Med op til 100 meter vandsøjle stilles der særlige krav til installationerne i Bryggens Bastions 116 lejligheder.
Byggeriet på Islands Brygge kommer til at have et etageareal på omkring 125.000 kvadratmeter. Foto: Uponor VVS.
Et usædvanligt byggeri folder sig i disse år ud på syv hektarer langs Njalsgade på Islands Brygge i København: Bryggens Bastion byder blandt andet på to markante højhusbyggerier, placeret ved det fredede fortidsminde Faste Batteri samt ved afslutningen af Emil Holms Kanal.
Foruden tårnene, vil området byde på et bilfrit, grønt strøg med forbindelse til Københavns grønne cykelsti-net. Projektet får et samlet etageareal på cirka 125.000 kvadratmeter og vil rumme boliger, serviceerhverv og butikker, daginstitutioner samt kulturelle formål.
Speciel veksler-unit i alle lejligheder
Når en bygning er så høj som de nye tårne på Bryggens Bastion, udfordrer det valget af installationer, fordi en vandsøjle på omkring 100 meter giver et ekstraordinært højt tryk. Det ville f.eks. slanger og komponenter til gulvvarme i lejlighederne ikke kunne holde til.
Derfor har man valgt en ny type veksler-unit, Uponor Comfort Port HPX (High Pressure Exchanger), der opdeler vandet i primærvand – det lodrette op gennem bygningen – og vandet til lejlighederne.
Løsningen med at dele installationen op med en veksler i hver lejlighed betyder, at de alle får et anlæg i balance og uden problemer med trykket.
Den nye veksler-unit er i samarbejde med VVS-installatøren på byggeriet, Pilegaard-Henriksen, udviklet og produceret af Uponors fabrik for systemteknik i Celle, Tyskland. Uponor er også kendt for avancerede shuntløsninger og skaktmoduler – dette er den første veksler, man har leveret til det danske marked.
”Når vandet til gulvvarmen skal rundt, er det nødvendigt med en lukket kreds, som styrer hver lejlighed”, siger produktchef Jesper Hansen fra Uponor VVS og fortsætter:
”Med Comfort Port HPX reduceres trykket ned til 1,5 Bar, og det sikrer en stabil cirkulation”.
116 lejligheder i højhuset
Der bliver 116 lejligheder i det første højhus på Bryggens Bastion. Bygherre er Bach Gruppen, som efter udarbejdelsen af en ny lokalplan erhvervede den syv hektar store grund i 2007.
”Det er specielt, at vi har alle 10 byggefelter”, siger projektchef Lars Jensen fra Bachgruppen og uddyber:
”Byggeriet startede i 2017 på hjørnet af grunden over mod Circle K på Amagerfælledvej og næste felt var bygningen med Rema 1000 på hjørnet af Njalsgade. Samtidig begyndte vi at støbe kælderen på tårnet – og bygning nummer 4 er nu så langt, at den skal afleveres 1. september 2020”.
- HCL
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.
El-materiel

Netværksaktør underviser lærlinge i kabler og netværk
Der er et stort behov for elektrikere og installatører, der kan arbejde professionelt med kobber-, coax- og fiberkabler. Det gælder hele værdikæden fra datacenteret ud til wifi-punktet i en virksomhed eller en privat bolig. Nu tilbyder leverandør af netværksløsninger undervisning af lærlinge og teknikere på akademidage.
Virksomhedsdrift

Bygge-app vinder pris og præsterer vild vækst
Danske Dalux er nu hædret med EY’s Entrepreneur of the Year, samtidigt med at virksomheden runder 300 medarbejdere. Virksomheden vokser for syvende år i træk med over 50 procent.
Sikkerhed

Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed
Hvert år udfører de danske beredskaber brandsyn på virksomheder med brandfarlige aktiviteter samt private og offentlige steder, hvor mange mennesker færdes, og 2021 var ingen undtagelse. Dog var 2021 det sidste år, hvor der bliver gået brandsyn efter de gamle regler, da der fra 2022 blev indført nye regler på området.
Branchen

Fremtidens klimahåndværkere kæmper om DM-titel
Den 2. - 4. februar mødes toppen af poppen blandt de unge talenter indenfor blandt andet elektriker- og vvs-fagene ved DM i Skills i Fredericia. Her vil de blive testet i installation af nye digitale løsninger til at energioptimere bygninger. Med andre ord, skal de vise de ’skills’, der er centrale for Danmarks grønne omstilling.
Virksomhedsdrift

AVK-koncernen kommer solidt gennem et udfordrende år
Med en omsætningsvækst på 18 procent fortsætter koncernen den globale vækst inden for alle forretningsområder. Med koncernens hidtil bedste årsresultat kan AVK-koncernen efter regnskabsåret 2021-2022 se tilbage på en 50 procent vækst over de seneste fire år og en fortsat fremgang i resultatet.