07.06.2021  |  EL  |  Arbejdsredskaber

Stigende mangel på råvarer truer væksten

I dag rapporterer cirka hver 12. vvs- og blikkenslagervirksomhed om mangel på materialer og udstyr, og det kan i den sidste ende koste på væksten.

Coronakrisen kan nu for alvor også mærkes på de løbende råvareforsyninger af eksempelvis jern, stål og kobber. Det har fået både råvarepriserne og fragtpriserne til at stige voldsomt, hvilket kan mærkes i blandt andet de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

”Udviklingen på råvarepriserne er meget markant, og selvom det stadig er de færreste virksomheder, der står med akutte forsyningsudfordringer, så går udviklingen i den forkerte retning. Det kan ende med at presse en lang række brancher”, siger Maria Schougaard Berntsen, der er cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Nye tal fra Danmarks statistik viser, at andelen af vvs- og blikkenslager-virksomheder, der oplever mangel på materialer og udstyr, på et år er steget fra 4 til 8 procent. Også hos elinstallationsvirksomhederne oplever lidt flere mangel. Maria Schougaard Berntsen tilføjer, at samme billede tegner sig i resten af verden, som giver problemer både for slutkunden og for brancherne.

”Det er selvfølgelig svært fra politisk hold i Danmark at sikre den internationale råvareproduktion, men det er vigtigt, at man sikrer den frie bevægelighed for både produkter, materialer og arbejdskraft på tværs af landegrænserne”, understreger hun.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere