To transformerstationer tester nødstrømsløsning baseret på brint og brændselsceller

To nye typer nødstrømsanlæg vises nu for første gang frem for omverdenen i Fredericia og Sindbjerg.

SPGC-projektet har modtaget 4,61 millioner kroner af EUDP (64017-0582”), og løber indtil sommeren af 2022. Foto: Arkiv.

De to nye typer af nødstrømsanlæg, som er udviklet af Ballard Power Systems Europe A/S i samarbejde med Energinet, Thy-Mors Energi og DTU Elektro, viser vejen for fremtidens grønne backupløsninger til el-forsyningsnettet og til anden, særligt krævende og samfundskritisk infrastruktur.

Transformerstationerne i henholdsvis Fredericia, som ejes og drives af Energinet, samt transformerstationen i Sindbjerg på Thy-Mors, som ejes og drives af Thy-Mors Energi, bliver de nye testsites for nødstrømsløsninger baseret på brint og brændselsceller. Det sker som led i projektet ”Secure Power for Grid Control” (SPGC), de er finansieret af partnerne og af EUDP.

Energinet og Thy-Mors Energi, der er partnere i projektet, har sagt ja til at teste de nye nødstrømsanlæg ved deres transformerstationer i henholdsvis Fredericia og Sindbjerg.

”Flere og flere dele af samfundet elektrificeres som følge af den grønne omstilling. Derfor er det også vigtigt, at forsyningssikkerheden omkring den kritiske infrastruktur er i top. Et fleksibelt nødstrømsanlæg baseret på brintteknologi kan være med til at understøtte den udvikling”, siger Michael Lyhne, der leder innovation og kommunikation hos Thy-Mors Energi.

Johnny Rusbjerg, Gruppeleder hos Energinet, ser også et stort potentiale i at implementere nødstrømsløsninger med brint og brændselsceller. Han mener, at brændselsceller kan være et godt, grønt alternativ til at udvide en i forvejen stor batteribank.

To typer nødstrømsanlæg udviklet

Der er i projektet blevet udviklet to typer nødstrømsanlæg med brændselsceller. Det første anlæg er en add-on løsning, der leverer vekselstrøm til transformerstationen, når der er udfald på nettet. Løsningen yder backup i kombination med eksisterende batteribaseret nødstrømsløsninger for at imødekomme efterspørgslen og kravet til længere backuptid. Nødstrømsanlægget er ved at blive installeret i Fredericia hvor eftertestperioden påbegyndes.

Den anden løsning der er udviklet, er et batterifrit nødstrømanlæg baseret på brændselsceller. Ud over at kunne leverevekselstrøm vil systemet erstatte batterierne og forsyne sitet med 220VDC. Det sker ved hjælp af de såkaldte super capacitors, der hurtigt kan levere og opbevare energi og samtidig overleve tusindvis af opladningscyklusser – i modsætning til batterier. Løsningen kan herved levere den strøm, der kræves for at aktiveretransformerstationens bryderudstyr.

Det batterifrie nødstrømsanlæg forventes installeret i løbet af 2021, og vil blive testet på transformerstationen i Sindbjerg, samt hos DTU Elektro som også er partner i SPGC-projektet.

Tilbagemeldingerne fra begge testsites vil blive evalueret og fremlagt for interessenter indenfor den danske og europæiske energisektor.

-CH

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

06.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

03.02.2025Installator.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

30.01.2025Installator.dk

Ny energieffektiv belysning i Københavns Lufthavn

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding