Tre gode råd til sanitetsinstallatøren

En erfaren sanitetsmand fremhæver tre anbefalinger til installatøren, der skal montere badeværelse: Tænk langsigtet, tænk hygiejne i alle dimensioner og rådgiv kunden bredt om muligheder.

”Der sker meget med både bæredygtighed, design, hygiejne, funktionalitet og for eksempel lydgener fra tekniske forsynings- og afløbsrør i ikke mindst etageejendomme. God og bred rådgivning kræver viden”, fortæller Peter Mølgaard Hansen. Foto: Geberit..

Han er salgschef for schweiziske Geberit, som er en af de største udbydere af sanitetsløsninger og -produkter og har beskæftiget sig med området i en årrække. Geberit har mange års erfaring med de installationer, der befinder sig ’bag væggen’ på badeværelset og sørger for, at alt fungerer optimalt. I 2015 opkøbte Geberit den svenske producent af toiletter, håndvaske, badekar og andre sanitetsprodukter Ifö og blev derved leverandør af komplette løsninger til badeværelset.

Peter Mølgaard Hansen arbejder tæt sammen med de forskellige markeder inden for opførelse og renovering af badeværelser og han fremhæver tre gode råd, som han mener installatører, bygherrer, arkitekter, typehusfirmer, developere med mere kan have gavn af. De omfatter:

1) Tænk langsigtet
Et badeværelse består af både af installationer foran og bagved væggen, og det er vigtigt, at badeværelsesprodukterne er lette at vedligeholde på den lange bane. Det kræver, at vedligeholdelsen og tilgængeligheden er tænkt med fra starten af. Det er for eksempel vigtigt, at installatøren har let adgang til ’motorrummet’ i kraft af installationerne bag væggen. Det kan for eksempel være via en simpel plade, der skal skrues af, hvor installatøren let kan pille et helt modul ud, udskifte dele, der trænger til udskiftning og dernæst let montere modulet på rette plads.
Et andet perspektiv er at sørge for god strømforsyning på badeværelserne, hvor alle tendenser peger mod, at også produkterne på badeværelset bliver elektrificeret. Der vil fremtiden blive behov for masser af strøm til lys, sensorer, luftudsugning, vandvarmere og alle mulige gadgets, som vi sikkert slet ikke kender til endnu.

2) Tænk hygiejne i alle dimensioner
Peter Mølgaard Hansen peger på, at hygiejne spiller en kraftigt voksende rolle på badeværelset, ligesom det gør i alle andre aspekter af samfundslivet. Det gjorde det før covid-19, men den udvikling er blot blevet kraftigt forstærket af pandemien, hvor ikke mindst hygiejnen på offentlige toiletter i dag er genstand for stort fokus.

”Badeværelser og toiletter skal være rengøringsvenlige. Det gælder både i private boliger, på arbejdspladser, i institutioner og offentlige bygninger. Men det gælder også det skjulte vand i rørsystemer, hvor der kan være risiko for dannelse af bakterier og legionella. Det kræver, at rørsystemer og samlinger tager højde for stillestående vand, og måske at der bliver installeret automatiske skyl på skoler eller andre steder, hvor der i perioder ikke er aktivitet”, fortæller han og tilføjer:

”Der er også et stort behov for berøringsfrie armaturer og betjeninger – ikke kun af håndvasken, men også af toilet og andre produkter”.

Læs også: Danskerne vælger de sikre løsninger på badeværelset

3) Rådgiv kunden bredt om alle muligheder
Peter Mølgaard Hansen vil også gerne appellere til, at installatører tager deres rådgiverrolle meget seriøst og rådgiver kunden om alle muligheder, når der skal bygges nyt badeværelse eller renoveres.

”Der sker mange ændringer i vore samfund, adfærd og behov, og der kan derfor nemt være behov for at indrette badeværelset anderledes, end vi har været vant til. Jeg mener derfor, det er vigtigt at rådgive bredt og tage alle muligheder med i betragtning. Badeværelset er under kraftig forandring, og det er derfor ikke tilstrækkeligt at tænke og rådgive, som ’vi plejer’. Befolkningens gennemsnitsalder er stærkt stigende, og det kan derfor være oplagt at tænke i betjeningsvenlighed og flere støttefunktioner på badeværelset. Det kan for eksempel være douchetoilet og berøringsfrie betjeninger".

Tænk efteruddannelse og ny viden
Peter Mølgaard Hansen opfordrer derfor installatører til løbende at opgradere deres viden om sanitetsløsninger og -tendenser. Det kan ske via kurser hos producenter eller grossister, fabriksbesøg hos producenter, webinarer eller deltagelse i de mange seminarer, der bliver tilbudt.

”Der sker meget både med bæredygtighed, design, hygiejne, funktionalitet og for eksempel lydgener fra tekniske forsynings- og afløbsrør i ikke mindst etageejendomme. God og bred rådgivning kræver viden”, fortæller han.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ny Area Sales Manager hos Redan

17.02.2025Minimax Danmark

Sponseret

Eneste i Danmark med 5 års garanti

12.02.2025Oras Armatur A/S

Sponseret

Næste generation: Berøringsfri

10.02.2025Minimax Danmark

Sponseret

Faget ”Sanitets-automatik” sætter fokus på ny teknologi

10.02.2025TOTO

Sponseret

Velkommen til ISH – ”Løsninger for en bæredygtig fremtid”

03.02.2025Minimax Danmark

Sponseret

Produktnyt: 'Minimax INNOVA med Wi-Fi'

03.02.2025TOTO

Sponseret

Syv TOTO toiletter klarer 2.000 gæster på vild natklub i KBH

31.01.2025TOTO

Sponseret

TOTO - blandt de 500 mest bæredygtige virksomheder i verden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding