varmepumpeproducent DVI har blandt andet udviklet en helt ny type varmepumpe, som isolerer støjen bedre.

”Jeg tror, at man i fremtiden vil kunne bringe støjen helt ned til omkring 40 dB, hvilket er langt under genegrænsen. Idet varmepumper bliver mere og mere populære, bliver der hele tiden arbejdet på eksempelvis at udvikle mere støjsvage blæsere, også fra producenter af større varmepumper”, siger han.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024GN Belysning A/S

Sponseret

Elegant loftarmatur

20.12.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer hurtigere udbygning af elnettet

19.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SIDSTE CHANCE: Deltag i dag] Glædelig jul & åbningstider

19.12.2024Installator.dk

Dyb krise i Better Energy sender selskabet i rekonstruktion

19.12.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Fleksibel 20W DC/DC konverter til Tog og Industri

18.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[VIND DEN!] Hvad kan den fede Milwaukee MP3-radio fra Jetting egentlig?

18.12.2024Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

18.12.2024Installator.dk

Brugte elbilbatterier får nyt liv på Rønne Havn

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle