Svanemærkede skoler vinder nu for alvor frem
I Danmark findes der mere end 1.500 skoler og indtil for nylig, var der endnu ingen svanemærkede skoler. Nu står de to første midlertidige skoler klar i Københavns Kommune, og der er netop taget første spadestik til den første permanente folkeskole i Guldborgsund Kommune.
Flere og flere byggerier bliver certificeret med Svanemærket, og i januar var næsten 50.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner enten opført eller under konstruktion i Norden. I 2016 blev det muligt at svanemærke skoler, og allerede året efter begyndte man i Norge at opføre den første svanemærkede skole i Norden.
Nu følger de danske kommuner trop med byggeriet af den første permanente skole i Guldborgsund Kommune og de første midlertidige skoler i Københavns Kommune.
”Vi har i flere år oplevet en stigende efterspørgsel på bæredygtige byggerier på daginstitutionsområdet, og vi ser nu samme tendens på skoleområdet. En svanemærket skole er både et godt valg for miljø og klima og for de elever og ansatte, der skal opholde sig i bygningen. I takt med kommunernes øgede fokus på grønne indkøb og bæredygtige byggerier – og med det øgede fokus på bæredygtigt byggeri generelt – bliver svanemærkede skoler derfor et naturligt valg for flere og flere kommuner”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Københavns Kommune har netop fået opført to svanemærkede ‘pavillonskoler’ på Amager. De to skoler er midlertidige og flytbare og efterlever de samme krav som til et permanent byggeri. Ajos står bag opførelsen af skolerne, og eleverne og lærerne har taget bygningerne i brug.
Svanemærket danmarkshistorie
Også i Sundby i Gulborgsund Kommune er man ved at opføre en svanemærket skole. Skolen er en såkaldt verdensmålsskole og bliver samtidig den første permanente, svanemærkede skole. Kommunen har nemlig truffet et bevidst, politisk valg om at investere i bæredygtigt byggeri.
”Den nye skole får et af de fineste kvalitetsstempler med Svanemærket, og jeg er stolt af, at vi i Guldborgsund Kommune har taget den grønne førertrøje på, når det drejer sig om at investere i bæredygtigt skolebyggeri”, siger Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, og fortsætter:
Kendetegn ved svanemærket byggeri
- Lavt energiforbrug
- Godt indeklima
- Skrappe kemikaliekrav
- Strenge krav til bæredygtigt certificeret træ
- Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
- God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele
”Svanemærket er et stærkt redskab til at arbejde med FN’s verdensmål – især til at realisere det 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. Samtidig er krav til blandt andet bygningens kvalitet og indeklima med til at sikre, at vores elever og lærere får de optimale læringsrammer. Derfor har vi også netop besluttet, at nybyggeri af skoler og daginstitutioner fremover skal certificeres med Svanemærket, så vidt det er økonomisk og praktisk muligt”.
Den nye skole i Guldborgsund Kommune forventes at stå færdig i sensommeren 2022. Bag projektet står et hold med det lokale entreprenørfirma BO-HUS i spidsen, der tegner og bygger sammen med ingeniørvirksomheden MOE, Autens som pædagogisk rådgiver og tre arkitektfirmaer: Henning Larsen Arkitekter, SKALA Arkitekter og de lokale ETN-arkitekter.
- HCL