20.12.2019  |  EL  |  Branchen

Tre firmaer har vundet omfattende installationsopgave i koldkrigsbunker

Tre installationsvirksomheder i Nordjylland har fået æren af at opdatere flere tekniske installationer i den fredede koldkrigsbunker Regan Vest, så den lever op til de krav nutidens byggeregler stiller.

Nordjyllands Historiske Museum vil nu åbne dørene op for den fredede koldkrigsbunker Regan Vest, og i den forbindelse har VVS-firmaet DTEK fra Støvring, KT Electric fra Aalborg og Lillegården Ventilation fra Hobro har fået til opgave at gennemføre omfattende installationer, der skal gøre den sikker at færdes i. Det skriver nordmus.dk. 

Det er sket med en såkaldt begrænset licitation uden foregående prækvalifikation, hvor fem grupper blev inviteret i august 2019 til at afgive tilbud.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

I 2014 blev bunkeren Regan Vest fredet af Slots- og Kulturstyrelsen, hvorfor der opstår nogle udfordringer i forhold til renoveringen. De moderne installationer skal så vidt muligt skjules, så bunkeren fremtræder autentisk. Derudover skal de installationer, som ikke kan skjules, udformes, så de fremstår som en naturlig del af bunkerens udseende.

”Bunkeren Regan Vest er helt unik, fordi den i modsætning til så mange andre koldkrigsbunkere fremstår med alt originalt interiør, og en af vores fornemste opgaver som museum er at bevare bunkerens autentisitet for publikum og for eftertiden. Så selv om der er tale om et anlægsarbejde til en samlet sum tæt på ni mio. kr. så skal de kommende gæster i anlægget helst ikke kunne se, hvad pengene er brugt til”, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum.

Læs også: Indtjeningen i Intego er den bedste i tre år

Omfattende opgaver
Lillegården Ventilations ansvarsområder vil hovedsageligt bestå i at skære hul i 18 centimeter dobbeltarmeret in situ-støbt jernbeton og ombygning af bunkerens ventilationsanlæg. Derudover skal de installere OTV til sikring af evakueringsrum samt CTS.

KT Electric skal stå for ny installation af nødbelysning i bunkeren, samt ombygning af 745 lysarmaturer fra lysstofrør til LED. El-tavler skal ombygges, og der skal endvidere installeres fire forskellige brandmeldesystemer.

DTEK skal indstifte en sikker forsyning af slukningsvand i tilfælde af brand og aflukning af toiletter samt tilpasning af vandforsyning til museumsdrift, så de kan betjene 350 gæster. Herunder indgår installation af køletårn, luftrensning, køkken og to vandværker.

De mange opgaver er imdlertid kun halvdelen af det arbejde, der skal udføres, før bunkeren kan åbnes op for offentligheden. Der skal efterfølgende installeres evakueringshejs ved nødudgangen, bores to skorstene, etableres et sikkert kommunikationsnetværk og opsættes alarmer i alle rum.

Det forventes, at bunkeren åbner i 2021.

- HL

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere