23.01.2014  |  EL  |  Branchen

Huller i forslag til ny autorisationslovgivning

Der er behov for ændringer i regeringens aktuelle lovforslag om nye autorisationsordninger inden for el og vvs, lyder det fra Tekniq

En række uklarheder i lovforslaget til en kommende autorisationslov blev tydelige under Erhvervs,- Vækst-, og Eksportudvalgets høring på Christiansborg onsdag eftermiddag, mener Tekniq.

”Det blev under høringen tydeligt, at der er behov for ændringer i lovforslaget, hvis vi skal opfylde målsætningen om ikke at gå på kompromis med sikkerheden. Men høringen var et godt skridt, fordi vi fik afdækket en række problemer, som vi nu skal finde løsninger på, ligesom der nu er en bredere erkendelse af, at lovforslaget ikke kan vedtages i sin nuværende form”, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq Installatørernes Organisation.

Læs også: Sikkerheden skal vinde

Lovforslaget indebærer blandt andet indførelse af delautorisationer, så man for eksempel kan få autorisation til at udføre elinstallationer i boliger. Det har mødt kritik i høringsfasen, ikke mindst på grund af bekymring for, om delautoriserede vil få tilstrækkelig kompetence til at udføre installationsarbejde, der er behæftet med en betydelig risiko for blandt andet elbrand, elektrisk stød og vandskader.

Ifølge Niels Jørgen Hansen er det i det i eksisterende lovforslag nemlig ikke klart defineret, hvilket kompetenceniveau der skal til for at opnå en delautorisation til for eksempel at udføre boliginstallationer inden for el eller vvs. Altså om en tømrer kan påbegynde en autorisationsgivende uddannelse på lige fod med en færdiguddannet elektriker.

Læs også: Dansk El-Forbund vil ændre lovforslag om autorisation

”Kompetenceniveauet skal være på niveau med en fuldt autoriseret. Blot på et afgrænset område af faget. Det blev tydeligt tilkendegivet, at der er behov for at afdække, hvilken baggrund og uddannelse der skal til for at opnå delautorisation. Der er ganske simpelt for mange uklarheder i lovforslaget som det ligger nu”, siger Niels Jørgen Hansen.

Lovforslag bekymrer Dansk El-Forbund
Lige siden det første udkast i forbindelse med forberedelserne til forslaget om autorisation på blandt andet el-området kom frem, har Dansk El-Forbund sammen med blandt andre forbundet Blik & Rør og installatørerne i Tekniq forsøgt at advare offentligheden og politikerne om de sikkerhedsmæssige farer, som forslaget indebærer.

Forud for gårsdagens høring gjorde Dansk El-Forbund da også opmærksom på, at de mødte op med henblik på at fortælle om forbundet betænkeligheder i forhold til forslaget.

”Vi vil møde frem og fortælle om vores betænkeligheder. I den forbindelse er det jo også en styrke, at det ikke kun vil fremstå, som om vi er bange for konkurrence og bare er ude på at hyppe vores egne kartofler, men at vi kan henvise til en uafhængig ekspert, der med al sin viden er urolig for sikkerheden”, sagde næstformand Jens-Olav Pedersen om høringen i går eftermiddags.

Læs også: Ekspert: Lovforslag vil forringe el-sikkerhed væsentligt

Ligesom som Tekniq byggede en af Dansk El-Forbunds bekymringer på den kompetence, der opnås med delautorisations-uddannelsen, som ifølge forbundet kun svarer til en fjerdedel af den kompetence, der kræves ved en fuld autorisation, og som ifølge den uafhængige ekspert, el-sikkerhedsekspert Jesper Sandberg, langt fra er nok ved boliginstallationer.

-JDN

Mere fra redassistent@horisontgruppen.dk

redassistent@horisontgruppen.dk

  • Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere