Stort potentiale for færre indbrud

Hver dag bliver næsten 50 danske hjem udsat for indbrud, og der er brug for en samlet national indsats, hvis vi for alvor skal knække indbrudskurven. Det viser en ny måling fra Bo trygt.

"Vi kan indbrudssikre boligen langt mere ved at udskifte eller forbedre døre, vinduer og låse", fortæller Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania. Foto: Realdania..

Antallet af indbrud i private hjem falder i Danmark. Næsten 18.000 indbrud i 2020 er dog stadig alt for mange, og det medfører en unødvendig høj utryghed hos danskerne. Selvom vi i corona-året 2020 var nede på det laveste antal indbrud siden 1970’erne, er det fortsat langt over niveauet i vores nabolande Tyskland og Sverige.

Indbrud skaber utryghed – ikke kun hos dem, der bliver udsat for indbruddet, men også blandt naboer og andre i kvarteret.

Britt Wendelboe

Derfor er der brug for en samlet national indsats for at bekæmpe indbrud, og fredag den 8. oktober samlede Bo trygt eksperter, politikere, myndigheder og andre nøgleaktører til en heldagskonference om indbrud og tryghed. Bo trygt er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Ét indbrud er ét for meget
"Ét indbrud er ét for meget og koster langt mere end de forsvundne værdigenstande. Det er stærkt ubehageligt, at indbrudstyve gennemroder ens private ejendele. Det skaber utryghed – ikke kun hos dem, der bliver udsat for indbruddet, men også blandt naboer og andre i kvarteret", siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, og fortsætter:

"Der sker i øjeblikket næsten 50 indbrud i danske hjem hver dag. Det skal vi have lavet om på, og vi er nødt til at angribe problemstillingen fra flere sider. For ingen kan løse indbrudsudfordringen alene. Derfor har vi samlet alle relevante parter, hvor vi gennem en hel dag vil diskutere mulige midler og værktøjer til, hvad vi kan gøre. Under den første corona-nedlukning faldt indbrudstallet med 36 procent, og tiden lærte os, at vi godt kan ændre adfærdsmønstre og dermed mindske antallet af indbrud. Selvom mange er vendt tilbage til en mere almindelig arbejdsdag, er der også mange, der arbejder mere hjemme end tidligere. Og vi ved fra tiden med nedlukninger, at netop hjemmearbejde rummer et vigtigt potentiale for at forebygge indbrud".

Udvalgte resultater fra Bo trygt Måling 2021

• 4 ud af 10 danske huse har hverken nye vinduer eller sikringsbeslag.
• 2 ud af 3 huse har en dør, som tyven kan flygte ud af uden brug af nøgle.
• Husejerne overvurderer, hvor sikret deres hjem er, og tror ikke der er mere at gøre.
• Kun hver femte husejer ønsker at sikre sit hus bedre mod indbrud. Det er færre end i 2020, hvor det gjaldt hver fjerde , og endnu færre end i 2018, hvor det gjaldt 27 procent af husejerne.
• 50 procent angiver, at de ikke har indbrudssikret deres bolig mere, fordi de mener, den allerede er tilstrækkeligt sikret.
• 20 procent mener, det er for dyrt at etablere sikring mod indbrud.

Vi ved, hvad der virker
I Danmark har vi i dag et unødvendigt stort problem med indbrud, og problemet afføder en unødvendig høj utryghed. Den gode nyhed er, at vi kan gøre noget ved det. Det kræver en 360 graders indsats, hvor alle bidrager.

"Vores afdækning viser, at indbrudstallet i Danmark kan reduceres betragteligt, hvis vi gør det til en fælles samfundsudfordring. Ingen kan løse indbrudsproblemet alene, hverken politiet eller den enkelte borger. Vi skal alle – nationalt, lokalt og helt ned til den enkelte husejer – gøre mere for at forebygge indbrud. Første skridt er at sætte en stopper for, at indbrudstyvene kan afsætte stjålne varer. Man kan populært sige, at uden en hæler er der ingen stjæler. Hvis vi eksempelvis undgår at købe stjålne varer på nettet, kan vi alle bidrage til at reducere antallet af indbrud", siger Britt Wendelboe.

"Vi skal også skabe nogle boligkvarterer, hvor vi kommer hinanden ved og hjælper hinanden, så der altid er opmærksomme øjne i kvarteret. Og så gælder det om at gøre vores boliger utiltalende for indbrudstyve, fx ved at undgå gemmesteder tæt ved huset eller have værktøj og haveredskaber liggende fremme. Og selve boligen kan vi indbrudssikre langt mere ved at udskifte eller forbedre døre, vinduer og låse", supplerer Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sikring & overvågning 2021

Relateret indhold

10.04.2025Installator.dk

Danish Security Fair 2025 runder de 100 udstillere

09.04.2025Elcor A/S

Sponseret

Regelmæssig service af UPS-anlæg er afgørende for driftsikkerheden

02.04.2025Elcor A/S

Sponseret

TP130N og Matrix-serien – fleksible 1-fasede UPS-anlæg

01.04.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Revolutionerende nyheder fra SystemHouse Solutions

31.03.2025Elcor A/S

Sponseret

3-fasede UPS-løsninger til enhver installation

27.03.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Effektiv og sikker besøgsstyring i Trelleborgs Havn med Check In

25.03.2025Installator.dk

DBI-kampagne skal forebygge katastrofale tagbrænde

19.03.2025Installator.dk

Rekordmange besøgende på Sectech

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

EET Danmark A/S
Uddannelse
Ubiquiti certificering

EET har fornøjelsen af at invitere dig til at blive certificeret i Ubiquiti. Målgruppen er professionelle, der arbejder med Ubiquiti-netværk. Få dokumenteret og udvidet din viden om Ubiquiti-løsninger og økosystemet, og tag skridtet mod at blive URSCA-certificeret.

Dato

11.04.2025

Tid

13:56

Sted

EET, Ventrupvej 27, 2670 Greve.

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX HVAC kursus

Tilmeld dig

Dato

22.04.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering

Styrk dine kompetencer eller bliv professionel inden for registrering og tilstandsvurdering.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Faget klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bekendtgørelser og standarder

Vil du håndtere el-installationer, anlæg og mellemspændingsdistributionsanlæg inden for reglerne? KEA giver dig redskaberne til at gøre det.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup