19.01.2017

Supersygehus får grøn køleløsning

Det kommende supersygehus i Gødstrup skal på bæredygtig vis bruge grundvand til at køle sygehusets tekniske udstyr ned.

Det Nye Hospital i Vest, DNV-Gødstrup, skal køles ned med grøn grundvandskøling, når det sættes i drift om tre år, skriver Herning Folkeblad.

Supersygehuset, der bliver opført i Gødstrup nær Herning i Midtjylland, skal om sommeren bruge det otte grader varme grundvand fra 120 meters dybde til at køle grundvandskøleanlægget, der får en effekt på 1,6 megawatt. Om vinteren skal strømretningen vendes for at nedkøle grundvandsmagasinet.

Supersygehuset har brug for cirka tre gange så meget køling som varme. Kølingen skal både bruges til at sikre et godt indeklima og til at nedkøle det tekniske udstyr.

Læs også: Flere vil have grøn fjernkøling

Det grønne køleprojekt vil have tjent sig selv ind efter cirka 16 år. Derefter vil der årligt være en energibesparelse på 625.000 kroner, skriver Herning Folkeblad. Grundvandskøleanlægget estimeres at have en levetid på mindst 50 år.

Ved installationen af grundvandskøleanlægget bliver der gjort plads til en varmepumpe – noget der i denne omgang ikke har været ressourcer til, men som måske bliver muligt i fremtiden.

-CHM

Mere fra Clara

Clara Hennecke Mikkelsen

Redaktionsassistent, Installator.dk

Korte nyheder til Installatør.dk og hertil knyttede nyhedsbreve og printmagasin. Derudover læser jeg korrektur på andres tekster, og løser andre forefaldende, journalistiske opgaver.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere