Strømme af frisk luft beskytter mod coronavirus

En ny ”beskyttelsesbaldakin” kan beskytte frontmedarbejdere, der er særligt udsatte for virusspredning, når de servicerer kunder ved skranker. Baldakinen sørger for en konstant strøm af frisk luft, som reducerer smittespredning markant.

Løsningen er en slags ’luftlås’, der skærmer frontmedarbejderen fra luften i resten af lokalet. Den består af en let håndterbar luftfilterenhed, som er let at flytte rundt på og placere på arbejdsstationen. Foto: Fraunhofer IBP..

Covid-19 pandemien har radikalt ændret den måde, de fleste af os tænker på hygiejne. Hvem kunne have forestillet sig, at store dele af verdens befolkning ville gå rundt med ansigtsmasker på i det offentlige rum og desinficerer hænderne mange gange hver dag? Medarbejdere, der arbejder ved serviceskranker og check-out terminaler og servicerer store mængder af kunder, er særligt udsatte for smittespredning. Mange virksomheder og butikker har indført akrylglas-beskyttelsesskærme, men der er ifølge det tyske Fraunhofer Institute for Building Physics (IBP) også et behov for at gøre noget ved indeklimaet omkring frontmedarbejderne, fordi luften kan være inficeret med vira. Instituttet har derfor udviklet en særlig beskyttelses-baldakin, som blev præsenteret på den digitale messe BAU, der foregik den 13.-15. januar.

Skaber en lomme af ren luft
Løsningen er en slags ’luftlås’, der skærmer frontmedarbejderen fra luften i resten af lokalet. Den består af en let håndterbar luftfilterenhed, som er let at flytte rundt på og placere på arbejdsstationen. Enheden suger luft til sig fra det omgivende lokale og filtrerer luften. Den filtrerede luft bliver så via en udblæsningsanordning placeret over medarbejderen dirigeret ned omkring servicemedarbejderen som et ’brusebad” af ren luft. Filteret er et såkaldt HEPA-filter (high efficiency particulate air), der er så fint, at det filtrerer viruspartikler.

Den konstante luftstrøm forhindrer den omgivende luft i at komme ind i luftrummet omkring servicemedarbejderen og udgør på den måde en effektiv beskyttelse. ”Da vi udviklede løsningen, lagde vi vægt på, at det var en mindre og praktisk enhed, der kører på strøm fra en almindelig stikkontakt”, fortæller Dr. Victor Norrefeldt, der er group leader of aircraft and vehicle air conditioning på Fraunhofer IBP og tilføjer: ”På den måde forstyrrer løsningen ikke de eksisterende systemer til bygningskontrol, men udgør en enkel og individuel løsning”.

Beskyttende og behagelig på samme tid
Dr. Victor Norrefeldt og hans hold arbejder lige nu på at teste løsningen i et indeklimalaboratorium med henblik på at sikre, at løsningen ikke skaber ubehagelig træk for servicemedarbejdere samtidig med, at luftstrømmen stadig er så stærk, at den forhindrer den omgivende luft i at balde sig med den rensede luft. ”Det er vores mål at skabe en beskyttelsesløsning, der både adskiller luftstrømmene og sikrer et behageligt arbejdsklima for servicemedarbejdere”, fortæller han.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema om ventilation & indeklima 2021

Relateret indhold

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle