20.01.2015  |  EL  |  Belysning

Indspark: Stort LED-potentiale på arbejdspladserne

Høj energieffektivitet og lang levetid er stærke argumenter for at installere LED-belysningsløsninger i kontorlandskaber. Men man skal være opmærksom på, at pris og kvalitet stadig hænger sammen, når det gælder LED-markedet.

LED-belysningsløsninger har i dag fået en energieffektivitet og levetid, der gør, at teknologien for alvor er klar til at rykke ind i kontorlandskaberne på danske arbejdspladser – hvad enten der er tale om nybyggeri eller eksisterende lokaler.

I dag ser man LED-løsninger til kontorer med en energieffektivitet på over 100 lumen per Watt. Det er 20-30 procent mere effektivt end nogen anden lyskilde på markedet forbeholdt arbejdspladsen.

Pris og kvalitet hænger sammen
De økonomiske fordele ved LED-teknologien er altså åbenlyse. Men hvad med kvaliteten -  LED har ofte fået kritik for at generere et ubehageligt blåt lys og have dårlig farvegengivelse? Den diskussion bør være ovre i dag, hvis man erkender, at pris og kvalitet nu en gang hænger sammen. Hvis man vælger en LED-løsning af en anstændig kvalitet, vil den altid være bedre end traditionelle lysstofrør. Hvis man tværtimod vælger armaturer med meget billige lysdioder, kan problemet med dårlig lyskvalitet stadig være meget aktuelt. I det tidligere indlæg ”Sådan vælger du et stabilt LED-anlæg” gennemgår jeg, hvilke parametre man skal holde øje, for at være på den sikre side.

Brænder i en evighed
LED vinder også klart over alternative belysningsløsninger på levetiden. De bedre LED-baserede armaturer har en levetid på 70.000 timer, mens T5 standard lysstofrør og T5 højeffektive lysstofrør lever i henholdsvis 15.000 timer og 20.000 timer. Lysdiodens levetid oplyses som standard oftest til 50.000 timer, men længere og kortere levetider kan forekomme, alt efter hvordan afledningen af lysdiodernes varme er håndteret, men også hvordan det LED-baserede belysningsprodukt er installeret. Kvaliteten af det LED-baserede produkt har selvsagt også indflydelse på levetiden. Hold øje med termen L og et tal, som angiver levetiden - sommetider i kombination med en given fejlrate, som belyses med B og et tal. 

Lav tilbagebetalingstid
Her og nu-prisen er ofte en barriere for implementering af LED-belysning i for eksempel kontormiljøer. Inden for de sidste to år er prisen dog faldet betydeligt. Det betyder, at merudgiften for LED-løsninger nu ligger 30 til 50 procent højere end de traditionelle lysstofrørsarmaturer. Det er således ikke unormalt, at stå med et regnestykke, der viser en tilbagebetalingstid på ét til tre år, hvis man vælger en LED-løsning. For bare to år siden var det umuligt at få tilbagebetalingstiden ned under fem år. Frem mod 2020 vil tilbagebetalingstiden formentlig komme endnu længere ned, da efterspørgslen uden tvivl vil stige.

Få styr på begreberne
Det er i imidlertid ikke kun lav tilbagebetalingstid, der vil fremme LED-teknologien de kommende år. Således vil de lovmæssige krav til energieffektiv belysning i nybyggeri og renoveringsprojekter helt automatisk booste LED-teknologien yderligere. Der findes i den forbindelse en del termer og begreber, man bør stifte bekendtskab med inden de LED-baserede belysningsløsninger anvendes i et byggeri. Den optagende effekt er den vigtigste faktor for at holde forbruget nede, men denne værdi skal være i harmoni med det lys, der genereres fra lyskilden. Derfor er begrebet lumen per Watt (LPW) et godt udgangspunkt. De høj-effektive lysstofrør også kendt under navnet T5 besidder typisk 90-100 LPW, hvor systemeffektiviteten for hele armaturet typisk ligger på 70-80 LPW. Systemeffektiviteten for de bedre LED-baserede armaturer ligger på 90-110 LPW. El-besparelsen er derfor til at få øje på.

Mere fra Rune

Rune S. Larsen

LED-ekspert og stifter af Normasym ApS

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere