Kommunerne har sat tempoet mærkbart op, siden anlægsloftet blev suspenderet i slutningen af marts. Mere end hver fjerde bygge- og anlægsvirksomhed, som arbejder for kommunerne, har oplevet, at de nu udbyder flere opgaver.
”Finansministeriet har netop beregnet, at en afskaffelse af anlægsloftet i år vil betyde beskæftigelse til 1.700 medarbejdere”, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy/Dansk Byggeri.
Siden regeringen og KL aftalte at sætte det kommunale anlægsloft ud af kraft resten af året, har en stor del af kommunerne haft travlt med at få gjort opgaver klar til at blive sendt i udbud. En opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der er tale om en lang række forskellige typer af opgaver som for eksempel energirenovering og reparation af skoler, daginstitutioner og sportsanlæg og etablering og vedligeholdelse af cykelstier og vejstrækninger.
Mange af opgaverne er nu så langt, at virksomhederne kan byde på dem. Og det er noget, der bliver både værdsat og lagt mærke til lokalt. I Dansk Byggeris forrige spørgeundersøgelse for halvanden måned siden sagde ni procent, af dem som udførte arbejde for kommunen, at kommunerne udbød flere opgaver. I dag er det 28 procent.
Samtidig venter halvdelen af virksomhederne, at kommunerne vil udbyde flere opgaver i løbet af kort tid.
”Svarene viser, at anlægsloftet har blokeret for nødvendige forbedringer og renoveringer af kommunernes bygninger, veje og anlæg. Finansministeriet har netop beregnet, at en afskaffelse af anlægsloftet i år vil betyde beskæftigelse til 1.700 medarbejdere”, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, og fortsætter:
”I Dansk Byggeri mener vi, at det bør udvides til også at gælde næste år, fordi der stadig vil være et stort efterslæb af kommunale projekter, der presser sig på. Men også fordi den økonomiske nedgang ventes at gå ud over bygge- og anlægsbranchen de kommende år”.
- JKK
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.
El-materiel

Netværksaktør underviser lærlinge i kabler og netværk
Der er et stort behov for elektrikere og installatører, der kan arbejde professionelt med kobber-, coax- og fiberkabler. Det gælder hele værdikæden fra datacenteret ud til wifi-punktet i en virksomhed eller en privat bolig. Nu tilbyder leverandør af netværksløsninger undervisning af lærlinge og teknikere på akademidage.
Virksomhedsdrift

Bygge-app vinder pris og præsterer vild vækst
Danske Dalux er nu hædret med EY’s Entrepreneur of the Year, samtidigt med at virksomheden runder 300 medarbejdere. Virksomheden vokser for syvende år i træk med over 50 procent.
Sikkerhed

Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed
Hvert år udfører de danske beredskaber brandsyn på virksomheder med brandfarlige aktiviteter samt private og offentlige steder, hvor mange mennesker færdes, og 2021 var ingen undtagelse. Dog var 2021 det sidste år, hvor der bliver gået brandsyn efter de gamle regler, da der fra 2022 blev indført nye regler på området.
Branchen

Fremtidens klimahåndværkere kæmper om DM-titel
Den 2. - 4. februar mødes toppen af poppen blandt de unge talenter indenfor blandt andet elektriker- og vvs-fagene ved DM i Skills i Fredericia. Her vil de blive testet i installation af nye digitale løsninger til at energioptimere bygninger. Med andre ord, skal de vise de ’skills’, der er centrale for Danmarks grønne omstilling.
Virksomhedsdrift

AVK-koncernen kommer solidt gennem et udfordrende år
Med en omsætningsvækst på 18 procent fortsætter koncernen den globale vækst inden for alle forretningsområder. Med koncernens hidtil bedste årsresultat kan AVK-koncernen efter regnskabsåret 2021-2022 se tilbage på en 50 procent vækst over de seneste fire år og en fortsat fremgang i resultatet.