To transformerstationer tester nødstrømsløsning baseret på brint og brændselsceller
To nye typer nødstrømsanlæg vises nu for første gang frem for omverdenen i Fredericia og Sindbjerg.
De to nye typer af nødstrømsanlæg, som er udviklet af Ballard Power Systems Europe A/S i samarbejde med Energinet, Thy-Mors Energi og DTU Elektro, viser vejen for fremtidens grønne backupløsninger til el-forsyningsnettet og til anden, særligt krævende og samfundskritisk infrastruktur.
Transformerstationerne i henholdsvis Fredericia, som ejes og drives af Energinet, samt transformerstationen i Sindbjerg på Thy-Mors, som ejes og drives af Thy-Mors Energi, bliver de nye testsites for nødstrømsløsninger baseret på brint og brændselsceller. Det sker som led i projektet ”Secure Power for Grid Control” (SPGC), de er finansieret af partnerne og af EUDP.
Energinet og Thy-Mors Energi, der er partnere i projektet, har sagt ja til at teste de nye nødstrømsanlæg ved deres transformerstationer i henholdsvis Fredericia og Sindbjerg.
”Flere og flere dele af samfundet elektrificeres som følge af den grønne omstilling. Derfor er det også vigtigt, at forsyningssikkerheden omkring den kritiske infrastruktur er i top. Et fleksibelt nødstrømsanlæg baseret på brintteknologi kan være med til at understøtte den udvikling”, siger Michael Lyhne, der leder innovation og kommunikation hos Thy-Mors Energi.
Johnny Rusbjerg, Gruppeleder hos Energinet, ser også et stort potentiale i at implementere nødstrømsløsninger med brint og brændselsceller. Han mener, at brændselsceller kan være et godt, grønt alternativ til at udvide en i forvejen stor batteribank.
To typer nødstrømsanlæg udviklet
Der er i projektet blevet udviklet to typer nødstrømsanlæg med brændselsceller. Det første anlæg er en add-on løsning, der leverer vekselstrøm til transformerstationen, når der er udfald på nettet. Løsningen yder backup i kombination med eksisterende batteribaseret nødstrømsløsninger for at imødekomme efterspørgslen og kravet til længere backuptid. Nødstrømsanlægget er ved at blive installeret i Fredericia hvor eftertestperioden påbegyndes.
Den anden løsning der er udviklet, er et batterifrit nødstrømanlæg baseret på brændselsceller. Ud over at kunne leverevekselstrøm vil systemet erstatte batterierne og forsyne sitet med 220VDC. Det sker ved hjælp af de såkaldte super capacitors, der hurtigt kan levere og opbevare energi og samtidig overleve tusindvis af opladningscyklusser – i modsætning til batterier. Løsningen kan herved levere den strøm, der kræves for at aktiveretransformerstationens bryderudstyr.
Det batterifrie nødstrømsanlæg forventes installeret i løbet af 2021, og vil blive testet på transformerstationen i Sindbjerg, samt hos DTU Elektro som også er partner i SPGC-projektet.
Tilbagemeldingerne fra begge testsites vil blive evalueret og fremlagt for interessenter indenfor den danske og europæiske energisektor.
-CH