09.04.2013

Indspark: Store skridt for LED-teknologien

Effektiviteten er stadig stigende, lyskvaliteten forbedres og flere nye modeller kommer til. Lysdioder er stadig i massiv vækst og følges markedet ikke, vil der være adskillige nyheder som forbipasserer.

Siden jeg udgav bogen Lys-Emitterende Dioder 1. udgave, er der sket meget med lysdioden. Både energieffektiviteten er forøget væsentligt, men også lyskvaliteten er blevet forbedret. Ligesom prisniveauet er faldet en del. Prisen pr. lysdiode er i de sidste 2 til 3 år faldet med omkring 20 procent pr. år, hvilket viser, at lysdioderne bliver billige i takt med, at efterspørgslen bliver større.

De bliver mere effektive
Tilbage i 2011 blev der i laboratoriet lavet et forsøg med en lysdiode som nåede over 200 lm/W (LPW). Før resultatet ramte pressen, blev det spået som den teoretiske grænse for lysdiodens kundskaber, men allerede et halvt år senere blev der skrevet om en ny LED, som var mere effektiv.

Nylige laboratorie-forsøg viser da også, at teknologien langt fra står stille. Cree Inc. er netop kommet ud med en pressemeddelelse om en ny rekord. Det er lykkedes at skabe en yderst effektiv LED på 276 LPW – og det er ved en strøm på 350mA samt en farvetemperatur på 4000K. I april 2012 kunne der læses om en effektivitet på 254 LPW, men nu er denne effektivitet altså forbedret yderligere.

Den lyse fremtid
De nævnte værdier er fra laboratoriet, men ifølge Cree Inc. plejer sådanne produkter at ramme markedet 2-3 år efter. Det skete bl.a. med den effektive MK-R på 200 LPW, der udsprang af laboratorieforsøg tilbage i 2009. Cree Inc. påpegede desuden på den fornylig afholdte Strategies in Light (en stor konference for SSL-produkter), at der findes alt for mange LED-produkter, der ikke anvender mulighederne i en høj energieffektivitet. I fremtiden vil der ses flere produkter, hvor lysdioderne anvendes optimalt. Dette vil ses i form af armaturer, der er designet til de enkelte lysdioder og områder.

Fra laboratorie til lampe
Når energieffektive lysdioder belyses, er værdien givet ved en rumtemperatur på 25 °C. Nu findes der et varmetab i lysdioden og andre barriere i et færdigt LED-baseret armatur, som er med til at forringe den samlede energieffektivitet. Afspejles markedet af sine tidligere år, vil der inden 2015 være lysdioder, som kan præsterer 250 LPW og færdige LED-baserede armaturer, som kan leverer mellem 150 – 200 LPW. Det afhænger selvfølgelig af applikationen, hvor lysdioderne skal monteres, men tallene vil formentlig stemme meget godt overens med virkelighedens resultater. For sammenligning ligger de effektive T5-lysstofrør på omkring 90-100 LPW, hvor denne værdi skal reduceres pga. lystabet i armaturets reflektor.
 

Jeg poster nogle gange om ugen nyheder omkring lysdioden. For at holdes ajour med LED-teknologien kan Facebook-siden besøges her.

Tags: LED, Lysdioder, Vækst

Mere fra Rune

Rune S. Larsen

LED-ekspert og stifter af Normasym ApS

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere