02.09.2020  |  EL  |  Energi

Støtteordning fyrer op under varmepumperne

Varmepumper er på dagsordenen, når Energistyrelsen til oktober fornyer og forøger støtten til de boligejere, der vil skifte deres olie- eller gasfyr ud med en grønnere løsning.

Danmark bliver muligvis en smule grønnere til oktober, hvor ny støtte fra Energistyrelsen til boligejere, der ønsker en varmepumpe i huset, træder i kraft.

Det glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Et grønt alternativ er et godt alternativ

Politikerne sætter fokus på de grønne alternativer, når de til oktober vil gøre det billigere for danskerne at forsyne sig med mere miljøvenlig varme til blandt andet boligen. Og det er gode nyheder, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Den 27. august udsendte Energistyrelsen deres udkast til en bekendtgørelse, der vil få betydning for, hvor meget man som boligejer kan få i støtte, hvis man vælger at bytte enten oliefyr, gasfyr, biobrændsel eller elvarme ud med en varmepumpe.

I alt er tre bekendtgørelser, som sætter konkret handling bag regeringens klimaaftale. Og de gør det ikke kun billigere for den enkelte boligejer. De to øvrige bekendtgørelser fastsætter nemlig vilkårene for tilskud til energibesparelser i virksomheder og tilskud til varmepumper på abonnement.

”Det er godt nyt på et tidspunkt, hvor de eksisterende støttepuljer ellers er opbrugt, og vi derfor har oplevet en opbremsning i markedet for varmepumper”, siger Troels Hartung, energipolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han påpeger, at Energistyrelsen i form af bekendtgørelsen, der påvirker den enkelte husejer, lægger op til, at husejeren kan få omkring 30.000 kr. i støtte, når ejeren ønsker at skifte oliefyret ud med en varmepumpe. Det præcise beløb afhænger af, hvor god en varmepumpe der installeres, og hvor stor bygningen er. Troels Hartung tror og håber på, at det økonomiske bidrag vil motivere flere til at købe en varmepumpe.

Tilskud rykket frem
Tilbage i juni måned i år blev det besluttet, at tilskudspuljerne skulle træde i kraft tidligere end først planlagt. Første udgangspunkt var, at tilskud til den grønnere varme først skulle træde i kraft 1. januar 2021.

”Fremrykningen af tilskudspuljen er meget vigtig for at få sat fart på varmepumpesalget igen. Men også i forhold til energispareprojekter i erhvervet oplever vi, at mange projekter bliver skrottet eller udskudt. Det rammer dobbelt så hårdt i en periode, hvor den økonomiske aktivitet er udfordret på grund af coronapandemien”, siger Troels Hartung.

Bekendtgørelserne er i høring de kommende uger, hvor der stadig kan ske justeringer. TEKNIQ Arbejdsgivernes forventer dog kun begrænsede ændringer.

De tre kommende tilskudspuljer går under betegnelserne bygningspuljen, erhvervspuljen og skrotningsordningen og lyder således:

• Bygningspuljen er målrettet helårsbeboelse og omfatter blandt andet skrotning af olie- og gasfyr, installation af mekanisk ventilation og forbedringer af bygningers klimaskærm.
• Erhvervspuljen er målrettet erhvervsvirksomheders konvertering væk fra fossile brændsler, energieffektivisering af processer, der ikke kan konverteres til el, samt effektivisering af intern transport med for eksempel gaffeltrucks og traktorer.
• Skrotningsordningen er målrettet udbredelse af varmepumper på abonnement, som er et forretningskoncept, hvor virksomheder mod betaling ejer og driver varmepumper installeret hos virksomhedernes kunder.

Læs de tre udkast til bygningspuljen, erhvervspuljen og skrotningsordningen.

Kritik af støtteordningen har sat sit præg

TEKNIQ Arbejdsgiverne har tidligere kritiseret støtteordningerne for at være for komplicerede for borgere og virksomheder at gennemskue.

”Vi har kritiseret det tidligere oplæg til ordningerne, fordi vi har været bekymret for, at der er blevet lagt for mange og unødvendige krav og forhindringer ind, som risikerer at spænde ben for ordningerne, og som gør, at man ikke får det fulde udbytte af de afsatte midler”, siger Troels Hartung.

Derfor er TEKNIQ Arbejdsgiverne tilfredse med, at Energistyrelsen nu har valgt at justere i de enkelte ordninger, så det er mere gennemskueligt for den enkelte, hvilket tilskud vedkommende kan få. Troels Hartung håber på, at de nye justeringer vil sætte gang i konverteringen af oliefyr, energispareprojekter i virksomhederne og optimering af de danske bygninger generelt.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere