09.04.2019  |  EL  |  El-materiel

Større datanetværk kræver kraftigere kabler

Stadig flere enheder får strøm via datanetværk og det kan medføre større varmeudvikling i kablerne, hvilket kan føre til driftsforstyrrelser. Udviklingen kræver, at installationsbranchen er mere opmærksomme, lyder meldingen fra en salgsingeniør.

Mængden af kabler i bakker og andre føringsveje har det med at stige. Sammen med øget strømforsyning via datakabler kan det føre til, at kablernes tilladte driftstemperatur overskrides.

Læs også: Schneider Electric lancerer online-værktøj til projektering af datainstallationer

Strømforsyning af enheder som IP-telefoner, overvågningskameraer, WiFi-accespoints og computere via eksisterende eller nyetableret datakabling – Power over Ethernet (PoE) – er en af de hurtigst voksende teknologier inden for installationssektoren. Effekten i PoE-installationer stiger, i takt med at enhederne bliver flere og flere og bruger mere og mere strøm.

Udviklingen betyder, at installationsbranchen bør være langt mere opmærksom på, hvor mange datakabler der lægges i føringsvejene, hvordan de lægges og hvordan kabler og føringsveje er dimensioneret. Det mener Jesper Andersson, salgsingeniør hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller.

Varme kan give driftsproblemer
Udfordringen er, at mere strøm og flere kabler sender temperaturen i kabelbakker og -kanaler i vejret. Hvis nogle af kablerne samtidig er underdimensionerede i forhold til et stigende strømforbrug, så er grunden lagt til driftsproblemer.

”Alle, der arbejder med data- og forsyningskabling, ved, at mængden af kabler i føringsvejene kun går en vej, og det er opad. Når effekten samtidig stiger, ryger temperaturen hurtigt i vejret. Vi ser temperaturstigninger fra 4 til 37 grader og i de værste tilfælde meget mere i datakabelnetværk”, siger Jesper Andersson.

Kabler til datatransmission er typisk beregnet til en arbejdstemperatur på højst 60 grader. Hvis kablerne er installeret oppe under loftet, hvor rumtemperaturen er høj, er bundtet tæt og dimensioneret for småt i forhold til PoE-forbruget, kan den elektriske modstand stige betydeligt.

”Det vil være nyt for mange, at man også er nødt til at udføre varmetabsberegninger på datakabler, men det er den vej, det går. Selv kabler, der kun er få meter for lange, kan være årsag til forstyrrelser i datatransmissionen og dermed fejlfunktion, for eksempel i vigtige produktions- eller overvågningsinstallationer”, forklarer salgsingeniøren.

Nye EU-standarder på vej
Et sæt nye EU-installationsstandarder anviser hvordan datakabling udføres forsvarligt i forhold til PoE.

De nye standarder betyder blandt andet, at visse datakablinger skal udføres i kabeltypen Cat 6a, der på grund af af den kraftigere AWG 23-kabeldimension med et lederareal på 0,26 mm2 er i stand til at overføre mere strøm, uden at opvarmningen bliver for stor.

”Det kan måske umiddelbart virke overdrevet, men kravet hænger godt sammen med den udvikling, vi ser på PoE-området. Med kraftigere ledere holdes temperaturen i kablerne nede, og man får en bedre margin i forhold til fremtidig stigning i strømforsyning via datakablerne”, siger Jesper Andersson.

Læs også: Forbedret Cat. 7A S/FTP datakabel

De nye EU-installationsstandarder træder i kraft den 1. juni.

- SDN

Denne artikel er en del af temaet Tema: Kabler

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere