28.11.2022  |  EL  |  Byggeri

Tidsfristen for bæredygtig forretning er nu

Der er ingen tid at spilde i arbejdet med at løfte bæredygtigheden inden for byggeri, forsyning og VVS. Det er områder, hvor der bruges mange ressourcer til anlæg og drift, og hvor konkrete tiltag derfor kan gavne både klima og miljø. En af byggebranchens centrale aktører mener, at tidsfristen er lige nu.

"Vi har accelereret vores arbejde med bæredygtige initiativer i produktionen, og vores udviklingsarbejde lægger i stigende grad vægt på produkter med intelligent styring og en produktcyklus fra vugge til grav med minimalt forbrug af ressourcer", forklarer Lars Nerup Rieck, administrerende direktør i Uponor Building Solutions, der udvikler og producerer VVS-løsninger i form af indeklima- og præfabrikerede systemløsninger til bolig- og erhvervsbyggeri.

For Lars Nerup Rieck er det afgørende, at branchen står sammen om at booste den bæredygtige dagsorden og lancerer konkrete initiativer. I den forbindelse fremhæver han nogle tiltag, som Uponor har høstet gode erfaringer med, og som måske kan inspirere andre.

Dokumentation, certificeringer og sporbarhed
Både offentlige og private bygherrer har et stigende fokus på certificeringer inden for byggeri og drift. Det kan for eksempel en ambition om at nå de høje niveauer inden for Green Building Rating-systemerne som LEED, DNGB eller andre.

"Som producent og leverandør er det vores opgave at bidrage mærkbart til kundens konkurrencedygtighed – også inden for miljøcertificeringer, og her spiller dokumentation og sporbarhed en central rolle. Det er måske ikke så spektakulært et emne, men er der ikke styr på dokumentationen, kommer man simpelthen ikke i mål med sine ambitioner", fastslår Lars Nerup Rieck.

Hos Uponor arbejder man også med at få EPD på alle produkter.

EPD står for Environmental Product Declaration (miljøvaredeklaration) og er et dokument, hvor man kan finde oplysninger om et bestemt byggemateriales indvirkning på miljøet. Disse oplysninger er præsenteret på en standardiseret måde, som gør det meget nemmere at sammenligne forskellige materialer.

Kort fortalt er EPD en beregning af et produkts klimaaftryk i hele dets levetid.

Løsninger med mindst muligt aftryk
Den administrerende direktør for Uponor understreger, at dokumentation kun er den ene side af arbejdet. Den anden side er naturligvis en løbende udvikling af produkter og løsninger - vel at mærke med et bredt sigte og med et blik for produktets totale livscyklus.

"Miljø- og klimavenlig produktion og transport, lavt ressourceforbrug i drift, lang levetid, minimal nedetid og service og ikke mindst en plan for genanvendelse af råstoffer og materialer, når produktet om mange år er udtjent. Det er vores perspektiv og en naturlig del af at tage ansvar", forklarer Lars Nerup Rieck og slutter: "Den brede indsats er en af grundene til, at Uponor er en bæredygtig virksomhed, og det kan få betydning for valget af leverandør i fremtiden".

Se mere om Uponors arbejde med bæredygtighed her.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere