Tre toptemaer for belysning og bygninger
Den grønne omstilling, elektrificering og lysdesign er de tre toptemaer, der vil præge årets internationale fagmesse om belysning til bygninger. Den hedder ”Light + Building” og foregår den 2.-6. oktober i Frankfurt.
Verden er præget af usikkerhed på mange fronter, og det gælder også belysning. Men der tegner sig også tydelige konturer af et stort behov og en spændende udvikling for belysning, hvis man ser på både den kortsigtede og langsigtede fremtid. Det mener i hvert fald Johannes Möller, der er Head of Brand Management for fagudstillingen ”Light + Building Autumn Edition”.
”Vi afholdt i maj måned fagmessen IFFA, som efter nogle vanskelige år med pandemi var en stor succes, hvor både udstillere og gæster var mere end tilfredse med deres udbytte. Det fortæller os med stor tydelighed, at fagmesser er en uundværlig del af et markeds udvikling og dynamik. De seneste tendenser bliver helt enkelt bedst forstået, drøftet og behandlet i en personlig udveksling, hvor fagfolk møder fagfolk. Det inspirerer os i arbejdet med at forberede Light + Building, og vi forventer, at messehallerne vil sprudle af liv og masser af positiv energi den 2.-6. oktober”, fortæller Johannes Möller.
Han fortæller, at belysningsmessen normalt bliver afholdt om foråret. Fordi det passer bedst til innovationscyklussen i belysningsbranchen, hvor de fleste produkt- og løsningsnyheder bliver lanceret i foråret. Pandemien gjorde det dog umuligt at afholde messen i foråret 2022, og da branchen samtidig insisterer på, at der er behov for en messe i kalenderåret 2022, blev datoerne 2.-6. oktober den bedste mulighed. Johannes Möller fortæller, at der er stor udstillerinteresse for efterårsmessen, men at pandemien stadig gør det umuligt for de mange kinesiske belysningsvirksomheder at deltage.
Johannes Möller og hans arrangørkollegaer fortæller på et digitalt pressemøde, at messen vil blive bygget op omkring tre toptemaer, som omfatter:
1) Den grønne omstilling
Toptemaet på Light + Building 2022 er ’Green Deal & Sustainability’. Det betyder mere præcis fokus på systemer, der bidrager til på en bæredygtig måde at forbedre energieffektiviteten i bygninger og byer. Det indebærer for eksempel følgende tre fokusområder: Energieffektivitet, opladning og opladnings-infrastruktur til elbiler samt ’smarte’ bygninger og ’smart grid’.
Bygninger kræver meget energi, som skal drive belysning, opvarmning, varmt vand med mere, og de er derfor en central løftestang til at opnå klimamålene i Paris-aftalen. Smarthome- og smartbuilding-koncepter tilbyder store muligheder for både at reducere energiforbrug og CO2-udledning. På belysningsområdet byder LED-belysning på høj effektivitet, lang levetid og lave vedligeholdelsesomkostninger.
Elbiler kommer til at spille en afgørende rolle i fremtidens samfund, og det vil kræve god opladnings-infrastruktur med mulighed for at oplade biler både i private hjem, i parkeringsanlæg, ved offentlige kontorer og bygninger, på arbejdspladser etcetera. Det er oplagt at oplade elbiler om natten på eller ved hjemmeadressen og/eller på arbejdspladsen i arbejdstiden. Der er store gevinster forbundet ved at integrere opladningspunkter med den elektriske infrastruktur i bygninger. Det er gevinster som for eksempel at regulere og udjævne forbruget af elektricitet hen over hele døgnet og undgå overbelastning af infrastrukturen ved hjælp af smart grid.
2) Elektrificering og digitalisering
Temaet elektrificering og digitalisering fokuserer på effektiv planlægning, optimal energianvendelse og komfort i bygninger. Hvis de forskellige bygningssystemer på tværs af fagdiscipliner kan tale sammen og bliver kombineret med kunstig intelligens, giver det ejere og brugere af bygninger store fordele for at tilpasse bygningens brug til de skiftende behov, der næsten altid er tale om i en bygning. Det åbner op for at fjerne store mængder af unødvendigt energiforbrug, det vil øge sikkerheden og den løbende vedligeholdelse, ligesom det vil øge indeklimaet for bygningens brugere. Teknologier som digitale tvillinger, building information modelling (BIM), intelligent (eller ’smart’) forbundethed og internet of things (IoT) hjælper til at opnå kortere byggetider, mere effektive arbejdsprocesser, færre fejl, højere sikkerhed og bedre vedligehold. Automatisk overvågning ved IoT kan for eksempel bidrage til at optimere belysningssystemet i en bygning.
3) Lys og design
Det tredje toptema på messen er ’Light & design’. Temaet fokuserer både på kvalitet og design af belysningen, ligesom bæredygtighedsaspektet naturligt spiller en stor rolle. Genbrug af ressourcer spiller en oplagt rolle ved valg af belysning, ligesom belysning spiller en stor rolle i bygningsarkitekturen og bestræbelser på at skabe god trivsel og sikkerhed for bygningens brugere.
Messen vil blandt demonstrere, hvordan belysning spiller en rolle for:
• At hjemmekontorer bliver behagelige og produktive.
• Et venteværelse bliver en behagelig lounge.
• At rum og bygninger bliver sikre at arbejde og færdes i.
• At arbejdspladser bliver rare og produktive ved hjælp af ’human centric lighting’ (HCL).
• At arbejdspladsbelysning kan reducere arbejdsulykker.
• At vejbelysning kan reducere færdselsuheld.
• At god belysning kan reducere indbrud og kriminalitet.
Bliv klogere på messen her.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om belysning 2022