21.10.2019  |  VVS  |  Varmeanlæg

Stor tilfredshed med varmepumper hos fjernvarmeselskaber

En netop offentliggjort rapport viser, at fjernvarmeselskaber er tilfredse med store varmepumper, og at kilden til varme er meget forskellig.

Størstedelen af de danske fjernvarmeselskaber er meget tilfredse med de varmepumper, de har installeret og taget i brug.

Det fremgår af rapporten, ”Driftserfaringer med store varmepumper i fjernvarmen”, hvor 24 fjernvarmeselskaber har deltaget. 

Det er det rådgivende ingeniørfirma Rambøll, tænketanken Grøn Energi og brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, der sammen står bag rapporten. 

De deltagende fjernvarmeselskaber bliver i rapporten interviewet om deres erfaringer med de varmepumper, de har i drift, og størstedelen svarer ”meget tilfreds", skriver danskfjernvarme.dk.

Ingen af de deltagende selskaber er ifølge rapporten utilfredse eller meget utilfredse.

Bredt udbud af varmekilder
Resultatet af evalueringen slår fast, at de fleste af varmeselskaberne har etableret varmepumper for enten at opnå en billige produktionspris, mindske CO2-udledningen eller for at have et bredere udbud af energikilder.

Læs også: Ny standard til udførelse af varmepumpeinstallationer er på vej

Det er vigtigt, at selskaberne væbner sig med tålmodighed, da leveringstiden, COP-værdien og anskaffelsesprisen per MW varierer meget.

”Fra et varmeværk skriver under med en leverandør, og til varmepumpen er klar til drift, kan der gå fra et halvt til to år. Typisk dog et år", fremgår det af rapporten. 

En fjerdedel af varmepumperne, der er omfattet i projektet, drives af el, mens to drives af gas og resten er absorptionsvarmepumper. 

Desuden er kilden til varme meget alsidig og spænder fra drikkevand, udeluft, spildevand, grundvand og havvand til overskudsvarme, røggas, geotermi og solvarme.

Halvdelen er opført med støtte
Omkring halvdelen af varmepumperne er opført med økonomisk støtte. Det kan være som EUDP-projekt, med støtte fra Energistyrelsens varmepumpepulje eller ved salg af energibesparelser i henhold til energispareforpligtigelsen.

Læs også: Forskere tester klimavenligt kølemiddel til varmepumper

Salget af energibesparelser har kunnet finansiere op mod 20 procent af varmepumpens investeringspris, fremgår det ydermere af rapporten. 

- MGC

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere