02.03.2018  |  EL  |  Byggeri

Indspark: Store energibesparende potentialer i de tekniske installationer

Med ikrafttrædelsen af BR18 er grænsen for rentable potentialer i klimaskærmen nået. Fremadrettet skal fokus i stedet rettes mod byggeriets tekniske installationer.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriets revidering af energikravene til bygninger i Bygningsklasse 2020 viser, at grænsen for rentable energibesparelser via klimaskærmen er nået, og der ikke længere er tilstrækkeligt grundlag for at fortsætte udviklingen med at stille øgede krav til klimaskærmen.

Revideringen fra november 2017 viste, at 2020-kravene til klimaskærmens varmetab var for høje, og derfor blev kravene fra BR15 videreført. Omvendt blev 2020-kravene til industriproducerede byggekomponenter gjort midlertidigt obligatoriske, da komponenterne i stort omfang allerede efterlever disse.

Revideringen understreger således de store energieffektiviseringspotentialer, som findes i nyere tekniske installationer. Potentialer som med rette bør hentes gennem lovgivningskrav i fremtidige bygningsreglementer.

Store optimeringspotentialer i eksisterende byggeri 
Energieffektivisering gennem tekniske installationer må dog ikke kun ske i nybyggeri, da der ligeledes kan hentes store besparelser ved at renovere de tekniske installationer i eksisterende byggeri.

Typisk vil det bedre kunne betale sig at renovere de tekniske installationer før en renovering af klimaskærmen, da disse har væsentligt kortere tilbagebetalingstid, hvorefter den opnåede energibesparelse kan være med til at finansiere klimaskærmen.

Kigges der på de enkelte installationer hver for sig, er der f.eks. ved udskiftning af lysstofrør til LED-rør en energibesparelse på 50 procent at hente. En sænkelse af luftmængden på 20 procent i et byggeri kan give en samlet energibesparelse på 45 procent på driften af ventilationsanlægget, og derudover er en vandbesparelse på op til 50 procent ikke ualmindeligt ved montering af berøringsfrie armaturer.

Det bedste resultat opnås dog, hvis installationerne reguleres efter en styringsautomatik, som gør det muligt at tilpasse installationernes brug i bygningen efter de aktiviteter, som sker i bygningen.

Forbrugerne skal oplyses om installationernes potentiale
Selvom tekniske installationer til byggeriet er inde i en rivende udvikling, har idéen om smart-homes dog svært ved at vinde indpas hos danskerne.
Kun hver fjerde dansker ved, hvad begrebet smart-home dækker over, og danskerne er generelt mere konservative på området end resten af Nordeuropa, viser en undersøgelse fra Inwido Danmark.

Dog viser undersøgelsen også, at 58 procent af danskerne som udgangspunkt ikke er skeptiske over for smarte installationer, men at det skal give en form for værdi ved enten at gøre hverdagen mere komfortabel, give økonomiske besparelser eller have en miljømæssig gevinst.

Alle disse parametre kan opfyldes gennem en renovering af de tekniske installationer, og derfor ligger der også et stort fremtidigt arbejde i at informere og oplyse forbrugerne om de gevinster, som en energirenovering af de tekniske installationer medfører.

Mere fra Claus

Claus Hansen

Kommunikationskonsulent

Claus Dahlbom Hansen, Kommuniktionskonsulent hos VELTEK Uddannet Cand.mag. i International Virksomhedskommunikation fra Syddansk Universitet Tidligere arbejdet i TV 2's digitale nyhedsredaktion. 

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere