13.03.2023  |  EL  |  Branchen

Store byggefirmaer tørster efter nye medarbejdere

Seks ud af ti entreprenører leder efter nye hænder, men langt de fleste kan ikke finde de rette medarbejdere. Det viser en undersøgelse fra Autodesk Construction Cloud. Behovet for ny arbejdskraft er størst hos store byggevirksomheder.

61 procent af byggefirmaerne er i øjeblikket i gang med at skrive stillingsopslag eller på anden vis hente nye medarbejdere. Det fremgår af en ny undersøgelse fra tech-virksomheden, Autodesk.
En væsentlig årsag er, at mange virksomheder har brug for nye medarbejdere med ny viden og nye kvalifikationer. Hele 42 procent og flest angiver dette som et af deres rekrutteringsbehov. Det overrasker ikke Nicholas Klokholm, salgschef i Norden og resten af Europa hos Autodesk Construction Solutions.

”En væsentlig forklaring på byggebranchens stigende behov for nye kompetencer og ny viden er blandt andet de mange nye krav inden for bæredygtighed, digitalisering og it. Både arkitekter, byggeingeniører og entreprenører skal forholde sig til en strammere lovgivning for nye bygningers CO2-udledning, herunder de nye LAC-krav, og så er der ingen tvivl om, at de entreprenører, der kommer til at stå stærkest i fremtidens konkurrence, er de virksomheder, som investerer i stærkere tech-værktøjer til at styre deres projekter og kommunikere omkring deres processer”, siger Nicholas Klokholm.

I Autodesk-undersøgelsen medvirker i alt 1.000 ledere eller mellemledere mellemstore og store entreprenører samt mindre underentreprenører. Undersøgelsen er gennemført i Norge, Sverige, Danmark og Finland fra den 20. december 2022 til den 4. januar 2023. I Danmark har Autodesk Construction Cloud indhentet svar fra 250 respondenter.

Fuld blus på rekrutteringen
Resultatet af undersøgelsen indikerer desuden, at rekrutteringsbehovet er størst i større virksomheder. 22 procent af de adspurgte fra entreprenører med under ti ansatte rekrutterer, mens det samme gælder 67 procent i virksomheder med 101-150 ansatte, 58 procent i virksomheder med 151-200 ansatte og 100 procent i virksomheder med over 200 mand på lønningslisten.

”En årsag kunne være, at større virksomheder kan have flere strategiske længerevarende samarbejder, og derfor løbende har brug for nye medarbejdere hertil, en anden forklaring kan være, at det er i dette segment, at nye projektopgaver begynder”, forklarer Nicholas Klokholm.

Ikke nemt at rekruttere
Imidlertid er det fortsat svært for byggevirksomhederne at tiltrække de rette kræfter. Hele 86 procent vurderer, at de har vanskeligheder med at finde kvalificerede medarbejdere. Det gælder især inden for bæredygtighed og dataanalyse, som er her de mest efterspurgte medarbejdere er.
21 procent af de adspurgte – og flest - svarer, at de har problemer med at finde medarbejdere, der kan realisere virksomhedens bæredygtigheds- og ESG-mål, mens 20 procent leder efter dataanalytikere til at håndtere og drage nytte af virksomhedens mange data.

Virksomhederne i skarp lønkonkurrence
Autodesk Construction Cloud har desuden set nærmere på årsagerne til rekrutteringsudfordringerne, og om årsagerne hertil peger 36 procent på, at de har svært ved at møde det høje lønniveau, som jobsøgende bliver tilbudt i andre brancher.

Læs også: Elever fravælger stadig erhvervsuddannelserne

Lige så mange mener, at feltet af jobansøgere generelt mangler de nødvendige kvalifikationer.
Blandt andre årsager til det markante rekrutteringsbehov i øjeblikket svarer hver tredje, at de søger medarbejdere til både at løfte det store efterslæb af opgaver i kølvandet på Covid19-krisen. Lige så mange peger igen på behovet for at udfylde stillinger i forbindelse med pensioneringer. Lidt færre – 29 procent – svarer, at de rekrutterer på grund af nye opgaver.

- PiB

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere