Seks ud af ti entreprenører leder efter nye hænder, men langt de fleste kan ikke finde de rette medarbejdere. Det viser en undersøgelse fra Autodesk Construction Cloud. Behovet for ny arbejdskraft er størst hos store byggevirksomheder.
Seks ud af ti entreprenører leder efter nye hænder, men langt de fleste kan ikke finde de rette medarbejdere. Det viser en undersøgelse fra Autodesk Construction Cloud. Behovet for ny arbejdskraft er størst hos store byggevirksomheder. Foto: Autodesk.
61 procent af byggefirmaerne er i øjeblikket i gang med at skrive stillingsopslag eller på anden vis hente nye medarbejdere. Det fremgår af en ny undersøgelse fra tech-virksomheden, Autodesk.
En væsentlig årsag er, at mange virksomheder har brug for nye medarbejdere med ny viden og nye kvalifikationer. Hele 42 procent og flest angiver dette som et af deres rekrutteringsbehov. Det overrasker ikke Nicholas Klokholm, salgschef i Norden og resten af Europa hos Autodesk Construction Solutions.
”En væsentlig forklaring på byggebranchens stigende behov for nye kompetencer og ny viden er blandt andet de mange nye krav inden for bæredygtighed, digitalisering og it. Både arkitekter, byggeingeniører og entreprenører skal forholde sig til en strammere lovgivning for nye bygningers CO2-udledning, herunder de nye LAC-krav, og så er der ingen tvivl om, at de entreprenører, der kommer til at stå stærkest i fremtidens konkurrence, er de virksomheder, som investerer i stærkere tech-værktøjer til at styre deres projekter og kommunikere omkring deres processer”, siger Nicholas Klokholm.
I Autodesk-undersøgelsen medvirker i alt 1.000 ledere eller mellemledere mellemstore og store entreprenører samt mindre underentreprenører. Undersøgelsen er gennemført i Norge, Sverige, Danmark og Finland fra den 20. december 2022 til den 4. januar 2023. I Danmark har Autodesk Construction Cloud indhentet svar fra 250 respondenter.
Fuld blus på rekrutteringen
Resultatet af undersøgelsen indikerer desuden, at rekrutteringsbehovet er størst i større virksomheder. 22 procent af de adspurgte fra entreprenører med under ti ansatte rekrutterer, mens det samme gælder 67 procent i virksomheder med 101-150 ansatte, 58 procent i virksomheder med 151-200 ansatte og 100 procent i virksomheder med over 200 mand på lønningslisten.
”En årsag kunne være, at større virksomheder kan have flere strategiske længerevarende samarbejder, og derfor løbende har brug for nye medarbejdere hertil, en anden forklaring kan være, at det er i dette segment, at nye projektopgaver begynder”, forklarer Nicholas Klokholm.
Ikke nemt at rekruttere
Imidlertid er det fortsat svært for byggevirksomhederne at tiltrække de rette kræfter. Hele 86 procent vurderer, at de har vanskeligheder med at finde kvalificerede medarbejdere. Det gælder især inden for bæredygtighed og dataanalyse, som er her de mest efterspurgte medarbejdere er.
21 procent af de adspurgte – og flest - svarer, at de har problemer med at finde medarbejdere, der kan realisere virksomhedens bæredygtigheds- og ESG-mål, mens 20 procent leder efter dataanalytikere til at håndtere og drage nytte af virksomhedens mange data.
Virksomhederne i skarp lønkonkurrence
Autodesk Construction Cloud har desuden set nærmere på årsagerne til rekrutteringsudfordringerne, og om årsagerne hertil peger 36 procent på, at de har svært ved at møde det høje lønniveau, som jobsøgende bliver tilbudt i andre brancher.
Læs også: Elever fravælger stadig erhvervsuddannelserne
Lige så mange mener, at feltet af jobansøgere generelt mangler de nødvendige kvalifikationer.
Blandt andre årsager til det markante rekrutteringsbehov i øjeblikket svarer hver tredje, at de søger medarbejdere til både at løfte det store efterslæb af opgaver i kølvandet på Covid19-krisen. Lige så mange peger igen på behovet for at udfylde stillinger i forbindelse med pensioneringer. Lidt færre – 29 procent – svarer, at de rekrutterer på grund af nye opgaver.
- PiB
Byggeri

Byggebranchen savner diversitet og inklusion
Ni ud af ti medarbejdere i byggebranchen er mænd, og den udvikling har stået stille de seneste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik. I Kemp & Lauritzen tager de nu helt nye midler i brug for at flytte virksomheden og medarbejdersammensætningen hen imod en endnu mere bæredygtig fremtid. Sammen med CBS Executive Fonden og CBS starter virksomheden et 3-årigt forskningsprojekt, der skal belyse diversitet og inklusion i byggebranchen.
Energi

Nye tiltag i forhold til Europas elmarked
Historisk høje elpriser har fået EU til at råbe vagt i gevær. Kommissionen har netop vedtaget en grundlæggende reformering af det europæiske elmarked. Dansk Industri, der repræsenterer den samlede danske energisektor, ser positivt på forslaget, der bevarer de nuværende mekanismer på markedet, som sikrer billigere energi.
Energi

Tom fjernvarmepulje skaber usikkerhed
Den populære fjernvarmepulje er løbet tør for tilskudsmidler. Det er rigtig ærgerligt, mener Dansk Fjernvarme. Der er behov for risikoafdækning for fjernvarmeselskaber, så Danmark kan fortsætte indsatsen med at udfase den fossile naturgas.
Branchen

Byggeriet mangler viden om bæredygtige materialer
Tre ud af fire i byggeriet oplever højere krav og forventninger til deres viden om og arbejde med bæredygtige materialer og løsninger. Men over halvdelen føler ikke, at de har tilstrækkelig viden til at træffe bæredygtige beslutninger. Det viser en ny rundspørge, som er lavet af Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Sanitet

Bæredygtighed og beskyttet værksted passer godt sammen
Bæredygtighed i naturen går hånd i hånd med samfundsmæssig og social bæredygtighed i sanitetsproducents igangværende samarbejde med Stena Recycling og Marjattas beskyttede værksted i Snesere. Det handler om at skabe mening i at gøre noget for andre.
Energi

Grossist vil sætte klimamål med afsæt i forskning
Landets største stål- og teknikgrossist tager bæredygtighedsarbejdet til næste niveau og forpligter sig til klimamål og -initiativer, som er baseret på videnskab.