Take back-ordninger er hjertet i cirkulært byggeri

Hvordan kommer brugte materialer i brug i nyt byggeri og anlæg? Ved at virksomheder samler dem ind. Ny rapport undersøger hvordan i byggesektoren.

Producent af gulvløsninger, Tarkett, indsamler og genbruger en række materialer. Foto: Circle House Lab..

Jo længere vi kan bruge byggeprodukter, jo mindre træk udgør de på jordens ressourcer.  Og hvis de ikke længere kan bruges som de er, er det næstbedste, at de kan genanvendes til andre formål og på den måde erstatte produktionen af nye produkter.

Hvis sidstnævnte skal kunne lade sig gøre, er der nødt til at være systemer, der sørger for at holde materialerne i brug. Et af de første led i et sådant system er take back-ordninger, hvor producenter hjemtager enten egne eller andres produkter for at anvende dem i nye. Take back-ordninger er på mange måder kernen i den cirkulære omstilling.

Virksomhedspartnerskabet Circle House Lab, hvor 120 virksomheder fra den danske byggebranche afsøger cirkulære løsninger, har derfor undersøgt, hvor langt virksomhederne i byggebranchen er kommet med at udvikle gode take back-modeller og hvordan modellerne ser ud. Undersøgelsen er netop udkommet i et såkaldt Green Paper.

Tal på byggebranchens materialer og affald

  • Branchen genererer 374 millioner tons bygge- og nedrivningsaffald om året i EU, hvilket er den største afaldsstrøm målt på masse.
  • Det gennemsnitlige værditab på brugte byggematerialer er i dag 95 procent.
  • Afskrivninger af byggematerialers værdi i det byggede miljø udgør hvert år omkring 15 trillioner kroner (15 millioner milliarder).

Kilde: Green Paper 05, Circle House Lab.

Stort behov, umodne svar
Undersøgelsens hovedkonklusion er, at der pågår mange eksperimenter i byggebranchen, og mange aktører er på vej med gode modeller, understøttet af kommende lovgivning om udvidet produktansvar og bæredygtigt byggeri. Det står dog også klart, at der mangler ganske meget viden om, hvordan træ, beton og stål bedst genbruges og genanvendes, f.eks. om hvordan man kan leve op til krav om renhed i genanvendte materialer, og om hvordan virksomheder kan dokumentere og spore produkter. To forhold, som skal på plads, hvis man skal kunne benytte genanvendte materialer uden at gå på kompromis med sikkerhed, sundhed og kvalitet.

Der er således brug for mere samarbejde og mere videndeling, så både bygherrer og materialeproducenter får et bedre udgangspunkt for deres beslutninger, og så markedet for disse materialer kan modnes, hvilket der er et betydeligt behov for.

Der er desuden brug for at udvikle scenarier for, hvordan man kan udnytte brugte ressourcer på måder, så deres genbrug ikke blot fører til et træk på nye ressourcer et andet sted i produktionssystemet. Som eksempel på dette nævnes, at brugt beton i dag anvendes ved anlægning af veje. Hvis denne materialestrøm stopper, fordi man udvikler nye og mere avancerede måder at genanvende betonen på, kan konsekvensen være, at man i stedet skal hente grus i de i forvejen pressede grusgrave, hvilket heller ikke er hensigtsmæssigt.

Tre typer take-back
Rapporten viser med en række velbeskrevne virksomhedscases, at forskellige virksomheder i dag har etableret vidt forskellige adgange til rest- eller brugte ressourcer. Tre hovedmodeller træder dog frem:

  1. Tilbagetagning af egne produkter, hvor f.eks. bygherrer genbruger tegl, fliser, vinduer og lignende i nye byggerier, tæppevirksomheder tager egne produkter tilbage, behandler dem og bruger materialerne i nye produkter, eller anlægsprojekter genbruger jord.
  2. Leverandøraftale om andres restprodukt, hvor nedrivere og bygherrer videresælger nedtagne produkter og materialer eller skrothandlere opkøber jern og andre materialer.
  3. Platforme for genbrug og genanvendelse, hvor aktører sælger og formidler brugte tegl, fliser, vinduer etc, eller fra en anden branche Dansk Retursystem, der er ejet af bryggeribranchen og som både indsamler flasker mm., bearbejder dem og sælger plasten videre til omsmeltning.

I rapporten kan man således læse om gulvproducenten Tarkett, som bruger materialer fra bilindustrien og i stigende grad tjener penge på leasingmodeller. Eller om designvirksomheden Stykka, som har digitaliseret dialogen med deres producenter, hvilket vil gøre det muligt at genbruge køkkenelementer i massivt træ.

Circle House Lab Green Paper 05: Take back kan downloades her

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

25.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Mellem mursten og megabytes

25.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller har indgået toårig aftale med InstallatørGruppen

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

24.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS-messen

23.04.2025Installator.dk

Tidligere ledelse i skandaleramt forsyningsselskab stævnes

23.04.2025Geberit A/S

Sponseret

VVS’25 byder på nyt fokus og en opgradering af en gammel klassiker

23.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Udnævnelse Mikkel Mikaelsen - fokus på øget værdiskabelse og nye stærke koncepter.

22.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding