Støtteordning fyrer op under varmepumperne

Varmepumper er på dagsordenen, når Energistyrelsen til oktober fornyer og forøger støtten til de boligejere, der vil skifte deres olie- eller gasfyr ud med en grønnere løsning.

Borgere kan opleve, at de vil få et bedre energimærke ved at skifte til en varmepumpe. Arkivfoto..

Danmark bliver muligvis en smule grønnere til oktober, hvor ny støtte fra Energistyrelsen til boligejere, der ønsker en varmepumpe i huset, træder i kraft.

Det glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Et grønt alternativ er et godt alternativ

Politikerne sætter fokus på de grønne alternativer, når de til oktober vil gøre det billigere for danskerne at forsyne sig med mere miljøvenlig varme til blandt andet boligen. Og det er gode nyheder, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Den 27. august udsendte Energistyrelsen deres udkast til en bekendtgørelse, der vil få betydning for, hvor meget man som boligejer kan få i støtte, hvis man vælger at bytte enten oliefyr, gasfyr, biobrændsel eller elvarme ud med en varmepumpe.

I alt er tre bekendtgørelser, som sætter konkret handling bag regeringens klimaaftale. Og de gør det ikke kun billigere for den enkelte boligejer. De to øvrige bekendtgørelser fastsætter nemlig vilkårene for tilskud til energibesparelser i virksomheder og tilskud til varmepumper på abonnement.

”Det er godt nyt på et tidspunkt, hvor de eksisterende støttepuljer ellers er opbrugt, og vi derfor har oplevet en opbremsning i markedet for varmepumper”, siger Troels Hartung, energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han påpeger, at Energistyrelsen i form af bekendtgørelsen, der påvirker den enkelte husejer, lægger op til, at husejeren kan få omkring 30.000 kr. i støtte, når ejeren ønsker at skifte oliefyret ud med en varmepumpe. Det præcise beløb afhænger af, hvor god en varmepumpe der installeres, og hvor stor bygningen er. Troels Hartung tror og håber på, at det økonomiske bidrag vil motivere flere til at købe en varmepumpe.

Tilskud rykket frem
Tilbage i juni måned i år blev det besluttet, at tilskudspuljerne skulle træde i kraft tidligere end først planlagt. Første udgangspunkt var, at tilskud til den grønnere varme først skulle træde i kraft 1. januar 2021.

”Fremrykningen af tilskudspuljen er meget vigtig for at få sat fart på varmepumpesalget igen. Men også i forhold til energispareprojekter i erhvervet oplever vi, at mange projekter bliver skrottet eller udskudt. Det rammer dobbelt så hårdt i en periode, hvor den økonomiske aktivitet er udfordret på grund af coronapandemien”, siger Troels Hartung.

Bekendtgørelserne er i høring de kommende uger, hvor der stadig kan ske justeringer. TEKNIQ Arbejdsgivernes forventer dog kun begrænsede ændringer.

De tre kommende tilskudspuljer går under betegnelserne bygningspuljen, erhvervspuljen og skrotningsordningen og lyder således:

• Bygningspuljen er målrettet helårsbeboelse og omfatter blandt andet skrotning af olie- og gasfyr, installation af mekanisk ventilation og forbedringer af bygningers klimaskærm.
• Erhvervspuljen er målrettet erhvervsvirksomheders konvertering væk fra fossile brændsler, energieffektivisering af processer, der ikke kan konverteres til el, samt effektivisering af intern transport med for eksempel gaffeltrucks og traktorer.
• Skrotningsordningen er målrettet udbredelse af varmepumper på abonnement, som er et forretningskoncept, hvor virksomheder mod betaling ejer og driver varmepumper installeret hos virksomhedernes kunder.

Læs de tre udkast til bygningspuljen, erhvervspuljen og skrotningsordningen.

Kritik af støtteordningen har sat sit præg

TEKNIQ Arbejdsgiverne har tidligere kritiseret støtteordningerne for at være for komplicerede for borgere og virksomheder at gennemskue.

”Vi har kritiseret det tidligere oplæg til ordningerne, fordi vi har været bekymret for, at der er blevet lagt for mange og unødvendige krav og forhindringer ind, som risikerer at spænde ben for ordningerne, og som gør, at man ikke får det fulde udbytte af de afsatte midler”, siger Troels Hartung.

Derfor er TEKNIQ Arbejdsgiverne tilfredse med, at Energistyrelsen nu har valgt at justere i de enkelte ordninger, så det er mere gennemskueligt for den enkelte, hvilket tilskud vedkommende kan få. Troels Hartung håber på, at de nye justeringer vil sætte gang i konverteringen af oliefyr, energispareprojekter i virksomhederne og optimering af de danske bygninger generelt.

-CH

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

24.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup