15.01.2018  |  EL  |  Energi

Tekniq: Grøn omstilling kræver ny energispareordning

Hvis Danmark skal nå de langsigtede energimål, kræver det en styrket og mere effektiv energispareordning, understreger Tekniq.

Den nuværende energispareordning har længe været under kritik. En af kritikerne er Tekniq, som efterlyser en ny og mere effektiv indsats for at reducere energiforbruget.  

Adm. direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen påpeger, at det er vigtigt, at de kommende forhandlinger om en fremtidig energiaftale ikke ender med en nedprioritering af indsatsen.

Fem ønsker til ny ordning

 
 1. Tænk langsigtet 
  En ny energispareordning bør være langsigtet og have klare mål og rammer. 
  Ordningen skal bygge på målsætningen om at sænke det årlige bruttoenergiforbrug i Danmark med 1,5 procent. 
   
 2. Bygninger kommer først
  Ordningen skal målrettes energiforbruget i bygninger og sikre, at vi udnytter det store potentiale, der findes for energibesparelser netop her.
   
 3. Åben konkurrence
  Fremtidens energispareordning skal være mere markedsbaseret og belønne de mest omkostningseffektive løsninger. 
   
 4. Uformindsket styrke
  Indsatsen bør fortsætte på mindst samme niveau som tidligere. Den skal som hidtil finansieres af de borgere og virksomheder, der kan opnå tilskud fra puljen. 
   
 5. Standardværdier som udgangspunkt
  Tilskud bør i videst muligt omfang være baseret på standardværdier, så man ved et opslag i en tabel kan se, hvor meget de forskellige energibesparelser er værd.

Kilde: Tekniq

”I stedet skal en ny ordning både styrkes og være mere effektiv end den nuværende. Styrkes, fordi energieffektivisering er en af de vigtigste veje til at sikre, at Danmark når de langsigtede energimål. Mere effektiv, fordi vi ikke har fået nok ud af den eksisterende ordning, som energiselskaberne står for,” siger Niels Jørgen Hansen.

Læs også: Varmebesparelser er vigtigt bidrag i grøn omstilling 

Økonomisk gulerod til de bæredygtige
Organisationen ser fordele i, at der er en økonomisk gulerod for de boligejere og virksomheder, som overvejer at gennemføre energispareprojekter.

”Alle erfaringer og undersøgelser viser, at der uden sådan en gulerod ganske enkelt vil blive investeret alt for lidt i energieffektiviseringer,” siger Niels Jørgen Hansen.

En nyere undersøgelse fra YouGov og Tekniq viste, at økonomisk tilskud kan få næsten tre ud af fire boligejere til at foretage flere energirenoveringer i deres hjem.

Læs også: Tekniq: Politisk aftale er godt nyt for den grønne omstilling 

Begrænset energiforbrug  
Det er ikke nok at skifte fossile brændsler ud med vedvarende energikilder. Hvis vi skal nå målene for den grønne omstilling, så er der behov for at bruge energien så effektivt som muligt, understreger direktøren for Tekniq.

”Man kan sige, at den mest effektive energibesparelse findes i den energi, der kan undværes. Det gælder med andre ord om at begrænse energiforbruget mest muligt,” siger Niels Jørgen Hansen.

Tekniq foreslår at den nuværende energispareordning skal erstattes med en løsning, der er billigere, enklere og mere effektiv. 

-JJK 

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere