Stort potentiale i varmepumper

Udbredelsen af varmepumper er i vækst, og det helt store boom kan være lige om hjørnet med regeringens kommende energiforlig. Komplekse installationer, og en stor startinvestering kan dog lægge en dæmper på udviklingen af markedet. Løsningen er fleksibel finansiering og en større viden hos installatører om varmepumpeteknologien via uddannelse.

Varmepumper passer glimrende med den retning, som den grønne omstilling har taget i Danmark, hvor vi producerer masser af el med solceller og vindmøller..

Varmepumper er et oplagt bidrag til fremtidens grønne energiforsyning. Med et begrænset forbrug af el kan varmepumperne producere store mængder varme til både industri og enkeltstående boliger. Varmepumperne passer glimrende med den retning, som den grønne omstilling har taget i Danmark, hvor vi producerer masser af el med solceller og vindmøller. Den energi kan effektivt bruges i varmepumperne, og dermed kan vi undgå at skulle sælge elektricitet til dumpingpriser på de internationale markeder, når solen skinner og vinden drejer møllerne rundt.

”Vi har et støt stigende salg i Danmark af varmepumper, og vi ser lyst på fremtiden. Der er dog en række udfordringer, som vi kan se, lægger en dæmper på udviklingen”, siger Niels P. Skov, der er salgs- og marketingschef hos Vølund Varmeteknik, der forhandler et bredt sortiment af varmepumper.

Mangel på viden og uddannelse
Han mener, at der mangler viden og uddannelse for at opnå bedre installationer af varmepumper.

”Vi har et støt stigende salg i Danmark af varmepumper, og vi ser lyst på fremtiden”, siger Niels P. Skov, salgs- og marketingschef hos Vølund Varmeteknik..

”Problemet opstår typisk, fordi der er mange aktører inde over en ny installation. Der er forhandleren, installatøren, anlægsejeren, ham der skal grave rørene ned, elektrikeren etc. Hvis der ikke er en stærk projektledelse, så risikerer man at stå med et anlæg, der ikke opfylder kundens ønsker og behov”, siger Niels P. Skov.

Effektiviteten af et varmepumpeanlæg afhænger i høj grad af dimensioneringen. Hvis det er for stort, så bruger det for meget energi og er for dyrt i installation. Er det for lille, så kan der ikke genereres nok energi, og den indbyggede el-patron kommer på overarbejde, og det er dyrt.

En af årsagerne er, at installatører igennem mange år har været rigtig gode til at opsætte oliefyr og andre enklere varmkilder, som eksempelvis gasfyr og fjernvarme. Disse installationer er forholdsvis billige, og dimensioneringen er ikke så vigtig. Hvis et oliefyr er lidt for stort, så tænder det bare ikke så ofte, det er ikke noget, der flytter totaløkonomien meget.

Varmepumper skal dimensioneres præcist
”Her er varmepumperne anderledes, de skal passe meget præcist til behovet, og det stiller store krav til de beregninger der ligger til grund for dimensioneringen. Der skal regnes på mange ting, herunder flowforhold, rørstørrelse og meget andet. Desuden skal man forstå forbrugsmønsteret, der hvor anlægget installeres”, siger Niels P. Skov.

Han har set eksempler på, at forbrugere er gået fra oliefyr til varmepumpe i ejendomme, hvor man har sparet meget på varmen på grund af udgiften til olie. Når så man har fået varmepumpe, begynder man at bruge mere varme, fordi det jo er billigt, men problemet er, at anlægget er dimensioneret ud fra, hvor meget olie man brugte. På den måde kan varmepumpeanlægget være underdimensioneret fra starten, selvom det tager udgangspunkt i det aktuelle forbrug.

”Pointen er, at vi skal højne vidensniveauet, hvis vi skal øge udbygningen af varmepumper i Danmark”.

Nye konverteringsbølger i sigte
Men Niels P. Skov ser dog også en række lyspunkter. Markedet er stadig stort, og der er en politisk vilje til at konvertere oliefyr til varmepumper. Desuden sker der i øjeblikket en interessant konvertering fra pillefyr, gasfyr og træfyr til varmepumper.

”Pillefyr er eksempelvis et godt alternativ til oliefyr, men de skal vedligeholdes og rengøres, og for mange forbrugere har det vist sig ikke at være den optimale løsning. Derfor ser vi nogle, som vil konvertere fra pillefyr til varmepumpe. En anden interessant ting, vi kan se i den nærmeste fremtid, er, at der måske bliver ændret på tilslutningspligten til fjernvarmeanlæg. Det vil kunne betyde, at husejere selv kan vælge, om de vil have fjernvarme eller en anden type anlæg, og her vil varmepumper være et oplagt valg. På længere sigt vil udfasningen af fossile brændsler betyde, at gaskedlerne landet over skal skiftes, og igen vil varmepumper være et naturligt valg”, siger Niels P. Skov.

Nye finansieringsmuligheder
En anden hurdle, der har bremset udrulningen af varmepumper, er etableringsprisen. Anlægget er dyrt i forhold til pille- og oliefyr. En række tiltag har dog hjulpet på den udfordring. Flere firmaer er på markedet med en abonnementsløsning, hvor forbrugeren betaler et fast lavt beløb om måneden, som inkluderer service, reservedele og vedligehold. Det fjerner forbrugerens usikkerhed om totaløkonomien i installationen. Flere producenter tilbyder forskellige typer energilån og andre fleksible finansieringsformer, der også kan benyttes af virksomheder til industrielle varmepumpeanlæg.

”Vi har efterhånden nogle gode rammer for finansiering. Der, hvor vi skal sætte ind, er på installatørernes viden og evner inden for projektstyring i forbindelse med installation af varmepumper”, mener Niels P. Skov.

For at understøtte denne udvikling afholder Vølund Varmeteknik en velbesøgt kursusrække, der opkvalificerer installatører, så de bliver bedre i stand til at rådgive om varmepumper og foretage de rette dimensioneringer.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Installator.dk

Ændring åbner mulighed for Apple-varme i Viborg

21.02.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VØLUND UDVIDER SALGSSTYRKEN

20.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Ung ildsjæl giver nyt liv til gammel beholder

17.02.2025Installator.dk

Nu åbnes der igen for tilskud til varmepumper og energirenovering

17.02.2025Installator.dk

74 pct. af gasfyrene udfases til fordel for fjernvarme

12.02.2025Installator.dk

Gaspriser når højeste niveau i to år

11.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Hvilken varmtvandsbeholder skal du vælge?

06.02.2025Installator.dk

Færre ansøgninger: Fjernvarmeudrulningen på vej ned i gear

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding