Suspenderingen af anlægsloftet kan mærkes
Kommunerne har sat tempoet mærkbart op, siden anlægsloftet blev suspenderet i slutningen af marts. Mere end hver fjerde bygge- og anlægsvirksomhed, som arbejder for kommunerne, har oplevet, at de nu udbyder flere opgaver.
Siden regeringen og KL aftalte at sætte det kommunale anlægsloft ud af kraft resten af året, har en stor del af kommunerne haft travlt med at få gjort opgaver klar til at blive sendt i udbud. En opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der er tale om en lang række forskellige typer af opgaver som for eksempel energirenovering og reparation af skoler, daginstitutioner og sportsanlæg og etablering og vedligeholdelse af cykelstier og vejstrækninger.
Mange af opgaverne er nu så langt, at virksomhederne kan byde på dem. Og det er noget, der bliver både værdsat og lagt mærke til lokalt. I Dansk Byggeris forrige spørgeundersøgelse for halvanden måned siden sagde ni procent, af dem som udførte arbejde for kommunen, at kommunerne udbød flere opgaver. I dag er det 28 procent.
Samtidig venter halvdelen af virksomhederne, at kommunerne vil udbyde flere opgaver i løbet af kort tid.
”Svarene viser, at anlægsloftet har blokeret for nødvendige forbedringer og renoveringer af kommunernes bygninger, veje og anlæg. Finansministeriet har netop beregnet, at en afskaffelse af anlægsloftet i år vil betyde beskæftigelse til 1.700 medarbejdere”, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, og fortsætter:
”I Dansk Byggeri mener vi, at det bør udvides til også at gælde næste år, fordi der stadig vil være et stort efterslæb af kommunale projekter, der presser sig på. Men også fordi den økonomiske nedgang ventes at gå ud over bygge- og anlægsbranchen de kommende år”.
- JKK